Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 4. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2022. november 16., szerda 16:26

Újbuda polgármestere tiltakozik a szakrendelők államosítása ellen
Súlyosan elhibázottnak érzi Újbuda polgármestere azt a javaslatot, amellyel az állami rendszerhez csatolnák az önkormányzatok által működtetett sikeres szakrendelőket. Bár az éjszaka megjelent salátatörvény szerint egyelőre csak adatszolgáltatásra kötelezték az önkormányzatokat, semmi nem utal arra, hogy a kormány elállt volna a tervtől. A kórházak rendszere már szétforgácsolódott az állam kezeiben, megengedhetetlen a szakrendelőket is tönkretenni!
Dr. László Imre szerint ezzel az államosítással elsősorban a betegek és az egészségügyben dolgozók járnának rosszul. Újbuda polgármestere online sajtótájékoztatón emlékeztetett: 2019-ben, amikor megkezdte regnálását, a kerületben működő Szent Kristóf Szakrendelőben hosszan kellett várakozni egy-egy vizsgálatra, például több mint 1200 beteg várt hasi ultrahangra. Az önkormányzat azonban kétszer is vásárolt diagnosztikai vizsgálatokat, melynek köszönhetően lecsökkentek a várólisták. A Szent Kristóf Szakrendelő ma hatékonyan és sikeresen működik.

Dr. László Imre szerint ez is azt bizonyítja, hogy központosítás helyett helyben kell kezelni a problémákat. Az önkormányzatok ismerik az ott élők problémáit és a szakrendelők lehetőségeit is. Pontosan tudják, milyen fejlesztésekre és plusz segítségre van szükség, így eredményesen tudják felhasználni a forrásokat. Kivenni a folyamatból az önkormányzatot, egészségügyi káoszhoz fog vezetni!

Újbuda polgármestere rámutatott, hogy a kerület az elmúlt három évben több mint 2 milliárd forintot fordított arra, hogy a Szent Kristóf Szakrendelőben jobb legyen az ellátás; mely összegeket a kötelező feladatok költségein felül csoportosította át az egészségügyi ellátásba az önkormányzat. Dr. László Imre szerint az államosítás után a központi költségvetés nem biztosítana plusz forrásokat a működéshez, így légüres térbe kerülhet a szakrendelő, igazi támasz nélkül. Ennek hatására a várólisták újbóli növekedése, és Újbuda lakóinak alacsonyabb színvonalú egészségügyi ellátása várható. További problémát jelent, hogy az államosítással a dolgozók átvezényelhetők lennének, ami tömeges elvándorlást okozna, a nyugdíjas orvosok pedig visszavonulni kényszerülnének, melynek egyenes következménye, hogy szakorvosok fognak hiányozni az ellátásból.

A kormány javaslata a sikeresen működő szakrendelőket sodorná a működésképtelenség szintjére – bizonyítja ezt a fekvőbeteg ellátás példája; az, ahogy a kórházak rendszere az állami központosítás után szétforgácsolódott szakmai és finanszírozási tekintetben is. Ezért Dr. László Imre minden törvényes eszközzel élni fog, hogy kifejezze tiltakozását a szakrendelők államosítása ellen.


Az online sajtótájékoztató visszanézhető Dr. László Imre Facebook oldaláról.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.