Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2012. december 6., csütörtök 22:40

Többmiliós pályázati pénzek iskoláinknak és óvodáinknak
ÚJBUDA közoktatási intézményei közül három iskola és két óvoda sikeresen indult 2011-ben a Társadalmi Megújulás Operatív Program Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése c. pályázatán, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága írt ki.

Az Ádám Jenő Fenntartói Gyakorló Általános Iskola projektje 2012. március 1-jétől 2012. október 31-ig tartott. Az intézmény a pályázat megvalósításához 6 000 000 Ft támogatást nyert, melyet pedagógus továbbképzésekre, szakmai megvalósítók bérköltségére, nagy értékű tárgyi eszközök vásárlására, illetve a megvalósításhoz szükséges irodaszerekre fordított. A két referenciaterület, amelyet kidolgoztak: „ A kompetencia alapú nevelési, oktatási, programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény”, és a „Tehetséggondozó programmal dolgozó intézmény/"tehetségpont" volt. Az EDUCATIO honlapjára a pályázatokkal kapcsolatosan 2 jó gyakorlatot töltöttek fel: Gyakorló iskolai órák ötlettára, valamint Tehetséggondozás az esztétikai-művészi tudatosság és kifejezőképesség kulcskompetencia – ének-zenei nevelés terén. A projekt menedzsment és a szakmai megvalósító team, működési rendjének megfelelően tevékenykedett. Az intézményi alapdokumentumokba a referenciaintézményi működéssel kapcsolatos tartalmak beépítésre kerültek. A szakmai szolgáltató szerepre az intézményi fejlesztési terv maradéktalan megvalósításával az intézmény felkészült.

A Lágymányosi Bárdos Lajos Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium projekt megvalósítási időszaka 2012.04.01. - 2012.11.30. közé esett. Az Uniós pályázaton „Ökoiskola” és „Múzeumpedagógiai programmal dolgozó intézmény” –ként nyert támogatást programjára. Az iskola a pályázat megvalósításához 6 000 000 Ft támogatást nyert. Ez a pályázat az anyagi támogatás mellett elismerést jelentett az intézmény eddigi munkájának, és ezzel lehetőséget is kaptak arra, hogy a szűkebb és a tágabb környezetükben bemutathassák jó gyakorlataikat, segítsék a többi intézményt az innovatív fejlesztésben. A pályázati összeget képzésekre, szakmai megvalósításra, a tárgyi feltételek biztosítására fordították. Az intézmény munkájáról bővebb információt a www.bardosl-bp.sulinet.hu honlapon olvashatnak.

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium 2012. december 17-én zárja a 2012. április 18-án megkezdett „Referencia-intézmény kialakítása Újbudán, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnáziumban” című, TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0071 jelű projektjét. A Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága által megítélt 6.000.000 Ft összegű támogatást az Intézményi Fejlesztési Tervben vállaltaknak megfelelően, a 8 hónapos projekt keretében felhasználta. Az „Évfolyamfelelősök az Újreálban - az osztályfőnöki munka egy bevált alternatívája”, illetve az „Ökológiai terepgyakorlatok - Élményközpontú tanulás a szabad ég alatt” c. jó gyakorlatok továbbadására képzéseken, szakmai műhelymunkákon készültek fel. Lehetőség nyílt IKT eszközök vásárlására is a referencia-intézményi szolgáltatásra való felkészülés színvonalas megvalósítása érdekében. A Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Keveháza utcai telephelye  4 000 000 Ft támogatást használt fel a „Referencia-intézmény kialakítása Újbudán, a Keveházában” című, TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0069 számú projekt keretében, melyet 2012. április 18-án kezdett és 2012. december 17-én zárnak.

A projekt lehetőségeit kihasználva a tantestület tagjai, képzéseken sajátították el azokat a készségeket, képességet és attitűdöket, amelyek a referencia-intézményi szolgáltatói szerepkörhöz nélkülözhetetlenek, a jó gyakorlataik várható átadása során: "Mozdulj rá!" Kreativitás verseny; „Legyen tiéd a könyv!” Olvasási verseny; és a „Kis Múzeumbarátok”. A pályázat lehetővé tette olyan eszközök beszerzését is, melyek a referencia-intézményi szolgáltatások nyújtásához szükségesek a későbbiekben.

A Keveháza Utcai Óvoda „Felkészülés a partnerközpontú működés továbbfejlesztésére a Keveháza Utcai Óvodában” címmel nyújtotta be pályázatát és az óvodák esetében megnyerhető maximum összeget, 3 000 000 Ft-ot nyert. A projekt szakmai megvalósítására 8 hónap állt rendelkezésükre: 2012. 03.27. – 2012. 11. 26. között. A támogatást szakmai képzésekre, felkészítésekre, szakértői, tanácsadói támogató szolgáltatások igénybevételére, tárgyi eszközök beszerzésére, a szakmai megvalósítók bérköltségére, az intézmény belső szakmai közreműködőinek fejlesztési tevékenységeinek finanszírozására fordították. A projekt megvalósítása közben elkészültek a szükséges eljárásrendek, kidolgozásra kerültek a szakmai dokumentumok, amelyek a „Jó gyakorlataik” - „18 nap alatt a FÖLD körül” - Óvodás terepverseny és a „Tudás Vára” – Óvoda - Család - Iskola kapcsolata másképp átadására és e folyamatok minőségbiztosítására szolgálnak a későbbiekben. Az előminősítés megszerzése és a projekt sikeres megvalósítása után lehetősége lesz az óvodának a későbbiekben, a minősített intézményi cím elnyerésére.

A Palánták Óvoda „Felkészülés a Palánták Óvodában folyó korszerű nevelési gyakorlat hatékony átadására” címmel pályázott, és 3 000 000 Ft-ot nyert. A projekt megvalósítási időszaka 2012. március 20-tól - 2012. november 20-ig tartott. A nevelőtestület tagjai a pályázati projekt keretében belül 776 óra képzésben vettek részt, mely képzések segítségével sikerült felkészülniük a referencia-intézményi szolgáltató szerepre. Az óvoda két jó gyakorlatával támasztotta alá pályázatát: „Életmódnapok Palánta módra”, illetve „Pereg a dob, pereg – március 15-e korszerű megünneplése óvodás gyermekekkel”. A megvalósítás során szaktanácsadói támogatással kidolgozták a referencia-intézményi szerephez szükséges belső szabályzókat. Az elnyert pályázati összegből, a képzések finanszírozása mellett, szakmai megvalósításra és tárgyi eszközök beszerzésére is sor került az intézményben.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.