Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2014. március 27., csütörtök 16:18

A fenntartható településüzemeltetés műhelytitkai A zöldterületek karbantartásától a térfigyelő kamerarendszerekig
Az elmúlt évtizedekben egyre hangsúlyosabbá válik az a szemlélet, hogy a települések üzemeltetésének nemcsak a költséghatékonyság, de a fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjait is figyelembe kell vennie. Hogy miként is lehetséges ez, ahhoz kaphattak ötleteket azok az önkormányzati szakemberek, akik részt vettek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Települések fenntartható fejlődése, környezetének védelme” címmel 2014. március 26-án, Gödöllőn megrendezett konferenciáján.

 

A konferencia résztvevőit Gémesi György, a MÖSZ elnöke köszöntötte, majd Farkasné Dr. Gasparics Emese, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára tartott előadást az önkormányzatok településüzemeltetési feladatai és a fenntartható fejlődés összefüggéseiről. Mint elmondta, a fenntarthatóság teljes körű összefogást igényel a kormány, az önkormányzatok, illetve a lakosság részéről. Miután az ÖTV a településüzemeltetési feladatok döntő részét az önkormányzatokra ruházta, az állam a feladat alapú finanszírozáson keresztül  igyekszik megteremteni ennek feltételeit. A helyettes államtitkár szerint nagyban javítja a települések helyzetét az önkormányzatok adósságának állami konszolidációja, ahogyan pozitív hatásai lesznek a rezsicsökkentésnek és a hulladékgazdálkodási reformnak is.

 

Eszes Bélától, Jánoshida polgármesterétől a fenntartható településfejlesztés egyik követendő példáját ismerhették meg a konferencia vendégei. Mint kifejtette, a 2650 lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben nyolc évvel ezelőtt döntöttek a településüzemeltetés megreformálása mellett. Elsőként az önkormányzati intézmények fűtési rendszerét alakították  át: a korábbi gázkazánokat faelgázosító kazánokra cserélték, a tetőkre pedig napkollektorokat szereltek fel. Ezzel mintegy nyolc millió forintot tudnak megtakarítani évente. Nemrég a közvilágítást is korszerűsítették: a 15 milliós beruházással a korábbi 4,5 millió forintos áramfogyasztást 2,5 millióra sikerült mérsékelni. További megtakarítások várhatók attól az energianyár ültetvénytől is, amit 5,5 hektáron telepített az önkormányzat.

 

A polgármester után a településüzemeltetés különböző területeihez kapcsolódó eszközöket, illetve szolgáltatásokat kínáló cégek képviselői tartottak előadásokat. Bodor László, az Andreas Stihl Kft. műszaki igazgatója arról számolt be, milyen segítséget nyújthatnak cége benzinmotoros, elektromos és akkumulátoros szerszámgépei a települési zöldterületek ápolásában, karbantartásában.

 

Sándor Tamástól, az S-Tér Kft. képviselőjétől megtudhatták, hogyan teremthetik meg a települések a mindennapos testmozgás, az egészségre nevelés feltételeit szabadtéri sportpályák, fitneszparkok, illetve mozgásfejlesztő játszóterek létrehozásával.

 

Bárány Attila, a Robert Bosch Kft. értékesítési üzletág vezetője a nagy múltú német cég biztonságtechnikai berendezéseire, elsősorban a térfigyelő rendszerekre hívta fel a figyelmet, amelyek a kiemelt objektumok megfigyelése, a szabálysértések, bizonyítása, illetve a bűnmegelőzés területén egyaránt hasznos szolgálatot nyújthatnak.

 

Kistamás Péter, a Profirent Kft. kiemelt ügyfél menedzsere a településüzemeltetési feladatok esetében gyakorta felmerülő „Vásároljunk vagy kölcsönözzünk?” kérdés megválaszolását igyekezett megkönnyíteni a polgármestereknek, bemutatva hazánk legnagyobb gépkölcsönző vállalkozásának kínálatát.

 

Jeneiné Tóth Aranka, a MEVA-HU Kft. ügyvezetője a településeken keletkező hulladékok  gyűjtéséhez, válogatásához, illetve komposztálásához adott tippeket, míg az Öko Water Management Kft-t képviselője, Bakos Ilona a vegyi anyagok használatát teljesen mellőző, biológia szennyvíztisztítást ismertette.

 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.