Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 1. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2010. március 16., kedd 17:25

Pótolhatatlan nemzeti kincs került veszélybe
A budatétényi Rózsakertben sajtótájékoztatón  tiltakozott a kerület vezetése és Font Sándor  országgyűlési lépviselő, mert végveszélybe került a Rozáriumot fenntartó Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht. A kutatóintézetet elmulasztotta átminősíttetni Kft-vé tulajdonosi jogokat gyakorló a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Vagyontanács, amelyet a Pénzügyminisztérium felügyel. A felszámolás küszöbére került a hazai gyümölcs és dísznövény génállomány.      
      Font Sándor időben figyelmeztette az illetékeseket arra, hogy pótolhatatlan nemzeti kincs került veszélybe, de már folyamatban van az intézet és a hozzátartozó ingatlanvagyon felszámolása. Az ellenzéki képviselő levélben kért segítséget az államfőtől és a kormányfőtől is, de egyelőre csak a Gőgös Zoltán földművelési államtitkártól kapott „megnyugtató” választ. Ebből kitűnt, hogy a tárca csak a génállomány fenntartását vállalja, de figyelmen kívül hagyja a kutatóintézet hatalmas értéket képviselő ingatlanait, amelyek főként az M6-os és M7-es út mentén húzódnak.  Ez a terület – mondta Font Sándor, az ingatlanértékesítéssel foglalkozó cégek érdeklődésének középpontjában áll. A képviselő úgy véli, hogy ingatlanspekuláció lehet a háttérben, mert a felszámolásra a Reorg Kft-t jelölték ki, amelynek "többségi tulajdonosa Meyra Investments ingatlanfejlesztéssel foglalkozó offshore cég". A politikus szerint az államnak korábban lehetősége lett volna, hogy a cég vagyonelemeit ne vonja kényszer-végelszámolás alá, ezzel kapcsolatos kérését azonban többször elutasították.
      Szabolcs Attila polgármester és Németh Zoltán alpolgármester, országgyűlési képviselőjelölt a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a Rozárium a kerület egyik fő vonzereje, ahová már a hetvenes-nyolcvanas években tízezrével zarándokoltak el a Rózsakiállítások idején a fővárosiak. A 90-es években a kutatóintézet nehéz helyzetbe került, s emiatt az egykor 12 hektáros területből csak három hektár maradt. Itt azonban még mindig 1200 fajta, mintegy nyolcezer rózsatő található. A maradék három hektár terület is óriási értéket képvisel és mi semmiképp sem szeretnénk, ha a kerület ékességének számító rózsakiállítás helyén lakópark épülne – mondta Szabolcs Attila. A polgármester hozzáfűzte: már hazánk első mezőgazdasági minisztere, Klauzál Gábor is foglalkozott ezen a területen rózsatermesztéssel, a XIX. század hatvanas éveiben.
      Németh Zoltán kiemelte, hogy a kormányzat, illetve az illetékesek vagy tudatosan, vagy hanyagságból nem tett semmit a további működtetés biztosításáért. Most itt a lehetőség és eljött az idő, hogy bizonyítsák: nem rosszhiszeműek, nem akarják elherdálni és elveszejteni ezt a nemzeti kincset. Az alpolgármester szerint az utolsó pillanatban vagyunk. Most van még lehetőség Európa egyik legnagyobb rózsa-génállományának, a rózsakiállításnak a megmentésére. Németh Zoltán elmondta azt is, Budafok-Tétény Önkormányzatának vezetője a mai napon levelet juttatott el a miniszterelnöknek, a pénzügyminiszternek, a földművelődési miniszternek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának és a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjének, hogy vessék latba befolyásukat az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató- fejlesztő Kht. megmaradásáért.
      A Magyar örökség-díjas Márk Gergely itt álmodta meg és hozta létre több mint ötven évvel ezelőtt Európa akkor egyik legnagyobb Rozáriumát. A sajtótájékoztatón elmondta: nagyon meglepődött a felszámolás hírére, és tragikus dolognak tartja a történteket, hiszen életművének tekinti a Rózsakiállítást. A 87 éves kutató nevéhez több mint 650 rózsa nemesítése kapcsolódik, amelyeknek kivétel nélkül magyar nevet adott. Világszerte ismert többek között az Árpádházi Szent Erzsébet nevet viselő rózsája.     


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.