Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 29. hétfő
Hírek témák szerint

MAKÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. április 9., péntek 08:19

Több mint 60 önkormányzati fejlesztés Makón – Infrastruktúra
Több mint hatvan, megvalósításának különböző szakaszában lévő pályázat kivitelezésén dolgozik párhuzamosan ezekben a napokban is az önkormányzat. A pályázatok egyik része infrastrukurális (út, járda, csatorna, kerékpársávok) és a városi szolgáltatások minőségét bővítő (a bölcsőde, óvoda, iskola fejlesztése), míg egy komoly része stratégiai, a város jövőjét, az itteniek életminőségét meghatározó beruházás (az ipari park fejlesztése, belváros-rekonstrukció, fürdőépítés). Ezeket a pályázatokat mutatjuk be a következő oldalakon.

Infrastruktúra

Szennyvízcsatornázás

A város és a térség történetének legnagyobb beruházása, amely egyszerre emeli komfortérzetünket, csökkenti a környezetre mért emberi terhet, és teszi a befektetők számára is vonzóbbá a térséget, a „Makó város és térsége szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása” címet viselő projekt, amelynek megvalósítása nettó 14,116 milliárd forintba kerül.
Ennek keretében a város és a térsége (Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyarcsanád, Maroslele) csatornázása, a makói szennyvíztisztító telep vízvonalának bővítése és az iszapvonal kiépítése történik meg. A PIU (munkaszervezet), PR (marketing) és mérnök (műszaki vezetés) tenderek minőségbiztosítási eljárása van folyamatban. Jóváhagyásuk esetén a Társulási Tanács döntése alapján hirdethetőek meg – mintegy 550 millió forint értékben – e fenti tenderek.
Ezzel voltaképpen kezdetét veszi a térségi szennyvízberuházás projekt megvalósítása.

Útépítés

A 43-as számú főút tehermentesítésének biztosítása érdekében nyertünk pályázatot 112 milló forint értében, ennek keretében a Honvéd, Paizs, Lendvai, Bethlen, Luther, már útalappal rendelkező utcák aszfaltozása, valamint a Kálvin iskola felújításához kapcsolódva a Hold utca megújítása. A közbeszerzési eljárás lezárult, a kivitelezővel szerződést kötöttünk, a munkaterület átadása megtörtént, és a kivitelező az átadástól számítótt 2,5 hónapra vállalta a munkák befejezését. A Hold utcán 396,5 méter útépítés, padkarendezés, 639 méteren csapadékvíz-csatorna rekonstrukció és zöldfelület felújítás valósul meg., valamint 24 darab fát ültet ki a kivitelező. Mindezek mellett 49 darab parkolót alakítanak ki. A projekt önkormányzati önerejének 50 százalékát a költségvetési törvényben lévő EU-önerő alap biztosítja.
A turizmusfejlesztéshez és a tehermentesített 43-ashoz kapcsolódik a „A 43. számú főút makói belterületi szakaszán körforgalmú csomópont építése” beruházásunk, amelynek költségvetése 110 millió forint. A beruházást a Nemzeti Közútkezelő Nonprofit Kft. valósítja meg.
A Bajcsy-Zsilinszky lakótelep belső úthálózatának felújítása 20 millió forintos beruházás, amelynek kivitelezési munkálatai a végéhez közelednek.

Járdaépítés

Folytatódik a belterületi járdák burkolatának felújítása, jelenleg a X–XIV.ütemek tervezése, majd megépítése folyik. A projekt célja, hogy javuljon az ütemekbe foglalt utcák infrastrukturális ellátottsága, a lakótelepek megközelíthetősége. A projektben beszerzésre kerülő Bobcat jármű, és az építéshez szükséges szerszámok és védőruhák a tervezett járdák megépítését teszik lehetővé. Az ütemek egyenként 18–26,5 millió forint közötti költségvetésűek, összesen 121,6 millió forintot költhetünk erre a célra.

A belvíz ellen

A Magyar Köztársaság költségvetési törvénye alapján pályázatot adhatnak be azon települések, amelyek a Balti-magassághoz képest 85 méter szint alatt helyezkednek a belterületi csapadék- és belvízelvezetésük megvalósítására. Makón több éve, ütemenként folyik ez a munka, először Gerizdes, Vertán-telep, majd Honvéd veszélyeztetett területei kerültek sorra. Az április 6-án aláírt szerződés alapján 444,4 millió forintot fordíthat e célra a város. A beruházás Honvéd-városrész, Kenderföld, Szent István tér és környéke a belváros keleti részén valósul meg, 590 lakóingatlant érint. A beruházás jelenleg a közbeszerzési kiírás előkészítésénél tart.

Kerékpárút

Uniós és hazai forrást is felhasználunk a kerékpárutak fejlesztésére. Az első uniós fecske volt a 300 milliós, közel 10 kilométeres városi kerékpárút megépítése, most ezt folytatjuk. Az egyik nyertes projektünk, amelynek keretében a Királyhegyesi utca, Megyeház utca, valamint Szép utca nyomvonalakon összesen 1665 méter hosszúságú kerékpárutat tudunk megépíteni 84 millió forintos összköltséggel. A közbeszerzési pályázat már megjelent, várjuk a kivitelezők jelentkezését. A projekt önkormányzati önerejének 50 százalékát a költségvetési törvényben lévő EU-önerő alap biztosítja.
A gazdasági minisztérium pályázatán nyertünk 68,8 millió forintot, amelyet egy 887 hosszú önálló kerékpárút megépítésére fordítunk a 43-as út mentén, az Aradi utcán. A kivitelezés már folyik, a befejezési határidő: április 15.
Ehhez kapcsolódóan kerékpárút tervezése nyertünk pénzt a 43 számú főút mentén 8,2 millió értékben, jelenleg az árajánlatok értékelése folyik.

Komfort a tömegközlekedésben

A megvalósítás végén jár, a kivitelező a pótmunkákat végzi a „Közösségi közlekedés fejlesztése a Makói Kistérségben” pályázatunk kapcsán, amelyet a Makói Kistérség Többcélú Társulása a társulás 10 települése (Apátfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Óföldeák) nevében nyújtotta be közel 48 megálló és 3 buszforduló megújítása érdekében, valamint padok és utcabútorok elhelyezése érdekében. A beruházás költségvetése 204 millió forintos.
A Tisza Volánnal közös pályázatunk a „Makó autóbusz-pályaudvar újjáépítése és a közösségi közlekedés kiszolgálásának korszerűsítése” című pályázat, amelyre 320,4 millió forint áll rendelkezésre. A buszpályaudvart a Tisza Volán építi újjá.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.