Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. május 29., hétfő 11:26

A tőzsdei világ rejtelmei
Óriási örömömre szolgált, hogy iskolánk, a Kőrösi gimnázium idén bekapcsolódott a Pénziránytű Alapítvány Pénz7 programjába. Egy héten keresztül történelemóráink keretében pénzügyi ismereteinket szélesítő, gyakorlatorientált oktatásban vehettünk részt. A program megkoronázásaként indították el a Részvényfutam című tőzsdejátékot.

A négy héten át tartó versenyen kétmillió forint virtuális kezdőtőkével a Budapesti Értéktőzsde valós részvényárfolyamának változásait követő felületen kereskedhettünk. A tőzsdei ismereteim megalapozásában sokat segített a Tőzsde ABC című segédanyag, melyet ugyanezen a honlapon találtam. A tudásanyag elsajátítása sem volt hiábavaló, mert azt kvíz formájában visszakérdezték, és a helyes válaszok bónuszként jóváíródtak a portfólióm értékében. Számomra élmény volt kitapasztalni a tőzsdézés stratégiáit. Itt jegyezném meg, hogy ezt a „hobbit” is érdemes mértékkel folytatni, mert könnyen függővé válhat tőle az ember!

A verseny lezárulta után eszméltem rá, hogy az 5. helyezésemmel azon szerencsések közé tartoztam, akiknek egy kísérővel együtt a jutalma egy látogatás lett a BÉTre. Április 26-án reggel izgatottan léptünk be a Magyar Nemzeti Bank épületébe dr. Majorosné Páll Edit tanárnővel. Itt történt az első három helyezett díjazása, illetve egy rövid összefoglalót hallhattunk a verseny lefolyásáról. Megtudhattuk, hogy a négy hét során a BUX index 1,93%-os csökkenést hozott, azonban a játékban résztvevő 1520 diáknak és 155 pedagógusnak csak átlagosan 0,45%-kal csökkent a portfólió értéke. Az első tíz helyezett pedig több mint 8%-os nyereségre tett szert.

Ezután a BÉT-en folytattuk napunkat. Bozsik Balázs bróker tartott interaktív előadást számunkra, ahol megismerhettük a tőzsde működését. Rendkívül előnyös volt, hogy már valamennyi gyakorlati tapasztalattal rendelkezve hallgathattuk végig az előadást, így sokkal könnyebb volt érteni a szakkifejezésekkel fűszerezett ismertetőt. A játék során mi csak prémium kategóriás részvényekkel (OTP, Richter, MOL stb.) kereskedhettünk, azonban itt megtudhattuk, hogyan befolyásolják a piacot a kisebbek is, illetve mi a helyzet a külföldi értékpapírokkal.

Ezután egy pénzügyi séta keretében Budapest történelmi pénzintézeteit ismerhettük meg. Jártunk például a volt Postatakarékpénztár épületénél, amely ma a MÁK székhelye, a Pesti Vigadónál, illetve a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank régi épületénél. Külön erre a témára felépített idegenvezetés is társult utunkhoz.
Nem csalás, nem ámítás! Nem titkolták el előlünk azt sem, hogy vitatott, mennyire is tanulható az árfolyamok mozgásának elemzése. Létezik egy bizonyos vakmajom elmélet, melynek megalkotója Burton Malkiel. Szerinte, ha egy majom szemét bekötve megkérjük őt, hogy egy dobónyíllal a Wall Street Journal részvényeket felsoroló oldalára dobáljon, majd az így eltalált részvényeket megvesszük, akkor legalább olyan eredményt érhetünk el, mint a profi brókerek! Ezt az elméletet már többen kipróbálták és igazolták is.
Számomra meglepő adat volt, hogy Magyarországon az emberek milyen mértékben zárkóznak el a tőzsde által kínált befektetési lehetőségektől, ennek egyik oka az ismeretek hiánya. Így ez a program is egyfajta tudásátadási célt szolgált. Én kimondottan jónak találom, hogy megismerhettem ezt a világot. A tapasztalataim birtokában sokkal egyszerűbb lesz a jövőben mérlegelnem és figyelembe vennem ezt az opciót is, amennyiben megtakarításaim kezeléséről lesz szó.
 
Horváth Anna 12. B

1 csatolt kép Horváth Anna felkészítő tanárnőjével
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.