Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 3. péntek
Hírek témák szerint

FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. június 23., péntek 13:43

Sztárfellépőket és kulturális szemléletformálást is hoz Fonyódra az Európa Kulturális Fővárosa a VÍZ, a FÖLD és a LEVEGŐ jegyében
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a régió legpezsgőbb kultúrájú városaiban kiemelten izgalmas és az EKF szellemiséghez szorosan csatlakozó kulturális rendezvényeket vett fel programjába. A Fonyódi Turisztikai Egyesület Víz-Föld-Levegő programsorozata ilyen, mert júliusban és augusztusban felpezsdíti Fonyód kulturális életét: a sztárfellépőkkel, szemléletformálással és helytörténeti érdekességekkel színesített háromrészes eseményt a Klasszikus Balaton Átevezés egészíti ki. A Fonyód és Badacsony közötti, 2011 óta már 12. alkalommal megrendezett nagy hagyományú sportesemény szintén a VEB 2023 EKF program egyik fontos láncszeme, amely azzal, hogy összeköti az északi és déli partot, szorosabbra is fűzi a kulturális-kreatív régióban élők kapcsolatát.
A VÍZ, a FÖLD és a LEVEGŐ sokak életében központi jelentőségű elem, mégis sokszor elfeledkezünk megőrzésük fontosságáról. E gondolatok köré fonódtak a szervezők ötletei, melyből a rendezvénysorozat kialakult.
A fonyódi rendezvények évről évre több embert vonzanak a régióba és a városba, ezért kiváló alkalmat adnak arra is, hogy a figyelem a környezetvédelemre és a fenntartható élet fontosságára irányuljon. Az eseménysorozat kialakítása során elsősorban a Balaton vízminőségének megóvására, nagy tavunk népszerűsítésére, a minket körülvevő természeti kincseink: a fonyódi dombok, sétányok, erdős területek tisztaságának megőrzésére került a hangsúly.

VÍZ NAP:
A programsorozat első állomása a Víz jegyében tartott koncert és a hozzá kapcsolódó programok 2023. július 1-én. Ezen a napon a VÍZ kerül fókuszba, egyrészt a vízpart, a Balaton közelsége miatt is, másrészt az esemény célja felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos megőrizni a Balaton tisztaságát és formálni a felnövekvő generáció szemléletén, miként tudnak jobban vigyázni a tóra, hiszen nemzeti kincsünk védelme közös és fontos feladatunk. A gyerekekre gondolva interaktív a szervezők vizes játszótérrel és vízzel kapcsolatos rajzversennyel is készülnek. Mindemellett a Balaton vizével kapcsolatos érdekességeknek is lesz helye az eseményen: vízmintavétel és -elemzés is szerepel a programban. A programok és a koncert ingyenesen látogatható.
A VÍZ nap csúcspontja Rúzsa Magdi élő koncertje lesz a piactéren.

ÁTEVEZÉS:
A vízhez szorosan kötődik a város egyik nagy hagyománya, a Klasszikus Balaton Átevezés, amely immár 2011 óta tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre minden évben Badacsony és Fonyód között.  A Veszprém-Balaton 2023 EKF program által támogatott, északi és déli partot összekötő sporteseménnyel válik teljessé a július első napjára szervezett élmények sora.
2023. július 1-én folytatódik tehát a kezdeményezés, melynek az ötletgazdája is fonyódi. Ez az a verseny, amely a legszebb, egyedülálló balatoni panorámával zajlik le. Reggel 9.00-tól félmaratoni távon, 10.00-tól pedig a klasszikus távon (Fonyód-Badacsony-Fonyód) tehetik próbára magukat az evezés és a Balaton szerelmesei. A helyszínen a sport élménye és a díjátadás mellett sztárvendégek és jó hangulatú kötetlen beszélgetés is vár a résztvevőkre. A program eső esetén július 2-án valósul meg.
 
FÖLD nap
A FÖLD jelképezi a két fonyódi dombot, a Várhegyet és a Sipos hegyet, az őket borító erdőt, amely kétséget kizáróan dísze a mai Fonyódnak is, a déli part fölé emelve. A hely, ahol még mindig nagyon jó és egészséges a LEVEGŐ, ami már a múlt évszázadban is nagy vonzerőt jelentett az ide nyaralót építőknek.
A Föld jegyében tartandó kétnapos rendezvényen koncertek és a kapcsolódó programok várják az érdeklődőket 2023. július 21-én és 22-én, pénteken és szombaton.
A fonyódi dombok, sétányok, erdős területek tisztán tartása kiemelten fontos, ezért a szervezők egy közösségi, önkéntes szemétszedésre invitálják a közönséget. A megtisztított sétányon ezt követően pedig egy helytörténeti sétán ismerhetik meg az érdeklődők Fonyód és a híres bélatelepi villasor múltját egy szakavatott helytörténész kalauzolásában. A korábban nagy sikernek örvendő madármegfigyelés és madárgyűrűzés sem marad el. A régi Balatont, az elmúlt évtizedek hangulatát egy igen különleges plakátkiállítás és a hozzá kapcsolódó közönségtalálkozó eleveníti meg a nosztalgiázó és a mai korosztálynak egyaránt. A programok között a sztárfellépők mellett találkozhatunk történészi előadásokkal és veteránautó-kiállítással is. A programok és a koncertek ingyenesek!
A fellépők pénteken Tóth Gabi, majd Dj. Dominik, szombaton pedig Dj. Náksi, majd a Neoton sztárjailesznek.

LEVEGŐ nap
A programsorozat harmadik, egyben utolsó állomása a Levegő jegyében tartott kétnapos rendezvény újabb koncertekkel izgalmas kísérőprogramokkal 2023. augusztus 26-án, szombaton.
Az eseményen látványos műrepülő bemutatók idézik meg az 1910-es évek elejét, amikor Lányi Antal elsőként repülte át a történelem folyamán a Balatont: 1911. augusztus 28-án Badacsonyból indult, és a fonyódi kikötő mellett landolt az a repülő, amelyből elsőként lehetett felülről látni a magyar tengert, úgy, ahogy csak a madarak láthatják. Ennek a varázslatos hangulatnak a megidézésében segítenek majd Vári Gyula repülő világbajnok és a Magyar Műrepülő Egyesület tagjai. A program részeként sor kerül ejtőernyős-ugrásra a Balatonba, látványos hidroplán bemutatóra és a látogatók a repülést is kipróbálhatják. A kalandos és történelmi programoktól színes napot huszártábor, huszártoborzás és a levegő témakörét felölelő interaktív játszóház teszi majd még emlékezetesebbé.
A Repülő show után Marót Viki és Nova Kultúr Zenekar koncertje zárja a programkavalkádot.
A rendezvénysorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.


3 csatolt kép 312
1 csatolt dokumentum 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.