Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 26. vasárnap
Hírek témák szerint

HATVAN VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2016. április 4., hétfő 09:06

Április 2.: A hazafiasság diadala
Április másodikán a hatvaniak szívébe megérkezik a tavasz. A dicsőséges hadjárat első ütközetének diadalára emlékeznek a városban: huszárok, csatabemutató és Kormorán koncert.
Egy sikersorozat kezdődött el Hatvannál 1849. április 2-án. A tavaszi hadjárat célja az volt, hogy az osztrák csapatokat kiűzzék Magyarország területéről. A hatvani ütközet nagy jelentőséggel bírt, hiszen végre sikerélménye lehetett a magyar csapatoknak. A magyarság megtanította a hatalmat arra, hogy félni és tisztelni kell akaratunkat. A hatvani csata eredménye által a VII. hadtest biztosította a továbbiakban a Zagyva-vonal ellenőrzését.
A diadalra április másodikán emlékeztek Hatvanban. Délelőtt a Kossuth téren gyülekeztek a hagyományőrzők: lovasok és gyalogosok együtt indultak a belvárosi temetőbe az 1849-es emlékműhöz. Itt, Horváth Richárd polgármester beszédében elmondta: szívünkbe a tavasz 168 éve immáron jószerével mindig március 15-ével érkezik meg igazán. Számunkra, hatvaniak számára azonban az igazi ébredést április második napja jelenti, hiszen a 48-as forradalmi események után kibontakozó szabadságharc honvédő háborújának legfényesebb diadalmenete, a tavaszi hadjárat éppen ezen a napon, a hatvani csatával indult. 1849. április 2-a fénylő dátum a magyar történelem lapjain, de még fényesebb Hatvan város történetében. S e fény azóta sem halványul, tündöklése változatlanul erős, üzenete máig ható. A nemzet összefogása, az összetartozás élménye táplálja e hagyományt. Erős, mert e fényt nem hagyjuk kihunyni, s történhet bármi, minket, hatvaniakat ez a nap a dicső ütközetre, és az ennek során elesett hősök emléke iránti tiszteletadásra kötelez. Legyünk büszkék erre a napra, hiszen e nap örök idők végezetéig egybeforrasztotta Hatvan nevét a szabadságharccal – fogalmazott.
Horváth Richárd kitért arra, hogy sajnos ma már az egykori honvédek nem lehetnek jelen közöttünk, de emléküket büszkén őrizzük, hiszen nélkülük nem valósulhattak volna meg a reformkori célok, nem születik meg a polgári Magyarország. Ez az ünnepnap tehát számunkra, hatvaniak számára a győzelem napja, mely az összefogásról, a közös helytállásról és a megújulásról szól. A hatvani csata hősei megmutatták számunkra, hogy közös összefogással, meghátrálást nem tűrő erős akarattal nincs lehetetlen küldetés. Minél többen vagyunk egymás mellett ezen az úton, annál sikeresebbek leszünk a kitűzött céljaink megvalósításában – zárta gondolatait a polgármester.
A programok a Népkertben folytatódtak, ahol minden korosztály megtalálhatta a kedvére való elfoglaltságot. A nagyobb gyermekek megismerkedhettek a népi mesterségekkel, így kipróbálhatták a kovács és a fazekas szakma szépségeit. A kisebbek sem unatkoztak. Számtalan játék közül válogathattak kedvükre. Volt, aki célba dobott vagy fából készült halat igyekezett a horgára csalni, de voltak olyanok is, akik ló alakú hűtőmágnest és fakardot készítettek.
A délutáni zenei élményről az Obsitos zenekar gondoskodott. Az együttes a Magyar Honvédség, Vám és Pénzügyőrség, Határőrség, Rendőrség és a Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből áll. Céljuk, hogy a katonazenét megkedveltessék, illetve az utókor számára átörökítsék.
A Hatvankodók egy táncházra invitálták a közönséget, és a moldvai táncok világába kalauzolták őket.
Ezt követően a Népkertben újra megelevenedett a csata, a Magyar Katonai Hagyományőrzők újrajátszották az 1849 tavaszán történt eseményeket. Az osztrák és magyar gyalogság és lovasság ütközete méltán került be Magyarország büszkeségei közé, hiszen a magyar sereg Hatvannál fényes győzelmet aratott az osztrákok ellen 1849. április 2-án.
– A tavaszi hadjárat első győztes összecsapása a mai napig büszkeséggel tölti el a magyarokat, hiszen lelkesedést és erőt adott a honvédseregnek, akik sikerrel vívták meg harcukat a világ akkori legjobb haderőjével szemben – fogalmazott Dr. Csikány Tamás hadtörténész.
A napot a Kormorán zenekar koncertje zárta a Nagy Endre Rendezvényteremben. Az együttes már 40 éve szórakoztatja rajongóit, és sikerük a hosszú évtizedek alatt is töretlen. Koltay Gergely, a zenekar alapítója szerint az a titkuk, hogy zenéjükkel minden korosztályt megérintenek.
– A folk és a rock muzsika is egy olyan műfaj, amely véleményem szerint kortalan. Amikor negyven éve kitaláltuk ezt a hangzásvilágot, az volt a célunk, hogy valami egészen különleges dolgot hozzunk a hazai könnyűzenébe. A közeljövőben tervezzük az új lemez kiadását, melynek a hangzásvilága és dalszövege is hű marad a Kormorán együtteshez – tette hozzá. A nagyérdemű pedig egy emberként énekelte a zenekar tagjaival a már jól ismert slágereket.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.