Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2018. március 26., hétfő 16:14

Tripolisz teret avattak az angyalföldi „Tripoliszban”
Térképre került egy legendás kultúr- és várostörténeti helyszín


Angyalföld különleges, egyedi kialakítású része a „Tripolisz”. Van, aki szerint száz évvel ezelőtt a „Kocsma a Tripoliszhoz” nevű fogadó ihlette az elnevezést. Mások szerint egyszerűen az 1911-es török-olasz háború egyik színteréről kapta a nevét, a harcokról ugyanis sokat cikkezett akkoriban a magyar sajtó is. Hivatalosan soha nem lett ez a környék „Tripolisz”. Bár sokan még ma is így hívják. Most viszont felkerül Budapest térképére a név: a XIII. kerületben ma Tripolisz teret avattak abban a legendás városrészben, amelynek szülötte – többek között – Angyalföldi Szabó Zoltán festőművész és Cziffra György zongoraművész is.

 Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar Egyesület elnöke gyermekkori emlékeit elevenítette fel: „Bár a Tripolisz telepnek a maga korában nem volt túl jó híre, és a közösségi emlékezet is negatív előjellel látta el a Babér–Göncöl–Mosoly–Tomori utca által határolt területet, én más emlékeket őrzök róla. Itt születtem, nagyszüleim lakásában négy évtizeden át laktam itt. Jó érzéssel gondolok vissza azokra az évtizedekre. Ünnepi gondolatait Székely Dezső Angyalföld című versének felolvasásával zárta.


Ezt követően Dr. Tóth József polgármester felavatta a kerület új közparkját, a Tripolisz teret. „Közterület elnevezésénél fontos felidézni, mit tud a területről a történelmi múlt, és mit őriz az emlékezet” – kezdte beszédét a polgármester. Arról is említést tett: az önkormányzat saját beruházásában mintegy egymilliárd forintot invesztált az elmúlt években a városrész fejlesztésébe – ennek keretén belül készült el a Tripolisz közpark is. „Az egykori Tripolisz emlékének megőrzéséhez, és így a mostani névadó ünnepséghez is hozzájárult a telep egyik jelentős személyiségének, Angyalföldi Szabó Zoltán festőművésznek a kezdeményezése: emléktáblát avattunk a ma már csak az emlékekben és a könyvek lapjain élő telepnek. Kívánom, hogy a parkban járva minél többen emlékezzenek az egykor itt élt emberek összefogására, szolidaritására, egy emberibb életre való vágyakozásukra. Ezt a célt szolgálja a parkban elhelyezett helytörténeti tábla is” – zárta ünnepi beszédét Tóth József polgármester. 

A „Tripolisz” egykori hivatalos neve Palotai úti kislakásos telep volt. Az egykori, barakkszerű épületekből álló rész kialakítása összefügg azzal: a 20. század elején jelentősen megváltozott a budapesti várospolitika. A Bárczy István-féle városvezetés felismerte, mennyire fontos a szociális kérdések megoldása, amivel csillapíthatók a társadalmi feszültségek is, s feloldható a tömeges lakásínség miatt Budapestre nehezedő teher.


 A „Tripolisz” – Palotai úti kislakásos telep – 1911-12-ben épült. Akkoriban a török birodalom épp elveszítette utolsó afrikai gyarmatait, köztük Tripoliszt; Olaszország megszállta ezeket. Az újságok folyamatosan tudósítottak a háborúról, Tripolisz neve közszájon forgott. A korabeli lapok arról is írtak: „kétes alakok” lakják azt a Tripoliszt. Aztán az új angyalföldi telepen egy kocsmatulajdonos – nem tudni, pontosan mi ihlette – ráírta a cégérére: Tripolisz. És a név ráragadt a környékre is. A telep kapcsán sokan mondogatták egykor: ugyancsak „rosszhírű figurák” kerültek ide. Tizenhat hosszú, barakkszerű épületből állt ez a telep. Az „angyalföldi tripolisziak” összetartó közösséget alkottak. A szegénység és a lehetetlen körülmények ellenére mégis indultak innen jelentős karrierek: itt élte gyermekéveit a világhírűvé lett Cziffra György zongoraművész, vagy Angyalföldi Szabó Zoltán festőművész.


A Göncöl, Babér, Mosoly és Tomori utca négyszögében 1915-ben épült fel a Tomori-telep: ezt a környék Chicagójaként is emlegettek a rossz közbiztonsága okán. Már az 1. világháború után épült fel a Tomori utca, Faludi utca és a Madarász Viktor utca által határolt Madarász-telep. És a „Tripolisz” elnevezés lassanként a többi telepre is ráragadt, mivel azok is hasonló szükséglakások voltak.
A barakkházak végül hatvanöt évig álltak. Gerendák támasztották már a falakat, ki ne dőljenek. A hetvenes évek második felére tűzték ki célul, hogy a környékbeli telepek házaival együtt le kell bontani ezeket, s helyükön majd felépül a Gyöngyösi úti lakótelep. A barakknegyed végnapjait számos újságcikk megörökítette.
Összességében „Tripolisznak” a mai Gyöngyösi utcai lakótelepet és a környékét lehet tekinteni, a Váci út, Szekszárdi út, Göncöl utca, Fiastyúk utca négyszögét. A hetvenes évek végén lebontották a régi házakat, új panellakásokat húztak föl.
 A Tomori telep egyik legkorábbi épülete az a 2 barakkiskola volt, amelyeket eredetileg a Béke út környékére terveztek, de az ottani munkálatok csúszása miatt „Tripolisz” szomszédságába, a Gyöngyösi-Babér utcák közötti területre került.
Külön épületbe jártak a fiúk, és külön a lányok. Az iskola puritánsága, a környék szegényessége ellenére nagyon sok tehetséges gyermek járt ide „Tripoliszból”, közülük talán Cziffra György a legismertebb. Ez az iskola 1951-ig működött, amikor felépült a mai Tomori Pál Általános Iskola épülete a Tomori úton.

 A Tripolisz tér – a Babér utca 19-25. és a Tomori utca Mosoly utca – Babér utca közötti szakasza által határolt rész – zöldterületi fejlesztését a terület névadásához kapcsolódóan készítette elő a XIII. Kerületi Önkormányzat – figyelembe véve itt is a lakosság észrevételeit, visszajelzéseit. Az egyeztetések során kiderült: a legtöbben nem szeretnék a terület játszófunkciójának erősítését. A meglévő hinták és padok elbontására voksoltak. A dél-nyugati sarka díszkőburkolatot kapott, amelyet elegáns örökzöldfelület övez, középen, a Tomori utca sarkánál egy virágágyással. Ivókutat, városligeti padokat, székeket is elhelyeztek, valamint dísznövényeket is ültettek. Mint a kerület más részein, az új pihenőhelynél is helytörténeti tábla tájékoztat a terület múltjáról, történetéről és értékeiről. Márciusban a gyepfelület is megújul.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.