Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. december 6. kedd
Hírek témák szerint

KADARKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. június 18., hétfő 10:30

Ösztöndíjjal segítik a tehetséges tanulókat
Csaknem félszáz diáknak szépíti meg a nyarat három somogyi településen egy új ösztöndíjpályázat. Kadarkút, Csököly és Rinyakovácsi önkormányzatai tavasszal hirdették meg a településeiken élő általános és középiskolások körében azt a lehetőséget, amellyel a tanév végén komoly anyagi támogatáshoz juthatnak a feltéteket teljesítő fiatalok.

Februárban vette kezdetét öt önkormányzat és egy szociális szövetkezet együttműködésével az a térségi összefogás, amely több mint 247 millió forintos pályázati forrást használhat fel a humán közszolgáltatások elérésének megkönnyítésére. Ennek része az esélyteremtés a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló, jó tanulmányi eredménnyel rendelkező fiatalok számára. A program során félévente, összesen négy alkalommal hirdetik meg ezt az ösztöndíjat. Kadarkúton a tanévzárót követően adják át az első anyagi támogatást.

- A tehetséges, jól tanuló diákoknak szeretnénk lendületet adni, őket további eredményes munkára biztatni az anyagi támogatással - mondja Karsai József, Kadarkút polgármestere. - Az ösztöndíj egyik üzenete, hogy érdemes tanulni, kiemelkedően teljesíteni, a másik pedig, hogy a tudás út lehet az álmok beteljesítéséhez is. Ez utóbbi valósul meg azzal, ha a most kapott pénzből megveheti azt a könyvet, sportszert, ruhát vagy elektronika eszközt, amire régóta vágyott. A hátrányos helyzetű családban élő gyereknek ilyesmire másként kevés lehetősége lenne.

Kadarkúton 15 diák részesül 10 ezer és 40 ezer forint közötti egyösszegű támogatásban, a differenciálás alapja a tanulmányi eredmény volt. Csökölyben 25 tanuló kap 22 500 Ft-ot, Rinyakovácsiban 7 fiatalnak ítéltek oda 25 000 Ft-ot. Így júniusban összesen egymillió forint kerül a diákokhoz, akik vélhetően újabb lendületet kapnak a tanuláshoz. Ezzel egy folyamatot indítanak el a térségben, a következő félévben újra pályázhatnak a fiatalok az önkormányzatoknál. Szeptemberben már Szilvásszentmárton és Zselickislak is kiírja tanuló korú lakói számára az ösztöndíjpályázatot.

A programot megvalósító öt önkormányzat számára fontos cél, hogy csökkenjenek a területi különbségek, és a 4200 fős kadarkúti, szilvásszentmártoni, csökölyi, zselickislaki és rinyakovácsi lakosság ne érezze hátrányát annak, hogy nem nagyvárosban él.

A „Térségi összefogás a Zselicben a humán kapacitások fejlesztésére” című EFOP-3.9.2-16-2017-00043 azonosító számú projekt az Európai Unió és a magyar költségvetés 247 911 567 Ft-os támogatásával valósul meg.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.