Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 2. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2010. február 1., hétfő 15:45

Esélyt ad a munkához a helyi közfoglalkoztatás-politika a XIII. kerületben
Ez évben is folytatódik a közmunkaprogram

A képviselő-testület elfogadta a XIII. Kerületi Önkormányzat Közfoglalkoztatási Terv felülvizsgálatát és a 2010. évre szóló helyi Közfoglalkoztatási Tervét. Az elmúlt évben a képviselő-testület a fővárosban elsők között fogadta el programját, a foglalkoztatás megvalósításához biztosította az önerőt, felelősséget vállalva a helyi közfoglalkoztatás működtetéséért. 165 közfoglalkoztatott dolgozik a kerületben.


A közfoglalkoztatás hasznosulása az egyén, a család, a helyi közösség szempontjából előremutató, fejlődést eredményező folyamat, pozitív hatása fokozatosan egyre hatékonyabb eredményekhez vezet. Az „Út a munkához” program lakosság részére biztosított szolgáltatásai átfogóak és széleskörűek.


A tevékenység közé tartozott: közterületen szemét összegyűjtése, önkormányzati ingatlanok karbantartása, kerületi rendezvényeken való közreműködés, parlagfű mentesítés, járdatakarítás, fasori sáv takarítás. Az egyes munkakörök esetében önkormányzati intézményekben látnak el feladatot. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat közreműködésével a roma álláskeresők is részt vettek a programban, segítve a kisebbségi önkormányzat tanodájának működését.


A 2009. március 15 napjától december 31 napjáig tartó időszakban elsősorban a rendelkezésre állási támogatásban részesülők vettek részt. 337 főből 51 fő nem jelent meg a kirendeltségen, ezért az ellátásra való jogosultságuk megszűnt, egy évig kizárták magukat a rendszerből. A foglalkoztatónál megjelent 286 fő közül az egészségügyi vizsgálaton 41 fő alkalmatlan minősítést kapott, ők visszakerültek a pénzbeli ellátásba.


A nem foglalkoztathatóak körének a Prevenciós Központban segítenek, be- illetve visszajussanak az elsődleges munkaerőpiacra, vagy más ellátást vehessenek igénybe. Az intézmény szakmai programja egyénre szabottan foglalja magában a foglalkoztathatóság javítását, álláskeresésre felkészítést, társadalmi integráció erősítését, más ellátásba juttatás segítését. Ilyen program: az Álláskeresők Teaháza, a Teljes család bevonása és a Motivációs csoportok.


A képviselő-testület a közmunkaprogramot hasznosnak ítélte meg, mert a résztvevő egyén személyiségére pozitív hatását gyakorol; az értékteremtő tulajdonsága fokozatosan érvényesül és erősödik; azonnal érződik a munkabérből szerzett rendszeres jövedelem hatása; a „tartozás-csapdába” kerültek esélyt kapnak az abból való kitörésre. 


2010-ben február 1.– december 31. között a foglalkoztatásba 291 fő vonható be. Kiemelt cél, hogy a munkakörök elsősorban a kerületi közterületek tisztaságát biztosítsák. A kerületi közfoglalkoztatásra 160 alapfokú, 80 középfokú, és 51 felsőfokú végzettséget igénylő munkalehetőséget tervezünk. A ténylegesen betöltésre kerülő munkakörök és foglalkoztató-helyek a konkrét személyekkel és fogadóhelyekkel történő egyeztetés során válnak véglegessé. Új munkakörként jelenik meg a településőr, amely a Fővárosi Közterület-felügyelet kerületi kirendeltségének munkáját segíti
A Prevenciós Központon továbbra is működtetjük a közfoglalkoztatási ügyfélszolgálatot, amelynek feladata a jelentkezők fogadása, tájékoztatása, adatainak felvétele és a foglalkoztató intézménybe való közvetítése. Mentális és foglalkoztatás fejlesztő szolgáltatásokat szervezünk a közfoglalkoztatásban és a rendelkezésre-állási támogatásban résztvevők számára is.


A tervben a 291 közfoglalkoztatott költsége 11 hónapra, a járulékos költségekkel együtt összesen (18%) lesz. A Magyar Államkincstártól a bér és járulékköltségek 95%-a igényelhető vissza, ez jelentős mozgásteret nyit a foglalkoztatotti létszám növelésére. A költségvetés ez évben is tartalmazza a közfoglalkoztatottak szociális juttatásait is: havi bérlet költségének átvállalását, és 4000 Ft-os havi meleg étkeztetési utalványt. A szervezési, mentális-szociális, munkaerőpiaci fejlesztés szolgáltatást a Prevenciós Központ végzi.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.