Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. április 1. szerda
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2019. június 28., péntek 08:46

A projekt a megye kulturális sokszínűségének megőrzését is segíti
A  Rajkai Általános Iskola 125 éve született névadójára, Békefi Ernőre emlékezett, a felújított és korszerűsített iskolaépületet is átadták az ünnepség keretében június 19-én.

„Az iskola korszerűsítésének projektje a megye kulturális sokszínűségének megőrzését is segíti, hiszen nemzetiségi oktatás zajlik az intézményben”- kezdte ünnepi beszédét Németh Zoltán. „A megvalósult álmok időszakát éljük, ahol több évtizedes vágyak teljesülnek, így az oktatás ezentúl minőségi körülmények között zajlik majd Rajkán, ami a polgármester lendületes munkájának is köszönhető”- tette hozzá a megyei elnök.

Németh Zoltán arra is kitért, hogy az oktatásba legjobb befektetni, hiszen „aki ma itt tanul, ők veszik majd át a helyünket pár év múlva, az ő feladatuk lesz megoldani azokat a problémákat, amelyre magunk nem találtunk megoldást”.

Az iskola épületének felújításával az intézményt könnyebb fenntartani, mert a hatékonyabb energiaellátás nem kerül annyi pénzbe, így több marad más, szintén fontos és hasznos beruházásra. Németh Zoltán hozzátette „az épület jövőbe mutató megoldásokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a közeljövő legnagyobb problémájának, a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére igenis van lehetőség. A jövőben az élhető területekért, az élelemért és az iható vízért harcolnak majd az emberek. Ennek előszeleként az egyre élhetetlenebbé váló területekről érkező migránsokat és a velük együtt érkező terrorizmust pedig már most is látjuk Európában”- hangsúlyozta a megyei elnök.

„A kivitelezés 205 millió forintba került. Több mint 140 millió forintot nyert az önkormányzat, melyhez 65 millió forint önrészt biztosított. A saját erő előteremtése kihívást jelentett, melyet végül ingatlan értékesítéséből tudtunk biztosítani – emelte ki Kiss Vince polgármester. „A nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, akadálymentesítés mellett energia-visszanyerő szellőztetőrendszert építettünk ki. A tető javítása után napelemeket helyeztünk el, ami az intézmény villamosenergia-igényeit biztosítja. Alternatív fűtésként faapríték- és pelletkazán segíti a további költséghatékonyságot” – részletezte a faluvezető.

A rajkai iskola névadójának, Békefi Ernő születésének 125. évét is idén ünnepelte az intézmény. A programsorozat zárásaként a mostani eseményen az intézmény bejáratánál egy emléktáblát avattak a kántortanító tiszteletére. Az eseményen Bagdán Boglárka, az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, valamint az országos, megyei és a helyi német önkormányzatok képviselői is részt vettek.

Fotó: Goda Barbara


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.