Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2015. július 7., kedd 15:27

Önkormányzati találkozó a keleti partnerség jegyében - Együttműködési megállapodást kötött a MÖSZ és a CALM
A pénzügyi decentralizáció és az önkormányzatok fenntartható fejlődése volt a témája annak a workshopnak, amelyet a Magyar Önkormányzati Szövetsége (MÖSZ) rendezett 2015. július 7-én, Gödöllőn a keleti partnerség önkormányzati szövetségei képviselőnek, illetve magyar települések polgármesterei, önkormányzati szakemberei részvételével, s amelyen a MÖSZ együttműködési megállapodást kötött a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusával (CALM).
A keleti partnerség önkormányzati szövetségeivel közös workshopot – amelyen a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusa (CALM), a Grúz Önkormányzatok Szövetsége (NALAG), az Ukrán Városok Szövetsége (AUC) és a Szlovák Önkormányzati Szövetség (ZMOS) képviselői mellett a MÖSZ elnökségi tagjai és más magyar polgármesterek is részt vettek – Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere nyitotta meg. Előadásában előbb Gödöllőt, majd az idén 25 éves, közel 500 önkormányzatot tömörítő MÖSZ-t mutatta be az érdeklődőknek.
Ezt követően a magyar önkormányzatiság megszületéséről, az önkormányzati finanszírozási rendszerről, illetve az önkormányzati feladat-és hatáskörök ki- és átalakulásáról beszélt. Külön kitért az állami források folyamatos csökkenésére, a települések eladósodására, a hitelkonszolidációra és a jelenlegi feladatfinanszírozási rendszer létrejöttére, felhívta a figyelmet az önkormányzati érdekérvényesítés nehézségeire, továbbá reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy minél több település minél több fejlesztési lehetőséghez jut majd a 2014-2020-as ciklusban várható uniós forrásokból.
Ambrus Gyöngyi, a 2200 fős Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kistokaj község és Garaguly Tibor, a 4000 lelkes Pest megyei Etyek nagyközség polgármestere saját településük példáján keresztül mutatták be, milyen kihívásokkal találja szembe magát egy vidéki önkormányzat a feladatfinanszírozás, az intézmények üzemeltetése, a települési adók kivetése, illetve a helyi gazdaság élénkítése terén. Bár az észak-magyarországi, hátrányos helyzetű településekkel körülvett, mégis pezsgő gazdasággal és növekvő népességgel rendelkező Kistokaj teljesen más jövőképpel rendelkezik, mint a főváros közeli Etyek-budai borvidék elsősorban szőlőtermesztésre, bortermelésre és turizmusra berendezkedett központja, mindkét előadásból kiderült: jelenleg az uniós pályázatok, a mikro- és kistérségi együttműködések, az energiahatékony beruházások és a menedzserszemléletű polgármesterek a fenntartható vidék- és településfejlesztés legfontosabb zálogai.
A rendezvény kiemelt eseményeként a MÖSZ és a CALM együttműködési megállapodást kötött, amelyet a két szövetség elnöke, Gémesi György és Tatiana Badan láttak el kézjegyükkel. Az ünnepélyes aktust követően a felek kölcsönösen kifejezték szándékukat, hogy a jövőben igyekeznek minél több tartalommal megtölteni a keretszerződést, s tovább folytatni a tapasztalatcserét egymással, illetve a keleti partnerség önkormányzati szövetségeivel.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.