Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. november 9., péntek 06:39

Példaértékű a megyei áldozatsegítő program
Példaértékű áldozatsegítő és áldozattá válást megelőző program indult Csongrád megyében – jelentette ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön, Szegeden a "Nem vagyunk egyedül" című a projekt nyitókonferenciáján.                
Rétvári Bence elmondta: jelenleg sok hasonló program fut az országban, de ilyen széleskörű összefogásra, melyben a kormányhivatal mellett a rendőrség, a civil személyvédelem, az egyházak, az egyetem és más civil szervezetek is együttműködnek még nem indult az áldozatsegítés körében. Kifejtette: a bűncselekmények jelen vannak az életben, de a társadalmi szolidaritás jegyében el kell követni mindent, hogy az áldozatok szenvedései enyhüljenek, az anyagi és erkölcsi károk csökkenjenek. Minden évben az európai statisztikák szerint a kontinens lakosságának negyede, azaz 125 millió ember kerül kapcsolatba érintettként vagy hozzátartozóként valamilyen bűncselekménnyel.
Magyarországon 2011-ben 161 ezer fő lett felderített bűncselekmény áldozata - mondta. Az állam számára a legfontosabb prioritás a polgárok védelme. Ehhez szükséges a 21. századi bűnmegelőzési politika kialakítása, melyben az egyik leglényegesebb terület az áldozattá válás megelőzése. Fontos, hogy az állampolgárok tudatában legyenek a valós veszélyeknek, mire készüljenek is fel. Ebben segítenek az olyan projektek, mint a Csongrád megyei - mondta Rétvári Bence.
Magyarország európai viszonylatban is széleskörű szolgáltatási rendszerrel bíró, fejlett áldozatsegítéssel rendelkezik, melynek nyolc fontos eszköze van: az áldozatok tájékoztatása, az érdekérvényesítés segítése, jogi tanácsadás, azonnali pénzügyi segély, állami kárenyhítés, pszichológiai segítség, a rendőrségeken gyermekbarát meghallgató szobák létrehozása, valamint a büntetőeljárás során a sértettet megillető jogok biztosítása. Ez a hazai áldozatsegítési rendszer több ponton megelőzi az uniós követelményeket, hiszen olyan szolgáltatásokat is nyújt, melynek biztosítása nem kötelezettség. A működés során szerzett a hazai tapasztalatok átadásával előremutató szakmai segítséget tudunk nyújtani a tárgyban európai szinten folyó jogalkotó munkában - mondta az államtitkár.
A jövőben is kiemelt figyelmet szánnak az áldozattá válás megelőzésére és az áldozatok segítésével kapcsolatos figyelemfelkeltő kampányokra. Ezért is támogatja az állam a Csongrád megyei kezdeményezéshez hasonló programokat. A kétéves program 148 millió forintból valósul meg, melynek vezetője a Csongrád Megyei Kormányhivatal, konzorciumi partnereivel, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával, valamint együttműködő szervezeteivel, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Szeged-Csanádi Katolikus- és a Csongrádi Református Egyházmegyével, és a LÉT – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulásával. Ennek során például interaktív előadássorozat indul a nyugdíjasklubokban, de őket segíti majd a program során létrejövő civil összefogás, az Önkéntes Látogatói Háló is. Hasonló programok lesznek a tanyavilágban. A tanyákon élők és a lakótelepi időskorúak biztonságérzetének növekedését várják a program részeként kiépülő jelzőrendszertől. Létrehozzák a Bűnmegelőzési Információs Pontot is, amely általános – telefonos és személyes – tájékoztatást vállal, valamint több egyetemi képzést is szerveznek - hangzott el a konferencián.

1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.