Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. november 17. vasárnap
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. november 2., szombat 20:31

Mákos tészta reszelt hajdinából
A nyers táplálkozás előnyeiről, az egészségmegőrző vagy helyreállító hatásairól beszélt előadásában Szabó Attiláné a Gyógyító ételek főzőkör ételbemutatóján és kóstolóján október 31-én az ajkai  Nagy László szabadidőközpontban. Az előadó elmondta, nehéz váltani egy teljesen másfajta táplálkozási módra, de aki elhatározta és betartja, hamarosan megtapasztalja a szervezetre gyakorolt jótékony hatást. Szabó Attiláné egy kérdést tett fel a hallgatóságnak, hogy a főtt vagy a nyers sárgarépa könnyebben emészthető? Legtöbben a főttre szavaztak, pedig a nyers a jó válasz. A főtt ételt, ha a szánkba vesszük, a szervezetünk enzimeket termel, hogy jól meg tudja emészteni, a nyersnél nincs ilyen. A főzésnél a vitaminok egy része megsemmisül. Az előadó sokak tapasztalatát összegezve hozzátette, a friss és növényi étrend mellett energikusabbnak érzik magukat, frissebb a leheletük, kevesebb alvással is beéri a szervezetük. Bármilyen hihetetlen, mákos tésztát is lehet növényből készíteni. Néhány napi csíráztatott hajdinát megmosunk, majd édesítő szerrel, barnacukorral, sztíviával elkevert mákot szórunk rá. Hajdina helyett reszelt cukkinit is használhatunk. Az előadók a zöldturmixot is megkóstoltatták az előadás résztvevőivel. Többen kérték a receptet, amelyet mi is közlünk. Zöld levelet, amely lehet spenót, sóska, petrezselyemzöld, kelkáposztalevél, karalábélevél, kínaikel, salátalevél, brokkolilevél, csalán, tyúkhúr, disznóparéj, pitypanglevél, céklalevél, sárgarépalevél, összeturmixolunk, ha édesen akarjuk fogyasztani citromlével, sztíviaporral, almával, ha sósan citromlével, fokhagymával, paradicsomlével izesítjük. Naponta kétszer fél liter fogyasztása javasolt Aki kedvet kapott más nyers ételek elkészítéséhez is, közlünk néhány receptet. Édes mogyorókrém hozzávalói beáztatott vagy leforrázott datolya, sós földimogyoró összedarálva, karobpor vagy kakaópor, alkoholmentes rumaroma, esetleg egy kis édesítőszer. Az egészet összedolgozzuk késes robotgéppel és már fogyasztható is. Nyers cékla saláta. Alma, cékla, sárgarépa lereszekve, egyenlő arányban. Citromlével, szezámmag olajjal, sóval és egy kanál mézzel édesítjük. Téli frissítő saláta. Apróra reszelünk 4 darab sárgarépát, két nagy fej lilahagymát összevágunk. Két dl napraforgó tejföllel összekeverjük, lehűtjük. Kenyérre, piritósra kenve pástétomként is finom. Zellersaláta. Egy közepes zellert lereszelünk, 4-5 darab almával, 20-25 dkg darált dióval, izlés szerint 1-2 citrom levével összekeverjük. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.