Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. január 24. péntek
Hírek témák szerint

SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. február 28., csütörtök 14:37

Februári közgyűlés: szavaztak a költségvetésről, fejlesztik a Vízpart körúti idősek otthonát
Napirend előtti kérdésekkel és egy átfogó, a városban jelenleg is zajló, illetve tervezett fejlesztésekről szóló beszámolóval kezdődött Szolnok város februári közgyűlése. A képviselők döntöttek a megyeszékhely ez évi költségvetéséről is.
Az elmúlt évek a város dinamikus fejlesztéseiről szóltak, erre számos példa elhangzott Baranyiné Sárközi Erika fejlesztési igazgató beszámolójában. Óvoda, bölcsőde, iskola, orvosi rendelő fejlesztések zajlanak, épül a 4-es út, megvalósul a Szolnok Vár! szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése, a művésztelep felújítása, újjászületik a Véső úti sporttelep és strand és a tiszaligeti fürdő. Megszépülnek templomaink: a katolikus egyházmegye több mint egymilliárd forintot nyert, így felújítják a belvárosi nagytemplomot, a vártemplomot, míg a református egyház is megvalósíthatja templomuk régóta tervezett felújítását.
Elfogadták a képviselők a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2019. évi költségvetéséről szóló rendelet megalkotásáról szóló előterjesztést. Szolnok 2019. évi büdzséje harminckétmilliárd forint. Ebből közel 20 milliárd forintot fordít idén a megyeszékhely fejlesztésekre. Ebből finanszírozzák a már elkezdődött és a tervezett Modern Városok Program beruházásait, így a művésztelep, a tiszaligeti fürdő és a MÁV strand felújításait. A városüzemeltetési feladatokra nőtt az előirányzott összeg: ennek eredményeként az utak, játszóterek felújítása, újjáépítése nagyobb hangsúlyt kap a város működésében. Idén sem terveztek költségvetési hiányt, illetve hitelfelvételt, ráadásul a város tartalékot is képezett. Megnövekedett a saját bevételek jelentősége: a helyi iparűzési adó 2018. évben 500 millió forinttal lett több a tervezettnél.
Három önkormányzati rendelet családbarát módosítására tettek javaslatot a közgyűlésen, az előterjesztést a képviselők elfogadták. Mindhárom rendeletben a jövedelemhatárok emeléséről döntöttek. A települési támogatásokról, az első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatásáról, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló rendeletek egyes részletei módosultak kedvezően.
„Tiszta Szolnokért” címmel tervez programot indítani a város önkormányzata, amely igyekszik ösztönözni a lakosságot a tisztántartási feladatokban történő közreműködésre, a lakó saját, közvetlen lakókörnyezetének megszépítésére. Évente március 31-ig meghirdetik a pályázatot is magába foglaló „Tiszta Szolnokért” program részletes elemeit – pályázat benyújtásával kapcsolatos határidőket, a programban pályázható kategóriákat - az önkormányzat éves költségvetésében „Tiszta Szolnokért” program lebonyolítására meghatározott keretösszeg figyelembevételével a tárgyjutalom tartalmát.
A pályázatok elbírálásáról és a nyertesek kiválasztásáról, és a nyertesnek járó „Tiszta Szolnokért” emlékplakett átadásáról - figyelembe véve a Bizottság által felkért szakmai szervezetek képviselőinek véleményét is – kategóriánként és városrészenként a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság minden év október 31. napjáig dönt.
Elfogadták a támogatási kérelmet, így az E-mobilitás keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium 27 millió forintos támogatásának köszönhetően két újabb elektromos autó kerül az önkormányzathoz.
Megújul a Tiszai hajósok terén álló I. világháborús emlékmű a felújítására nyert támogatásnak köszönhetően. Az önkormányzat 2.500.000.- Ft támogatásban részesült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány által kiírt, az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása témájú pályázaton. A szükséges munkálatok elvégzéshez, valamint a szoborhoz vezető lépcső felújításához a város 1.500.000 Ft összegben vállalta az önerő biztosítását.
Sikerült megvásárolnia Vízpart körúti idősek otthonának területén álló befejezetlen épületet, így tovább fejlesztik az idősek ellátását biztosító szociális szakellátást, annak köszönhetően, hogy a közgyűlés megszavazta a félkész épület befejezéséhez szükséges összeget. A beruházás során 42-44 szoba alakítható ki, mindez közel 150 új férőhelyet jelent.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.