Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2015. május 15., péntek 23:38

Bővítik a szennyvíztisztítót Szentendrén
Ünnepélyes keretek között írták alá Szentendrén, a Városháza dísztermében a szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó települések csatornahálózatának bővítése tárgyú projekt keretében, a szentendrei szennyvíztisztító kapacitásbővítési feladatok elvégzésére szóló kivitelezői szerződést. A dokumentumokat a kivitelező Penta Kft. részéről Nagy Gábor Lajos ügyvezető, az A-HÍD részéről Dr. Csohány András ügyvezető igazgató és Hodula Nándor vállalkozá-si főmérnök, a Dunakanyari Csatornázási Társulás részéről Németh Miklós elnök írta alá. Az ünnepségen jelen volt Bornemisza Miklós, a DCST projektiroda vezetője. Az ünnepi esemény elé Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere mondott köszöntőt.
A “Szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó települések csatornahálózatának bővítése” c., KEOP-1.2.0/B/10-2010-0061 azonosítószámú, több mint 3 milliárd Ft uniós támogatásban részesülő beruházás öt település – Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor – fejlesztéséhez járul hozzá.
A Dunakanyar-Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása (DPÖTKT) 2009 márciusában döntött a kistérségi csatornázási pályázat beadásáról EU-s források elnyerése céljából (KEOP 1.2.0. Szennyvízelvezetés és tisztítás kétfordulós pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatására). A csatornázási pályázathoz a kistérség 13 települése közül öt – Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor – csatlakozott.
Szentendre Város, Leányfalu Nagyközség, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor Község Önkormányzatai Dunakanyari Csatornázási Társulás (DCST) néven önkormányzati társulást alapítottak 2010 szeptemberében. Az öt település által benyújtott pályázat pozitív döntésben részesült, a Támogatási Szerződést 2011. december 19-én írták alá, ennek alapján több mint 3 milliárd Ft uniós támogatásban részesült a projekt.
Az előkészítési munkák 2009-ben kezdődtek meg, melynek költségeit az érintett települések biztosították, az érdekelt ingatlanok számának arányában. A csatornázásban részt vevő lakosok vízgazdálkodási társulatot (Dunakanyari Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat) alapítottak. A társulat gondoskodik a lakossági befizetések összegyűjtéséről.
A szerződött közbeszerző cég bevonásával a projektmenedzsment, a jogi szakértő, a tájékoztatási feladatokat ellátó cég, a mérnök, és a kivitelező is kiválasztásra került.
A beruházás kivitelezési munkálatai 2015 januárjában kezdődtek meg, a vízjogi engedélyek beérkezése után.
A várhatóan 2015 őszén befejeződő projekt során mintegy 64 km hosszú csővezeték kerül lefektetésre. A beruházásban 3049 támogatott és 791 nem támogatott bekötés valósul meg.
A szentendrei szennyvíztisztító kapacitásbővítési feladatainak elvégzésére szóló kivitelezői szerződés aláírása a megvalósuló projekt egyik fontos állomása.
„Amit most itt ünnepelünk, az egy további sikertörténet, a projekten egy újabb korona: a szennyvíztisztító telep felújítása. A DMRV Zrt. kezelésében levő szennyvíztisztító telep – fogalmazzunk finoman – nem kielégítő állapota azt indokolta, hogy a nagy projekt kíséreteképpen a telep is az EU-s normáknak, a 21. sz. elvárásainak megfelelő színvonalú legyen. Ehhez további forrásokra volt szükség, és a Miniszterelnöki Hivatal jóváhagyásának köszönhetően egy újabb 340 milliót tartalmazó szerződésmódosítás lépett életbe. A csatornázással és a szennyvíztisztítóval kapcsolatos munkálatok befejezésének határideje egy és ugyanaz, a mostani szerződés aláírása után el is kezdődhet a kapacitásbővítési feladatok elvégzése. Köszönet mindezért a DCST részéről Németh Miklós elnöknek és Bornemisza Miklós projektiroda vezetőnek, és gratulálunk a Penta Kft. részéről Nagy Gábor Lajos ügyvezetőnek és az A-HÍD részéről Dr. Csohány András ügyvezető igazgatónak és Hodula Nándor vállalkozási főmérnöknek.” – fogalmazott az ünnepségen Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.