Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 16. csütörtök
Hírek témák szerint

MEZŐTÚR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. március 28., csütörtök 13:19

Környezetóvó szennyvízkezelés
„A mezőtúri környezetveszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú, gazdaságosan üzemeltethető technológiával, az iszapkezelés megoldásával” tárgyú, KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0028 azonosító jelű projekt” aktualitásairól

Mezőtúr Önkormányzat „A mezőtúri környezetveszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú, gazdaságosan üzemeltethető technológiával, az iszapkezelés megoldásával” című projektje 2012 tavaszán érkezett a kivitelezés szakaszába, ezzel megkezdődik a szennyvíztisztító telep átalakítása. A 625 M Ft összértékű beruházást mintegy 500 M Ft értékben az Európai Unió Kohéziós Alapja és a hazai központi költségvetés támogatja, a maradék költséget az Önkormányzat egyéb forrásból, részben EU Önerő Alapból finanszírozza.
Mezőtúron a régi szennyvíztisztító telep 1972-ben épült meg, bár követték felújítások, mégis a mai kor elvárásainak nem tudott megfelelni sem műszaki, sem környezetvédelmi szempontból. A folyamatosan növekvő szennyvízmennyiségeket nem tudta megfelelő hatékonysággal megtisztítani, így gyakran kibocsátási határértéket meghaladó tisztított szennyvizet bocsátott ki, veszélyeztetve ezzel a Hortobágy-Berettyó főcsatorna vízminőségét és élővilágát.
Az elavult szennyvíztisztító telep fejlesztésére Mezőtúr Város Önkormányzata KEOP-1.2.0/27/2010-0028. számon pályázatot nyert el.
A kivitelezési munkák már befejeződtek 2012. év őszén, ami során a régi, 900 m3/d hidraulikai kapacitású szennyvíztisztító telep műszaki felújítása elkészült, továbbá az új, 1800 m3/d hidraulikai kapacitású üvegházas szennyvíztisztító telep, iszap-víztelenítési vonallal együtt megépült.
Jelenleg az Organica-SBR típusú szennyvíztisztító telep próbaüzeme, azaz végeleges üzemi beállítások történnek meg, hogy az üzemeltetés a későbbiekben zökkenőmentes legyen.
A régi szennyvíztisztító telep állagmegóvás történt, így maradéktalanul kielégíti a funkcióját, az új telep ennek a kiegészítéseként épült meg.  A bejövő nyers szennyvizeket a két tisztító telep párhuzamosan tudja fogadni és tisztítani.
Az új szennyvíztisztító telep egy Organica-SBR technológiájú, azaz hibrid technológiájú szennyvíztisztító telep. Az Organica megnevezés az Élőgépekre utal, mivel a tisztító műtárgyak víztere felett növénytartó kosarak kerülnek elhelyezésre, amibe különböző kerti - és dísznövények lesznek telepítve, a telepítés tervezett ideje 2013. év nyara. A betelepített növények tágtűrésűek a különböző környezeti körülményeket figyelembe véve, ilyen növények például a kála, kánna, nád, etc… A növényeknek esztétikai szerepük mellett a szennyvíz tisztításában is részt vesznek, úgy, hogy gyökereik mélyen benyúlnak a reaktorterekbe és a felületükön kialakuló fix biofilm szervesanyagokat távolít el. A növények számára a megfelelő környezeti hőmérsékleteket a tisztító egység felett elhelyezett üvegház biztosítja, így a téli időszakban is megélnek.
Az Organica-SBR elnevezés arra utal, hogy a hagyományos SBR rendszertől eltérően itt egy átmeneti, eleveniszapos tisztítású technológia valósult meg, mivel az anaerob, anoxikus és aerob terek térben különülnek el, nem időben. Időben csak a biológiai tisztítás és az ülepítési fázis különülnek el, idővezérelt program alapján. Az eleveniszap egy mikroorganizmusokból álló lebegésben tartott iszaptömeg, melyek a növények gyökerén megtelepedő biofilm mellett szintén felveszik a számukra szükséges tápanyagot, így távolítva el a szennyvízből a lebontható szerves szennyező anyagokat. Ezért az eleveniszap és a biofilm együttes működése miatt nevezzük hibrid technológiának. Az ülepítés a tisztítási fázis vége, ahol az eleveniszapot ülepítéssel választják el a tisztított vízfázistól, a tisztított víz ezután kerül a befogadó vízfolyásba. A kiülepedett iszap egy részét, a fölösiszapot ekkor veszik el, majd sűrítés és víztelenítik.
A szennyvíztisztítóból eredő fölösiszap talajszennyezést veszélyeztető módon eddig a környező mezőgazdasági területeken lett elhelyezve. Az újonnan létesített modern iszapvíztelenítő állomás lehetőséget ad arra, hogy a keletkezett 15%-os szárazanyag tartalmú földszerű anyag, ezután komposztáló telepre elszállítható lehessen és ellenőrzött körülmények között, talajszennyezést megelőzően kerülhessen ki a mezőgazdasági területekre.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.