Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 28. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2016. szeptember 16., péntek 18:22

Lóvasút és BUR-vasút - kiállítás Újpesten
Újpesten ma délután megnyílt a Lóvasút és BUR-vasút FEJEZETEK KÖTÖTTPÁLYÁS KÖZLEKEDÉSÜNK MÁSFÉL ÉVSZÁZADOS TÖRTÉNETÉBŐL című kiállítás a Közlekedési Múzeum és az Újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében.
A megnyitón megjelenteket Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere köszöntötte, majd Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója adta át a látogatóknak a kiállítást, melynek támogatói Újpest Önkormányzata, az Újpesti Kulturális Központ és a Közlekedési Múzeum volt.
150 éve, 1866. augusztus 1-jén indult meg a villamosközlekedés elődjének is tekinthető menetrendszerinti lóvasútforgalom a pesti Széna (ma: Kálvin) tér és Újpest között. 120 éve, 1896. január 12-től szállított utasokat először villamos – a BUR-vasútként ismert cég égisze alatt – a mai Lehel tér és Újpest között, illetve a Megyeri kápolnáig. A kiállítás a kettős évforduló kapcsán kötöttpályás közlekedésünk másfél évszázados történetét tekinti át korabeli fotók és műtárgyak segítségével.  
A kiállítás Pest-Buda, majd Budapest utcaképét a 19. században meghatározó lóvasúti utazásokról, a lóvasúti üzemről, valamint a villamosforgalom kialakulásáról és napjainkig tartó történetéről szól.
A lóvasút mellett a BUR-vasút már jól mutatja a lóvasútnál is korszerűbb találmánynak, a villamosnak a megjelenését Újpesten is. A villamos alig hat évvel azt követően jelent meg Budapesten (1887), hogy 1881-ben egy német mérnök, Werner Siemens feltalálta azt. A millennium évében, 1896-ban – amikor a Közlekedési Múzeumot is alapították – indult meg a forgalom a BUR-vasút vágányain.
Az utasok kegyeiért versengő több közlekedési társaság egyike volt a Budapest-Újpest-Rákospalotai Villamos Közúti Vasút Részvénytársaság. A BUR-vasút ugyan nem tartozott a „nagy” közlekedési vállalatok sorába, azonban Budapest, valamint az egyre fejlettebb, ipari arculatú Újpest és a mezőgazdaságáról híres Rákospalota között fontos közlekedési szerepet töltött be. A BUR-vasút vágányain jelentős teherforgalom is volt, éppen a gyorsan épülő Budapest és Újpest miatt.
A közúti vasút 150 évét nem sok európai város ünnepelhette Budapest előtt. A lóvasút ugyanis 1866-ban, a legtöbb nagyvárost megelőzve jelent meg a magyar fővárosban. A Közlekedési Múzeum fontosnak tartja, hogy ezt az örökséget ápolja.
A tárlat látványos eleme egy a korabeli villamos utasterét megidéző enteriőr, ahol a látogató kipróbálhatja, milyen lehetett falécezett üléseken utazni. Megtekinthető lesz számos eddig ritkán látott lóvasúti és villamosjegy, valamint részben korabeli, részben a BUR vasút egykori vonalain legutóbb üzemelt villamosjáratok viszonylattáblái is.
A Közlekedési Múzeum fotóarchívumának és tárgyi gyűjteményeinek, valamint az Újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény anyagaiból a kurátorok által gondosan válogatott tárlat ugyan csak két hétig látható, de addig is tárlatvezetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal (szeptember 25. és október 2.) várják az érdeklődőket. A kiállítás ingyenesen látogatható.

Helyszín:
Újpesti Városháza Pincegaléria
1041 Budapest, István út 14.
Megtekinthető:
szeptember 17. és október 2. között hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. A belépés díjtalan.



6 csatolt kép Lóvasútforgalom a mai Bajcsy-Zsilinszky útonAz első pesti lóvasút a Nemzeti Múzeum előttA BUR villamosa az Újpesti Városháza előttA tárlatEgy szelet villamosWintermantel Zsolt és Vitézy Dávid
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.