Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. szeptember 30., hétfő 20:24

Miskolcé a legsokoldalúbb, leginnovatívabb fejlesztési csomag a Modern Városok Programban
Miskolcon a többi megyei jogú városhoz képest rendkívül jól halad a Modern Városok program fejlesztéseinek megvalósítása. A teljes 336 milliárd Ft-os programcsomagból 144 milliárd Ft forrást már lehívott. A többi megyei jogú városhoz képest előrébb tart a fejlesztésekkel, hiszen mindegyiket el tudták már kezdeni, valamennyi vagy előkészítési, vagy már kivitelezési szakaszban van.
„Nagyon jól találta ki a városvezetés a programot magát, rendkívül összetett, szinte az élet minden területén életminőséget javít Miskolcon. A közlekedési fejlesztéseken túl reflektál a gazdasági kihívásokra, hiszen ipari terület kerül kialakításra, az épített örökség védelmére, a diósgyőri vár fejlesztése tekintetében, a Miskolctapolcai fürdőfejlesztés pedig az ország egyik legnagyobb turisztikai idegenforgalmi fejlesztése. Az okos város program pedig egyedülállóan innovatív, a legkorszerűbb, az összes, 200 megyei jogú városi fejlesztés közül. Miskolc a projektek előrehaladása tekintetében is az élen jár, Szegedhez, vagy Hódmezővásárhelyhez képest lényegesen nagyobb az előrehaladás.” – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos miskolci tájékoztatóján. 
dr. Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője úgy fogalmazott: meggyőződésem, hogy Miskolcnak a 21 században arra van szüksége, hogy legyen egy fiatalos lendülete, készen álljon a 21. századi kihívásokra, és a városvezetés szorosan együttműködjön a kormánnyal, azonos értékrendet valljon, és egy irányba mutató fejlesztéseket elképzeléseket tudjon megvalósítani. Ilyenek a Modern Városok Program miskolci fejlesztései is, amelyek jól haladnak.
Alakszai Zoltán bejelentette: még idén elkezdődik az Y-híd építése. A diósgyőri vár II. ütemének közbeszerzési eljárása heteken belül lezárulhat, és várhatóan ez év végén megkezdődhet a kivitelezés. Így 2021 év végére befejeződhet a vár teljes rekonstrukciója, amire 15.9 milliárd Forintot biztosít a kormány.
A miskolctapolcai fürdőkomplexum második ütemének fejlesztéséről elmondta: ahhoz képest, hogy 2010-ben, a szocialista önkormányzat idején térdig ért a gaz a fürdő területén, már ma is egy 21. századi fürdő várja a miskolciakat és a turistákat; a 12,7 milliárd Ft-ból magvalósuló második ütem pedig - ami Magyarország legnagyobb értékű turisztikai fejlesztése - 18%os készültségnél tart, befejezése 2020 decemberében várható.
Alakszai Zoltán kitért a Smart fejlesztésekre is. Elmondása szerint ezek a 21. századi Miskolcot valósítják meg. Nem öncélú projektek, az okos város program nem csak kütyükről és informatikáról szól. „Olyan fejlesztésekről beszélünk, amelyek valóban a miskolciak érdekeit szolgálják, amelyek könnyebbé, egyszerűbbé teszik az életüket.” – fogalmazott a jegyző.
Ezeknek csak egy része a már épülő térfigyelő kamerarendszer, amelynek központját nemrég adták át. Jelenleg a gerinchálózat építése zajlik, és megkezdődik a kamerák telepítése is. Ide tartozik az intelligens forgalomirányítási rendszer, és az e-jegy bevezetése, amelyek teljesen új alapokra helyezik majd a városi közösségi közlekedést.
Alakszai Zoltán bejelentette: elkészült az a városi közterületi hibabejelentő rendszer, amelynek segítségével a miskolciak valós idejű információkat tudnak majd szolgáltatni a városvezetésnek arról, hogy hol tapasztalnak közterületeken városüzemeltetéssel összefüggő problémát. A TiMi – (Tiszta Miskolc) elnevezésű applikáció bevezetését heteken belül elkezdi a város.  
„Az elmúlt években egy komplex tervezőmunka eredményeként és a kormánnyal együttműködve alakítottuk ki ezeket a programokat, igyekeztünk a miskolciak igényeinek és a szakmai követelményeknek is megfelelni. A forráslehívásban is eredményesek vagyunk. Biztosíthatom a miskolciakat, hogy ez 2019 október 14-én így fog folytatódni, amennyiben bizalmat kapok az önkormányzati választásokon” – zárta tájékoztatóját dr. Alakszai Zoltán.
A Modern Városok Programban országosan összesen, mintegy 4000 milliárd Ft értékű fejlesztés valósul meg a következő években. Több mint 60 beruházás már elkészült, további 25 még az év végéig befejeződik. A kormány eddig 1500 milliárdnál többet fizetett ki a fejlesztésekre. A Modern Városok Program összköltségvetésének kétharmada hazai forrás.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.