Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 26. vasárnap
Hírek témák szerint

HATVAN VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2016. április 7., csütörtök 15:52

INDUL A HATVANI FELSŐOKTATÁS
ÜNNEPÉLYES KERETEK KÖZÖTT ÁTADTÁK A HATVANI KÖZÖSSÉGI FELSŐOKTATÁSI KÉPZÉSI KÖZPONTOT, SZEPTEMBERTŐL INDUL A NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI ÉS A VILLAMOSMÉRNÖKI KÉPZÉS. DR. PALKOVICS LÁSZLÓ FELSŐOKTATÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR A KÖZÖSSÉGI FŐISKOLÁK JELENTŐSÉGÉT MÉLTATTA A FELSŐOKTATÁSBAN. AZ ORSZÁGBAN EZ AZ ELSŐ ILYEN KÖZPONT.

Csütörtök délelőtt a Grassalkovich-kastély kertjében található épületben ünnepélyes keretek között átadták a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot. Így a hatvaniaknak is van már felsőoktatási intézményük.
A hatvani önkormányzat, a Bosch-sal közösen hozta létre az intézményt, a képzéseket a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen valósítják meg. Az előbbi nemzetközi gazdálkodás FSZ, míg az utóbbi villamosmérnöki BA képzést indít.
Az eseményen dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a közösségi főiskolák jelentőségét méltatta a felsőoktatásban. Rávilágított arra, hogy célszerű, ha a fiatal szakemberek nem hagyják el a városukat, hanem ott képzik őket, ahol élnek és ahol dolgozni szeretnének. Ahogy fogalmazott: a projektben résztvevő partnereket ismerve jó és hatékony együttműködés várható minden fél részéről. Az intézményt pedig biztosította róla, hogy a kormány továbbra is támogatja a képzéseket, a jövőben pedig újabb lehetőségek nyílhatnak meg.
Horváth Richárd Hatvan polgármestere beszédében elmondta: korábban már többen megpróbáltak felsőoktatási intézményt hozni a városba, de ezidáig mindenki elbukott vele. Nekünk azonban sikerült – fogalmazott. A város első embere hangsúlyozta: komoly és kemény munka eredménye ez a központ. A város több intézménye is készült már rá, így például a hallgatók a Markovits Kálmán Uszodában és az Ady Endre Könyvtárban is ingyen férhetnek majd hozzá egyes szolgáltatásokhoz.
Horváth Richárd kitért arra, hogy a Bosch-sal való együttműködésüknek számtalan eredménye van már, ilyen a Bosch óvoda létrehozása, az általános iskolai osztályok indítása, tervben van a középiskolai képzés is, most pedig a felsőoktatás valósul meg segítségükkel.
– Folyamatosan azon dolgozunk, hogy újabb és újabb fejlesztéseket hajtsunk végre, hogy a hatvaniak minél jobban érezhessék magukat a városukban. Együtt közösen komoly célokat érhetünk el. Ez egy sikertörténet, a mi sikertörténetünk – zárta gondolatait a polgármester.
Sándorné Dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora azt mondta: kiemelten fontos, hogy biztosítsuk annak a feltételeit, hogy a lakhelyhez közel is legyen lehetőség a továbbtanulásra. Ebben a szellemben az iskolának jelenleg is van vidéki kara, és ebben a szellemben csatlakoztak ehhez a központhoz is. Kitért arra, hogy a nemzetközi gazdálkodási képzésükön 20-50 fős csoportot indítanak, és erre már most 26-an jelentkeztek.
Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora elmondta: a villamosmérnöki és informatikai kar az egyik legfontosabb iskolájukban, ők pedig ezt a legnagyobb kvalitásukat ajánlják fel a város számára. Magas színvonalú képzést és az egyetemükön megszokott szigort ígérte a rektor.
Volker Schilling, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója rávilágított arra, hogy Magyarország, csak úgy, mint Európa több országa mérnökhiányban szenved a munkaerőpiacon. Így ez a központ egy kiváló lehetőség ennek a csökkentésére.  Emellett ez az intézmény a munkatársak továbbfejlesztését, továbbtanulását is szolgálja, ami nagyon vonzó lehetőség számukra.  – Büszkék vagyunk erre a közös együttműködésre, örömmel támogatjuk a városi képzéseket, legyen szó óvodáról vagy felsőoktatásról – fogalmazott.
Roger Seemeyer, a Robert Bosch Elektronika Kft. műszaki ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a mai komplex és változó világunkban pontosan ilyen rugalmas képzésre van szükség, mint ami most itt, Hatvanban megvalósul. Ennek segítségével progresszív, előremutató tudástranszfert tudunk létrehozni a képzéstől az iparig. Hangsúlyozta: a Bosch mindig vezető szerepet játszott a fiatal vezetőképzésben, most is örömmel ajánlották fel tapasztalataikat.
A szalagátvágást követően mindenki megtekinthette az intézményt, bejárhatták a már berendezett tantermeket. A közösségi finanszírozású felsőoktatási képzőhelyek létrehozásának fő célja, hogy megszűnjenek Magyarországon a földrajzi értelemben vett „felsőoktatás-mentes övezetek”. Ezek a modellek az Egyesült Államokban és Franciaországban is jól működnek már, hazánkban pedig most Kisvárdán, Sümegen, Siófokon és Hatvanban hoznak létre közösségi felsőoktatási képzési központokat. Ezek közül pedig az országban elsőként a hatvanit adták át.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.