Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2020. június 29., hétfő 17:02

Újbuda a civilekkel együttműködve kíván harcolni a Kelenföld és Ferencváros közötti vasútfejlesztés környékén élők érdekeiért.
Újbuda a civilekkel együttműködve kíván harcolni a Kelenföld és Ferencváros közötti vasútfejlesztés környékén élők érdekeiért. Pereskedés helyett tárgyalásos megoldást javasol az Önkormányzat.

Európa egyik legfontosabb vasútvonalának része a Kelenföld és Ferencváros közötti szakasz, amely a következő években, uniós forrásból fog megújulni. A korszerűsítés során újabb vágányok épülnek majd és az Összekötő vasúti híd is szélesebb lesz. A fejlesztés rövid távon kisebb nagyobb kellemetlenségekkel -zaj- és porszennyezéssel- jár, mint minden más beruházás, de hosszabb távon a környéken élők érdekeit is szolgálnia kell.

A beruházást nem Újbuda Önkormányzata végzi, de a XI. kerület több ezer lakóját érinti, ezért a kerület vezetése mindent megtesz, hogy érdekeiket közösen képviselhesse a helyi civilekkel. A megoldást azonban nem az jelenti, ha az Önkormányzat belép abba a perbe, amelyet a civilek képviselői indítottak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. ellen.

Újbudának - különös tekintettel a jelentős kormányzati elvonásokra – nincs anyagi forrása arra, hogy egy több százmillió forintba kerülő pert felvállaljon, amely ráadásul nem késlelteti a hatósági engedélyezési eljárásokat, illetve a beruházás előkészítési folyamatát, viszont lehetetlenné teszi a további tárgyalásokat a beruházóval.

Újbuda ezért egy olyan háromoldalú megállapodást  kezdeményez a beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-vel és a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK), amely biztosítja, hogy az Önkormányzat a jövőben is megismerhesse a kivitelező által készítendő kiviteli terveket és szavazati joga is legyen a tájépítészeti és forgalomtechnikai tervezés és megvalósítás folyamatában.

Újbuda azt is javasolja, hogy a beruházás környékén lévő ingatlanok állapotát még a kivitelezés megkezdése előtt mérjék fel. Egyeztetni kell a kompenzáció és kártalanítás részleteit, különös tekintettel a környező épületek szigetelésére, ablakcseréjére, az esetlegesen keletkező károsodások kijavítására, valamint a környezetrendezésre, így parkok és játszóterek építésére, korszerűsítésére. A környező lakások nyílászáróinak cseréjét még az építkezés megkezdése előtt el kell végezni.

Az érintett agglomerációs településeken a P+R beruházásoknak egyszerre kell megvalósulniuk, amelyet a beruházónak kell garantálnia. Az Önkormányzat meg kívánja ismerni a munkálatok tervezett időtartamát, ütemezését, de elvárja a szállító utak teljes körű felújítását is.

Újbuda Önkormányzata megfigyelőként részt kíván venni a tervezői egyeztetéseken. A kivitelezés megkezdését megelőzően a tervezett végleges állapotot, így a zöldfelületek kialakítását is be kell mutatni a lakosság számára. A felmerülő kérdések és panaszok kezelése érdekében tájékoztatási irodát kell működtetni.

Újbuda mindent meg fog tenni a kerületben élők nyugalma, egészségük és értékeik megőrzése érdekében, amelyhez kéri a helyi civilek támogatását és aktív közreműködését.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.