Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. június 24. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület - Kőbánya Önkormányzata
2019. április 9., kedd 13:49

A rossz idő ellenére is népszerű volt az Isaszegi kerékpáros emléktúra
Április 6-án, szombaton, az isaszegi csata évfordulójának emlékére szervezett kerékpártúrára összegyűlt több mint háromszáz kerékpárost a várható eső sem tántorította el egy jó kis tekeréstől. A Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) előtti térről induló túra apropója, hogy együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközetéről.
 
A KÖSZI előtt gyülekező bringásokat szombaton borongós, nem túl barátságos idő fogadta, de láthatóan az elszánt kerekeseket ilyesmi nem tarthatta vissza. Az önkormányzat Mozdulj Kőbánya rendezvénysorozata keretében meghirdetett hagyományos emléktúráján családok, iskolás gyerekek, lelkes amatőrök vágtak neki idén is a 60 km-es távnak. A 9 órás indulás előtt D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere köszöntötte a túrázókat, aki Radványi Gábor alpolgármesterrel, Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal és Varga István önkormányzati képviselővel együtt végig is tekerte a túrát.
 
Az útvonal változatos környezetben vezetett el a csata helyszínére: kis utcák, patak menti kerékpárút, országút, és még egy kicsi terepezés is belefért a napi programba. A túrázók ezúttal is Pécelen juthattak frissítőhöz: tea és zsíros kenyér várta őket. A frissítés után már csak 8 km-t kellett megtenni, hogy megérkezzenek Isaszegre, ahol a helyiek már javában készültek a délutáni emlékcsata lebonyolítására. A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi Lászlótól, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet.
 
A pihenő után újra a kerékpároké lett a főszerep, 13 órakor a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaúton az időjárás megviccelte a résztvevőket: Isaszeg és Pécel között heves zápor áztatta el a bringásokat, és a hőmérséklet is jelentősen lecsökkent. Az ítéletidő ellenére, kevesen vették igénybe a fűtött záró autókat. Szerencsére Pécel után már a nap is kisütött. Az átázott, de közben megszáradt bringások délután 15 órára érkeztek vissza Kőbányára. A túra biztonságos haladásáról a BRFK X. kerületi Rendőrkapitánysága, a Motorvéd Polgárőr Egyesület, a Kőbányai Torna Club és a Kőkert Kft. gondoskodott.
 
A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya ezzel a túrával indította a szezont, de nem ez lesz az utolsó kerékpáros aktivitása ez évben. A Kőbánya Bringa program keretében számos bringás programot szerveznek: május 6-án bringás reggeli várja a kőbányai bringásokat, április 28-án pedig az I Bike Budapest felvonulás indulásához tekerhetnek szervezetten a kerületi kerékpárosok a Szent László templomtól. Mindkét programról hamarosan részletesebb információ olvasható a oldalon, ahová az isaszegi emléktúráról készült fotók is felkerülnek.


3 csatolt kép ágyúindulás előttemlékműnél
1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.