Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 20. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. szeptember 1., szombat 20:54

Varga Norman Csepel díszpolgára, új igazgató a Fasang élén
MSZP: a polgármesternek ne legyen csatornája
Varga Norman Csepel díszpolgára lett, a Fasang Árpád Zeneiskola új igazgatójának pedig dr. Szentkirályi Aladárt választotta meg a csepeli önkormányzat képviselő - testülete. A Csepelen folyó nagyszabású csatornázási munkálatok rendben zajlanak, de az MSZP-s képviselők kritikákat fogalmaztak meg és egy utca teljes csatornázását nem támogatták. A testület hosszú vita után elfogadta a Nyirő Józsefről elnevezett irodalmi és műveltségi verseny kiírásáról szóló javaslatot - egyebek mellett ez történt a képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén.

Varga Norman díszpolgár lett
Varga Normannak Csepel Díszpolgára címet adományozott a XXI. kerület képviselő-testülete, miután a csepeli  sportoló közel kétezer kilométert futott le Csepeltől a Londoni Olimpiai Játékok helyszínéig
A sportembert 16 éves korában baleset érte. Hatalmas szerencsével, és az őt műtő orvosok szakmai bravúrjával sikerült ugyan visszavarrni a karját, de azt jósolták neki, hogy egy ilyen sérülés után nem tud majd sportolni. Példamutató akaraterőt felmutatva Norman ezután mégis különleges eredményeket elérő sportoló, többek között ketrecharcos és hosszútávfutó lett.

Dr. Szentkirályi Aladár a Fasang igazgatója
A képviselők megszavazták dr. Szentkirályi Aladár igazgatói kinevezését a Fasang Árpád Zeneiskola élére. Az új igazgató belső pályázó volt, kinevezését 100%-os támogatással javasolta a Fasang Árpád Zeneiskola nevelőtestülete valamint az alkalmazottai. Ugyancsak őt támogatták a Közalkalmazotti Tanács és a különböző zenei tanszakok is. Kinevezését csak a képviselő-testület MSZP-s frakciója nem szavazta meg, ők ezt a lépésüket nem indokolták.
A csepeli képviselők az önkormányzat saját halottjának nyilvánították az augusztus 19-én elhunyt Kratzl Bélánét, aki a csepeli közélet és pedagógus társadalom ismert személye volt.
Csatornázás: csak az MSZP nem támogatta a Szárcsa utcai közműépítést
Csepelen a mostanihoz hasonlóan nagyszabású csatornázás még soha nem volt; idén a tervek szerint összesen 45 kilométer hosszúságban fektetik le a csöveket. A képviselők elfogadták a javaslatot, hogy a kivitelezők november 15-e után alkalmazhassák a speciális, téli munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Erre azért van szükség, hogy kivédjék a felmerülő kockázatokat és fokozottabban óvják a köztulajdont.
Gergely István (MSZP) kiemelte, hogy a csatornák lefektetése után járhatatlanok az utak, amire több lakó is panaszkodott. Németh Szilárd polgármester viszontválaszában jelezte, hogy az utak végleges helyreállítása várhatóan csak a nyomáspróbák elvégzése és a munkálatok teljes befejezése után fog megtörténni. A polgármester hangsúlyozta: a kivitelező szerződésben vállalta, hogy az utakat legalább az eredeti állapotukban állítják helyre, és a csatornázás ügyében lakossági fórumot tartanak szeptember 12-én.
Komoly konfliktust váltott ki ugyanakkor a Sáska utca csatornázása, amely a vitában elhangzottak szerint 20 családi házat, a Szárcsa Általános Iskolát valamint egy önkormányzati és további két alapítványi fenntartású óvodát érint. Bár a Hollandi út és a Sáska utca közötti 200 méteres szakasz csak egy elenyészően pici részét jelenti a 45 kilométeres csatornázási munkálatoknak, a kivitelezés közben derült ki, hogy ez, és még néhány másik útszakasz annyira szűk keresztmetszetű, hogy szennyvízcsatorna és a csapadékvíz-elvezető csatorna nem fér majd el egymás mellett. Ezért vagy egyszerre kell megoldani a két csatorna lefektetését, vagy újra fel kell majd bontani, megépíteni és engedélyeztetni a már elkészült szennyvízcsatornázást. A problémát a kivitelező jelezte az önkormányzatnak, hangsúlyozva, hogy a Szárcsa utcán kívül még több olyan útszakaszra lehet számítani, ahol a két csatorna együttes lerakásával sok tízmillió forintos többletköltséget tud megtakarítani az önkormányzat.
Az MSZP frakció ugyanakkor vehemensen kifogásolta, hogy Németh Szilárd polgármester Sügér utcai házának bejárati oldala is a Sáska utcára nyílik, így egyike lesz annak a húsz családi háznak, iskolának, óvodáknak, amiket a csatornázás pozitívan érint majd. A polgármester válaszában hangsúlyozta , hogy több ilyen utcáról lesz még szó, és a kivitelező jelezte a problémát, a háza Sügér utcai oldalán pedig nem lesz csapadékvíz-elvezető csatorna, ami jelzi, hogy nem valami "csatornamutyiról" van szó. Ezek után a polgármester azt kérte a kivitelezőktől, hogy az MSZP megnyugtatására - amennyiben létezik olyan műszaki megoldás - kerülje el a házát a csapadékvíz-elvezető csatorna. Az MSZP frakciónak azonban ez is kevés volt, és kikapcsolták a szavazógépet, nem támogatták a Szárcsa utca csatornázási munkálatait.

Elindulhat a Nyirő József irodalmi verseny
Nyirő Józsefről nevezik el azt az irodalmi és műveltségi versenyt, amelyet Csepel önkormányzata indít a Kárpát-medencében élő magyar középiskolás diákok számára. A verseny általános témája a két világháború közötti Erdély magyar művelődéstörténete, célja pedig az, hogy erősítsék a nemzeti összetartozást. A vetélkedőre háromfős csapatok nevezhetnek, a résztvevők a művelődéstörténet különféle területein mérik össze tudásukat.
A szocialisták hevesen bírálták az erdélyi írót. Gergely István és Dobák István szerint Nyirő sem politikusként, sem íróként nem fogadható el. Borka-Szász Tamás (független) képviselő szerint Csepel jó hírnevét rontja a névadó személye. A verseny kiírásáról szóló javaslatot az MSZP és az LMP ellenszavazatával a képviselők többsége támogatta.
A képviselő-testület arról is döntött, hogy pályázni kíván a kiemelt szociális városrehabilitációs programban a „Szent Imre tér és déli lakókörnyezetének szociális célú rehabilitációja” nevű pályázattal. A képviselők felhatalmazták a Csepeli Városgazda Kft.-t  a pályázat előkészítésére.

Cs. A.
fotó: Kitzinger Adrienn - Csepel.hu  


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.