Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2013. október 2., szerda 14:45

Helyi Önkormányzatok Napja: közös nyilatkozat
Közös nyilatkozatot írtak alá a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ), a Magyar Faluszövetségnek (MFSZ), valamint a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének (KÖSZ) elnökei szervezeteik együttműködéséről október 1-jén, a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából rendezett emlékkonferencián Gödöllőn.

A közös nyilatkozatban foglaltak szerint az állam szerepének megváltozása és az önkormányzati rendszer átszervezése jelentősen érinti a helyi közszolgáltatások működésének biztonságát. Ez kiemelten fontossá teszi, hogy az önkormányzati érdekeket megjelenítő országos szövetségek együttműködése megerősödjön.

Mindezek felismerése alapján Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség (MFSZ), dr. Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ), dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a Helyi Önkormányzatok Napja tiszteletére rendezett konferencián kinyilvánították azt a szándékukat, hogy megkezdik szorosabb együttműködésük szervezeti kereteinek kidolgozását.

Az együttműködő felek abban bíznak, hogy együttműködésük szervezeti kereteinek formájáról és módjáról 2014. első félévében vezető testületeik dönthetnek. Céljuk, hogy a 2014. évi általános önkormányzati választásokat követően településeik közösségének érdekvédelmét együttes erővel biztosítsák.

Az ünnepélyes eseményen a négy szövetség elnöke elmondta véleményét az önkormányzás jelenlegi állapotáról, az önkormányzatok helyzetéről, majd az ünnep részeként kitüntetések átadásra került sor. A MÖSZ Polgármesteri Ezüstlánc-díját Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere vehette át, Arany Pecsétgyűrű-díjat kapott Kazinczi István, Tiszatenyő polgármestere és Mondok József, Izsák polgármestere. A TÖOSZ legmagasabb kitüntetését, a Köllner Ferenc emlék-díjat Schmidt Jenő, a szövetség elnöke adta át Pap Tibornak, Dévaványa nyugalmazott polgármesterének, a TÖOSZ Felügyelő Bizottsága volt elnökének és Sabján Katalinnak, a szövetség nemzetközi titkárának.

A Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából rendezett szeptember 30-ai, veszprémi, illetve az október 1-jei, Gödöllőn megrendezett ünnepségről készült összeállításunkat az ÖNkormányzat folyóirat következő számában olvashatják.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.