Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 2. csütörtök
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. április 4., kedd 06:28

Autizmus, a kék ezer árnyalata
Április 2-án jegyzik az Autista Világnapot. Ennek kapcsán a világ számos részén és természetesen hazánkban is interaktív programokkal igyekeznek az autistákkal kapcsolatban álló szervezetek felhívni a társadalom figyelmét a betegség jellemzőire és az érintettek elfogadására.  Sok helyütt kékbe burkolóznak ilyenkor az épületek és szolidaritásuk jeléül a programok résztvevői is kék ruhát vagy kiegészítőket viselnek. Ajkán sem volt ez másként, ahol több napos rendezvénysorozattal várták az érdeklődőket.
A Kaszinóban szülők, szakemberek és autista fiatalok várták az érdeklődőket, hogy mindent elmondjanak és megmutassanak a témával kapcsolatban, amit tudni érdemes. A szakmai programot dr. Horváth József alpolgármester nyitotta meg.
Orbán Elizabet, a Bródy Imre Gimnázium diákja találón egy mondatban foglalta össze a lényeget. „Az autizmus nem egy betegség, hanem egy életben maradási módszer”. Milyen igaza van, hiszen attól, mert a saját elmondása alapján kicsit más valaki, még érez, szeret és gondolkodik, mint bármelyikünk.
Az autizmus nem gyógyítható, de tünetei már 1,5-2 éves kor környékén tapasztalhatók – derült ki Kiss Istvánné, járási vezető védőnő prezentációjából, amelyben a Kora gyermekkori Programra hívta fel a figyelmet.  Hangsúlyozta, hogy a rendellenes fejlődés felismerését szűrő vizsgálatok, szülői tájékoztatók és kérdőívek is segítik.
– Az autizmus-spektrumzavarért több gén együttes hatása felelős. A betegség tehát egész életre szól és minden 143 gyermekből egyet érint. Kizárólag viselkedés alapján diagnosztizálható, ezért észlelése után mihamarabb el kell kezdeni a speciális fejlesztést – fogalmazott Pelikán-Berkes Szilvia autizmus-spektrumzavaros szakos gyógypedagógus. A Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusa szerint a betegség egyidős az emberiséggel és jellemzően szociális, kommunikációs és kognitív fejlődési zavarok által ismerhető fel.
Az autisták nem tudnak olvasni az arcokról, így erre külön meg kell tanítani őket. Sok inger esetén jellemző, hogy a kezek röpködő mozgásával válaszolnak a spektrumzavaros gyerekek. Általában mereven ragaszkodnak a rutinokhoz, tárgyakhoz és azok helyéhez. Beszűkült az érdeklődési körük és szívesen merülnek el hosszan a tárgyak részleteiben. Az élményeik megosztására sem törekszenek, inkább egyedül foglalják el magukat, ezért szükség van a fejlesztésükre, amit terápiákkal érnek el a szülők és a szakemberek.
Számos lehetőség áll napjainkban már az autizmussal élő gyermekek számára, amelyek között a szenzoros integrációs, vagy állatos (kutyás, lovas) terápiák is segítséget nyújthatnak. Erről, valamint a spektrumzavaros fiatalok közoktatási intézményekben betöltött helyéről is szó esett a rendezvényen. Továbbá a felnőtté válás nehézségeit és a serdülőkorban felmerülő problémákat is megvitathatták a  résztvevők a szakemberekkel, csakúgy mint a családok érintettségét, amiről autista gyermekek szülei számoltak be.
A programsorozat utolsó napján Tompeti és Barátai koncert, közös tánc kékben, salsa bemutató és séta is volt az autizmussal élőkért kék léggömbökkel, amit szélnek is eresztettek az Agórán. A nagyszabású figyelemfelhívó kampány Hangadók koncerttel zárult.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.