Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. február 19. szerda
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2019. március 14., csütörtök 16:52

Cigánddal ünnepelt a megye
Nemzeti ünnepünk, március 15.-e alkalmából szerdán délután Cigándon tartott ünnepi, közös közgyűlést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Cigánd Város Önkormányzata. Az ünnepi szónok dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője volt.
Az ünnepi program Kossuth Lajos mellszobrának a megkoszorúzásával kezdődött. A megyei önkormányzat nevében Török Dezső, a közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke és dr. Kovács János, megyei főjegyző rótta le kegyeletét. Ezt követően lovasok felvezetésével vonultak át a megemlékezők a Nagy Dezső Művelődési Házba. A Himnusz közös eléneklését követően Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy az ünnepi közgyűlésnek értéke, súlya, és üzenete van. 2012-ben már helyszínt biztosítottak a megyei ünnepnek és nagy megtiszteltetés, hogy ismét Cigándra esett a választás. Fontos a település számára, hogy bemutatkozhatnak, megmutathatják értékeiket, az elmúlt évek fejlesztéseit – amellyel kapcsolatban megköszönte mindenki támogatását, egyben az alkalmat megragadva segítséget kért a Cigánd-Sárospatak út felújítása érdekében.
A szabadságnak egyetlenegy hófehér útja van, és érte mégis piros úton járnak”- idézte megnyitó beszédében Remenyik Sándor szavait Török Dezső, mintegy illusztrálandó az 1848-49-es eseményeket, amikor a patyolattiszta lelkületű ifjúság és a pesti polgárok egy nap alatt, vértelen forradalommal megdöntötték az abszolutizmust, eltörölték a cenzúrát, majd az Országgyűlés törvénybe foglalta a nemzeti függetlenséget és polgári átalakulást deklaráló pontokat, megalakult az első felelős magyar kormány, amelyben helyet kapott a zempléni Kossuth Lajos és a borsodi Szemere Bertalan. A hófehér út után azonban jött a vérrel öntözött piros, amikor a Habsburg támadás miatt hadba szállt az ország, legyőzték Európa egyik legjobb hadseregét, de az orosz túlerő leverte a szabadságharcot. Ez is jelzi, hogy szükségünk van határon túli barátokra, mint például a lengyel nemzet, akikre ’48-ban és ma is számíthatunk.„Szerencsére manapság nem fegyverrel a kézben csupán a politika síkján kell megvédenünk nemzeti és közös, európai érdekeinket, amelyből nem engedünk, mint a 48-as hősök sem tették”- zárta beszédét Török Dezső.
Dr. Hörcsik Richárd Kennedy elnök híres mondását idézve „ne azt kérdezd, hogy a haza mit tehet érted, azt kérdezd, hogy mit tehetsz te a hazáért” kiemelte, hogy mi, magyarok mindig is tisztában voltunk azzal, hogy a szabadságnak ára van, azért tenni kell, mert ez a nehezen kivívott szabadság csak a miénk. Kiemelte, hogy a szabadságvágy különösen mélyen élt a zempléniek, bodrogköziek lelkében, amelyért sokan tettek is, 6 főtisztet, 17 századost, 29 hadnagyot és számtalan honvédet adtak a szabadságharc hadseregébe.
A beszédeket követően átadták Cigánd város kitüntető díjait valamint a helyi Kántor Mihály Általános Iskola tanulói adták elő ünnepi kulturális műsorukat. Ezt követően Török Dezső az ünnepi közgyűlésnek emléket állító oklevelet adott át a polgármesternek és zárásként megköszönte a szíves fogadtatást. A Szózat eléneklésével ért véget az ünnepi közgyűlés. A művelődési ház falán felavatták a rendezvénynek emléket állító táblát. A program fogadással ért véget, ahol dr. Hörcsik Richárd mondott pohárköszöntőt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.