Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 10. péntek
Hírek témák szerint

BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. augusztus 20., hétfő 09:24

Budakeszi járási központ lesz
A 2012. 08. 13-án hivatalosan kihirdetett kormányrendelet alapján: Budakeszi 2013. január 1-jétől járási központ lesz. Ez a járási székhely státuszon túlmenően azt is jelenti, hogy a Budakeszi Járási Hivatal is városunkban kap majd helyet. A járáshoz tartozó települések: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék.
 „Örömmel tölt el a döntés, nem dolgoztunk hiába. Sikerült meggyőznünk az illetékes döntéshozókat arról, hogy a Zsámbéki-medence települései számára minden szempontból Budakeszi a legalkalmasabb hely a járásközponti feladatok ellátására. Ez a megtisztelő cím hozzájárul városunk központi szerepének erősödéséhez és fejlődéséhez. Reméljük, hogy az ebből származó előnyöket városunk és az érintett települések lakói mindennapi életük során is érezni fogják” – nyilatkozta  dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere.
„Nagyon örülök a hírnek, mert azzal, hogy Perbál és Tök is a Budakeszi járáshoz fog tartozni, úgy alakult, ahogy szerettük volna” – nyilatkozta Budai István, Budajenő polgármestere.
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere ennél pesszimistábban nyilatkozott: „Nagyon rossz érzéseim vannak a járások ilyenfajta leosztása miatt. Nem az ellen van kifogásom, hogy Budakeszi a Zsámbéki-medence központja lesz – ezt én is el tudom fogadni –, de amikor a fővárosi kerületek önálló járást alapíthattak, akkor egy Budaörs nagyságú településnek is központi szerepet kellene betöltenie. Korábbi nyilatkozatom szerint a Budaörsön működő okmányiroda 14 ügyfélkapuja helyett csupán 4 maradna a járások kialakulását követően, amit én semmiképpen sem tudtam elfogadni, ezért mindent elkövettem, hogy ez ne következzék be. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy sikerült elérnem, hogy a Budaörsön működő okmányiroda létszáma ne változzék.”
 
Perbál település eredetileg a pilisvörösvári járáshoz tartozott volna, de Tökkel együtt kérték, hogy a budakeszi járáshoz tartozhassanak. Az augusztus közepén hivatalosan kihirdetett kormányrendelet alapján Perbál és Tök települések is a Budakeszi járási központhoz tartoznak.
„Sem én, sem Perbál község képviselő-testülete nem gondolta komolyan, hogy nem a Budakeszi központú járáshoz fogunk tartozni. Mindvégig csak egy félreértésként kezeltük az ellenkező terveket. Mindazonáltal az összes lehetséges helyen kifejtett lobbitevékenység meghozta gyümölcsét, s a most megjelent hivatalos változat már a mindenki által kívánt végeredményt tartalmazza. Ennek őszintén örülünk!” – mondta Varga László, Perbál polgármestere.
 
A kormány júliusban fogadta el a járási (a fővárosban kerületi) hivatalokról szóló rendeletet, amelyben azok felállítását, működését és illetékességi körét szabályozza. A megyei és fővárosi kormányhivatal szervezeti egységeiként működő járási és fővárosi kerületi hivatalok államigazgatási ügyeket vesznek át a települési és kerületi önkormányzatoktól, tehát ezekben intézik majd egyebek mellett a gyermekvédelmi, gyámhivatali és szociális ügyeket; ide tartoznak majd a kormányablakok (jelenlegi okmányirodák), továbbá a munkaügyi és népegészségügyi kirendeltségek, összesen körülbelül 80 ügykör.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „a járások és a járási székhelyek kialakításának alapelve az volt, hogy - a megyék határaihoz igazodva - az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést, és a jelenleg létező ügyintézési helyszínek lehetőség szerint maradjanak meg”.
A tárca tájékoztatása szerint minden egyes járásszékhelyen lesz járási hivatal, amely a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként működik majd. A kormányrendelet tételesen rögzíti az egyes járási hivatalok székhelyéhez tartozó településeket is. Budapesten nem járási, hanem kerületi hivatalok alakulnak minden kerületben, szintén a fővárosi kormányhivatal részeként. A rendelet értelmében arra is van lehetőség, hogy a járási hivatal illetékességi területét megváltoztassák, illetve új járási hivatalt alakítsanak ki. A jogszabály kimondja: ha egy települési képviselő-testület határozatban kezdeményezi a településnek másik járási hivatal illetékességi területéhez történő átcsatolását, illetve új járás kialakítását, a fővárosi és megyei kormányhivatal megvizsgálja az átcsatolás, illetve az új járás kialakításának indokoltságát. Az ilyen kezdeményezés különösen indokoltnak minősül akkor, ha ezzel az államigazgatási feladatok hatékonyabb ellátása biztosítható, vagy ha a közlekedési feltételek jelentősen megváltoznak - olvasható a rendeletben.
A fővárosi és megyei kormányhivatal kormánymegbízottja a képviselő-testületi határozatot - az átsorolásban érintett járási hivatalok vezetőinek, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal véleményének a csatolásával - küldi meg a közigazgatás szervezéséért felelős miniszternek.
A miniszter a javaslatát az általános önkormányzati választások évében április 30-áig nyújtja be a kormány számára valamennyi, az adott időszakban beérkezett kezdeményezésről. A kormány döntése alapján egy település másik járáshoz történő átcsatolása, illetve új járási hivatal kialakítása az általános önkormányzati választások napjával történhet meg.
A rendelet rögzíti azt is: a járási hivatalok ingyenes használatába kerülő ingó- és ingatlanvagyon elemei, valamint az átveendő köztisztviselők számának és feladatainak meghatározása érdekében a minisztérium - a KIM Vagyonkezelő Központ, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok közreműködésével - felmérést végez valamennyi települési önkormányzatnál.
 
Budakeszi Hírmondó/mti

A csatolt videó idén februárban készült; a Budakeszi járás kialakításáról dr. Csutoráné  dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere  Balczó Kornéliának,   a Budakeszi Hírmondó főszerkesztőjének kérdéseire válaszolva fejtette ki a véleményét.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.