Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 28. vasárnap
Hírek témák szerint

HAJDÚDOROG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. szeptember 26., kedd 13:19

Elindult a Hajdúdorogi Szociális Otthonteremtési Program
Hajdúdorog Város Önkormányzati Képviselő-testülete 201/2016. (XI.24.) KT. határozatával döntött arról, hogy az önkormányzati ingatlanok értékesítéséből befolyt bevételekből 10 000 000 forint összegű alapot képez szociális alapú otthonteremtési program megvalósítása, bérlakások vásárlása céljából. A Szociális Otthonteremtési Program 2017. szeptember 21-én valósággá vált, hiszen két család hamarosan birtokba is veheti az Önkormányzat által megvásárolt ingatlanokat. A részletekről Hajdúdorog város polgármesterét, Csige Tamást kérdeztük.

 
Miért tartotta szükségesnek a program elindítását és milyen célt szolgál?

Cs.T.: Hajdúdorogon számos olyan család él, akik önhibájukon kívül veszítették el lakásukat vagy anyagi és szociális helyzetükből fakadóan esélyük sem volt eddig saját otthont teremteni. Ráadásul a településen több száz ingatlan áll üresen, így minden adott ahhoz, hogy a nehéz sorsú családok hosszú távú lakáskérdésének megoldásához ilyen módon nyújtsunk segítséget. Ugyan Hajdúdorog Város Önkormányzata rendelkezik szociális bérlakásokkal, ez azonban korántsem jelent távlati megoldást. Így született meg a Szociális Otthonteremtési Program ötlete. A szociális program célja tehát nem más, minthogy azokat a családokat segítsük, akik maguk is erőfeszítéseket tesznek azért, hogy lakhatásuk biztosítva legyen. Emellett kiemelt prioritást élvez az öngondoskodás képességének javítása, a lakáscélú előtakarékosságra ösztönzés növelése, az épített környezet minőségének javítása az ingatlanok állagmegóvásának érvényesítése mellett.

 
Mennyiben más ez a típusú program a jelenleg igénybe vehető állami támogatásokkal ellentétben?

Cs.T.: Jelenleg a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, vagyis a CSOK az egyetlen olyan állam által biztosított lakásfinanszírozási kedvezmény, mely ingatlan vásárlást, építést hivatott segíteni a saját otthonnal nem rendelkezőknek. Ez azonban csak a jómódúak, gazdagok kiváltsága! Hogy miért mondom ezt? Gondoljunk bele: három gyermek esetén a CSOK biztosította tízmillió forint igencsak kevés, pláne ha azt vesszük alapul, hogy a mai világban a fiatal házasok, családok nem rohangálnak több millió forinttal a zsebükben, hogy saját otthonra tegyenek szert. Ezzel ellentétben a Szociális Otthonteremtési Program feltételei valóban a hátrányos helyzetű családoknak kedveznek. A Hajdúdorogi Szociális Otthonteremtési Program keretében ingatlanra az jogosult, aki legalább 10 éves hajdúdorogi lakcímmel rendelkezik, büntetlen előéletű, valamint az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme nem haladja meg a mindenkori, saját jogú öregségi nyugdíjminimum összegét, ez jelen esetben 28 500Ft/fő. A gyermekeket egyedül nevelő szülőket sem zártuk ki a programból, ők szintén ezen feltételekkel pályázhattak.


Hogyan kerültek kiválasztásra a megvásárolni kívánt ingatlanok? Mely ingatlanok, milyen értékben kerültek megvásárlásra?

Cs.T.: A lakosság segítségét kértük, felhívást tettünk közzé a Hajdúdorogi Újságban. A pályáztatást az eladásra felajánlott ingatlanok állapotfelmérése követte, mely rendkívüli alaposságot igényelt. Számos szempontot kellett mérlegelnünk az épületek kiválasztásánál: döntésünket nagyban segítette a lakóépületek helyiségeinek állapota, az ingatlan komfortfokozata, a nyílászárók minősége. Az ingatlan fűthetősége mellett pedig a tetőszerkezet állapotát, az ingatlan környezetének rendezettségét is figyelembe kellett vennünk. Ezen perspektívák alapján Hajdúdorog Város Önkormányzati Képviselő-testülete a Hajdúdorog, Nyíregyházi u. 55/B szám alatti 80 m2-es, illetve a Toborzó u. 4. szám alatti 41 m2  alapterületű ingatlanokat találta a legmegfelelőbbnek. Az ingatlanok összértéke 5,6 millió forint.

 
Kik jutottak első körben lakáshoz és milyen feltételekkel?

Cs.T.: A Képviselő-testület 2017. szeptember 21-ei zárt ülésén nyolc gyermekét egyedül nevelő anyának, valamint egy két gyermekes, szintén egyedülálló édesanyának biztosította a lehetőséget partnerségi megállapodás megkötésére. A pályázó a partnerségi megállapodás keretében havi 10 000 Ft + rezsi lakhatási díj megfizetésére kötelezett, emellett vállalja, hogy 5 éven keresztül havi 20 000 forintos lakástakarék-pénztári befizetésből önerőt képez. Így a pályázó az ötödik év elteltével a befizetett bérleti díj, a befejezett lakástakarék-pénztári megtakarítás és az ehhez társuló fix kamatozású lakáskölcsönnel elegendő fedezetet biztosít az ingatlan megvásárlásához, az önálló otthon megteremtéséhez.
 

Ejtsünk néhány szót a jövőbeni tervekről is. Lesz-e folytatása a programnak?

Cs.T.: Az otthonteremtési program iránt nagy volt az érdeklődés, ezért mindenképpen tervezzük annak folytatását. A hajdúdorogi önkormányzat a jövőben is igyekszik megteremteni a költségvetési fedezetet újabb ingatlanok megvásárlásához, ezáltal még több hátrányos helyzetű családnak otthont biztosítani. Igény kétségkívül lesz rá és egy év múlva már tapasztalattal is rendelkezünk az idei évben lezajlott pályáztatás eredményéről. Hiszem, hogy a szociális bérlakásból így út vezet a reményhez, a saját otthonhoz. Ezért levélben fordultam Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Hajdú-Bihar megye országgyűlési képviselőjéhez, Dr. Tiba István (Fidesz) a térség országgyűlési képviselőjéhez, illetve az MSZP képviselő csoportjához, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tulajdonában lévő ingatlanok önkormányzati tulajdonba kerülhessenek. Bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban a Szociális Otthonteremtési Program hajdúdorogi mintája országos szintű gyakorlattá válik, hiszen ez a program a ténylegesen rászoruló családokat hivatott otthonhoz juttatni!
 

 
Hajdúdorogi Polgármesteri Hivatal
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.