Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2009. szeptember 16., szerda 10:48

BARTÓK KULTURÁLIS VÁROSKÖZPONT - BUDAPEST KORTÁRS MŰVÉSZETI NEGYEDE A BARTÓK BÉLA ÚTON
Újbuda önkormányzata kortárs művészeti negyed létrehozását tervezi a következő években a Bartók Béla úton.  A Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér közé eső útszakasz „Buda Andrássy útjává” válhat kortárs művészeti galériák, kávéházak, teraszok létrejöttével, homlokzat felújítások révén, design cégérek megjelenésével, valamint portál-kialakításokkal, járda- és térburkolatok kiépítésével. A BARTÓK program központi helyszíne, a kulturális negyed szíve a Gárdonyi szobor környéke. Az első kulturális rendezvény – a TérFelFeszt – a program első bemutatkozó eseménye 2009. szeptember 19-én, szombaton lesz, melynek fő célja, hogy felhívja – elsősorban az itt élők, de a kerületbe látogatók, az itt tanuló egyetemisták – figyelmét erre a kis térre, ahol a jövőben lehetőség nyílik egy kellemes kikapcsolódást biztosító városi köztér kialakítására. A Bartók Kulturális Városközpont projekt létrejöttét több neves, a kerületben élő művész is támogatja: Bodrogi Gyula, Fenyő Iván és Karinthy Márton a sajtóbeszélgetésen személyesen is elmondták véleményüket az elképzelésről. Újbuda polgármestere a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az önkormányzat Cseh Tamás emlékére, aki a kerület meghatározó művésze volt, zenei ösztöndíjat alapított.

 
Újbudán már évek óta foglalkoztatja a kerület vezetését egy kulturális városközpont létrehozásának terve. Ennek helyét a kerület történelmi városmagjában, a Bartók Béla úton, a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér közé eső útszakaszon képzelték el. Nem utolsó sorban azért, hogy megelőzzék az építészeti emlékekben és kultúrtörténeti hagyományokban egyaránt gazdag, patinás városrész kiüresedését, elszürkülését.

 

 
A kerületben működő több felsőoktatási intézmény és kiemelt idegenforgalmi célpont, mint például a Gellért Gyógyszálló vagy a Citadella, valamint az átalakuló körtéri Gomba, mint modern közlekedési és információs csomópont már önmagukban is több látogatót vonzzanak. A pár éven belül meginduló 4-es metró pedig hozzájárul a BARTÓK negyed könnyebb megközelítéséhez. A metró üzembe helyezését követően a Bartók Béla út ezen szakaszán két közlekedési sáv szabadul fel, mely lehetővé teszi, hogy a helyükön szélesebb sétány és kerékpárút, kávézók, teraszok létesüljenek. A Hadik kávéház - a BARTÓK városnegyed projekt első ütemben elkészült helyisége - novemberben nyílik meg a nagyközönség előtt. Az önkormányzat azt is tervezi, hogy kortárs művészethez köthető vállalkozásokat hív meg a kerületbe a városrész építészeti értékeinek megőrzésével és felújításával, elősegítve ezzel a negyed funkcióváltását.

 
Ötletzápor pályázat
Jelenleg is zajlik a BARTÓK Ötletzápor pályázat, melynek célja, hogy a kerület vezetése és képviselő testülete megismerje a terület megújításával, funkcióváltásával kapcsolatos fiatalos, kreatív ötleteket, meglátásokat. Az ötletpályázaton várják a Bartók Béla út környezetében tanuló, élő és ezt a teret használni szándékozók elvárásait, elképzeléseit, kreatív ötleteit – nem csak az egész projekttel, hanem annak részleteivel kapcsolatban is.

 
Cseh Tamás zenei ösztöndíj
Újbuda önkormányzata Cseh Tamás emlékére zenei ösztöndíjat alapított, mely 2010-től évente egy alkalommal adományozható 1-12 havi időtartamra. Havi összege minimum bruttó 50 ezer forint, és legfeljebb bruttó 75 ezer forint. Az Újbuda Önkormányzata által alapított és adományozható művészeti ösztöndíjak célja, hogy segítsék a kerületben élő művészek alkotómunkáját, művészi kiteljesedését és támogatást nyújtsanak színvonalas művek létrehozásához, fiatal művészek pályakezdéséhez. Így az évente adományozott művészeti ösztöndíjaknál kiemelt figyelmet és támogatást kaphatnak a jövőben a zeneművészet képviselői is.

 
Művészeti élet Újbudán
Újbuda Önkormányzata mindig is elkötelezett volt a művészet és a kultúra iránt. Minden évben megrendezik az Újbuda Jazz Fesztivált, a Cubano Fesztivált, olyan nagyhírű zenekarokat támogatnak, mint a Budapesti Vonósok és a Budapest Jazz Orchestra. A kerületben működik a MU, a Szkéné és a Karinthy színház is.  Az Újbuda Mecénás művészeti ösztöndíjjal évente hat tehetséges művészt támogatnak: a képző- és iparművészet, a zene és az irodalom képviselőit. Az évente kiírt kulturális pályázaton keresztül pedig helyi civil szervezeteket és magánszemélyeket, valamint helyi képzőművészek művészeti albumainak kiadását is segítik. Újbuda minden évben kiemelt támogatója a kerületből indult, immáron az országhatárokon is átlépő, nemzetközi hírű rendezvénynek, a Magyar Festészet Napjának.
Idén pedig a Magyar Dal Napja országos rendezvénynek is Újbuda, pontosabban a leendő kulturális városközpont adott otthont.

 

 



1 csatolt kép Tér Felfedő Fesztivál programja
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.