Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 19. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. augusztus 3., péntek 11:48

Elkapták a 13 éves csepeli nyaklánctépő tolvajt
Július 31-én, kedden hajnalban forró nyomon kapták el a csepeli rendőrök azt a gyermekkorú fiút, aki kitépte egy 56 éves asszony nyakából az arany nyakláncát, majd a csepeli HÉV-en a 32 éves társával próbálta elhagyni a helyszínt. A tettesek a nyakláncot a HÉV-szerelvényen elrejtették, azt később már nem sikerült megtalálni; egy másik, szintén eltulajdonított mobiltelefont viszont igen. Az elkövető 32 éves társa részletes beismerő vallomást tett - értesült a csepeli rendőrkapitányság munkatársaitól a Csepel.hu.
A 13 éves, de ránézésre idősebbnek kinéző tolvaj hajnali egy óra óta mulatott, ivott a csepeli HÉV végállomásánál található büfénél alkalmi barátaival, miközben rendkívül kötekedően, agresszívan viselkedett. Egy szintén a helyszínen italozó, idősebb úrtól például elkérte "megnézni" a mobil telefonját, amit aztán később nem volt hajlandó visszaadni a tulajdonosának. Az újabb lopási lehetőség hajnali negyed ötkor következett, amikor már megkezdte munkáját egy 56 éves takarítónő, akinek a nyakából tépte ki a 13 éves tolvaj az arany nyakláncát, majd "Megvan, megvan!" kiáltással elfutott. Szerencsére nem sokkal később úgy vélte, hogy biztonságos a környék, és a vele együtt italozó 32 éves társával együtt felszálltak az éppen induló HÉV szerelvényre - mondták el az önkormányzati portálnak a rendőrség munkatársai.
- Amikor a kapitányságunkra a bejelentés megérkezett, egy gépkocsizó járőr ment ki azonnal a helyszínre. A meglopott asszony csak egy sárga és egy kék pólós elkövetőről tudott beszámolni, azonban a járőrök figyelmesek lettek egy éppen ilyen ruhában a HÉV-szerelvényre felülő, izgatott párosra. A rendőrök és a sértett ez után szálltak fel a szerelvényre, ahol a sértett a rendőrök jelenlétében felismerte támadóját - mondta el érdeklődésünkre Papp Péter rendőr ezredes, a XXI. kerületi Rendőrkapitányság vezetője. A Kapitányságvezető kiemelte: hasonló bűncselekmények miatt több elkövetőt fogtak el az elmúlt időszakban, de lehetséges, hogy ehhez a gyermekkorú elkövetőhöz is kapcsolódnak olyan kézitáska vagy ékszerlopások, melyeket szintén a napokban követtek el. A rendőrkapitány ezért azt kérte, hogy jelentkezzenek azok a csepeliek, akikkel hasonló eset történt, de valamilyen okból nem jelezték még ezt a rendőrségen.
A Csepel.hu információi szerint az elmúlt években – országosan - jelentősen megnőttek a gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények. 2011 októberében Nádudvaron például két 13 éves fiú gereblyével félholtra vert és meglopott egy 81 éves nénit, miután az idős asszony gyümölcsöt adott a gyerekeknek a kertjéből. Az ilyen cselekmények miatt a 2012. június 25-én elfogadott új Btk. szerint az emberölést, a halált vagy életveszélyt okozó testi sértést, a rablást, illetve a kifosztást elkövetőket már a tizenkettedik évük betöltésétől kezdődően büntethetik - ellentétben az addigi szabályozással, amely szerint 14 éves korig nem voltak büntethetők a bűnelkövetők. Az új Btk-szabályozással kapcsolatban a Fidesz-KDNP igennel voksolt, az MSZP és az LMP képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik pedig tartózkodott.

Csepel.hu
fotó és illusztráció: Kitzinger Adrienn

2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.