Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

ABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. augusztus 2., szerda 13:47

A Mérges lendületben: Városrehabilitációs projektnyitó rendezvénye
Abonyban augusztus 2-án délelőtt került sor az ESZA + és az ERFA projektek megnyitójára. A Mérges városrészen a közeljövőben nagyszabású fejlesztési programok valósulnak meg. A projektnyitó rendezvényt személyes jelenlétével tisztelte meg a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Programvégrehajtási és Módszertani Főosztályról Horváth Olivér főosztályvezető, valamint az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, Kis Péterné Papp Mónika és Hajdú Krisztina. A nyitó rendezvényen részt vettek a programban partnerséget vállaló szerveztek és civilek is.
Beszédet mondott Pető Zsolt polgármester, Kovács László, a Városfejlesztési Bizottság elnöke, a körzet önkormányzati képviselője, Deákné Orosz Zsuzsa a Kék Madár Jóléti Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a projektet vezető szakember Dr. Kocsis Péter kulturális antropológus, címzetes egyetemi tanár. A megvalósításra váró projektek összértéke 620,89 millió forint. A programok Magyarország Kormányának támogatásával, a Széchenyi Terv Plusz pályázatból, az Európai Unió társfinanszírozásával valósulnak meg és tartalmaznak egy 200 millió forintos intenzív programelemet.
A 36 hónapos program során cél, hogy a komplex beavatkozások révén az érinett lakosság életlehetőségei javuljanak és elérhetővé váljanak a foglalkoztatást, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok.
A projekt másik felének célja az akcióterületen élők lakhatási körülményeinek javítása, a szociális, közösségi és közterületi funkciók kialakítása, illetve javítása, a lakhatási deszegregáció elősegítése. Ennek keretében felújításra kerül a terület egyik fő bevezető útja, a Somogyi Imre utca. Kialakítására kerül egy közösségi és szociális funkciókat ellátó közösségi ház, melynek udvarán játszótér is épül, továbbá 3 család lakhatását biztosító bárlakás is.
A mai médianyilvános projektnyitó rendezvényen Pető Zsolt polgármester kiemelte, hogy az elmúlt időszakban több, mint kétmilliárd forint fejlesztési forrás érkezett Abonyba. A polgármester felsorolta a legfőbb fejlesztéseket, és kiemelte, hogy a városvezetés számára nagyon fontos program a szociális célú városrehabilitációs program, mely több szempontból is kiemelt jelentőségű. „Olyan városrész fejlesztését végezhetjük el, ahol a lakosság nagyon régóta vár erre. A program a jelen uniós fejlesztési ciklusban egyedülálló Pest Vármegyében. Kiemelt jelentőségű, mert a legnagyobb intézményi és társadalmi összefogással valósul meg. Kiemelt mert jelentősége és hatása hosszú időre meghatározhatja nem csak ezen városrész, hanem az egész település jövőjét. Ugyancsak kiemelt jelentőségű, mert olyan területen valósulhat meg, ahol 506 lakos él, ahol 47 %-uk legfeljebb általános iskolai végzettségű.”- mondta el a polgármester.
 Kovács László, a Városfejlesztési Bizottság elnöke, a körzet önkormányzati képviselője örömét fejezte ki, hogy végre nagyszabású fejlesztést hajtanak végre a Mérges városrészen, ugyanakkor elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben is fejlődött a terület. Az utak állapotát valamelyest javították, fejlesztették az ivóvízhálózatot. 
„Korábban eljöttem ide, és azt láttam, hogy mélyszegénység uralkodik a területen. Mára már ez valamelyest javult ugyan, de ennek ellenére nagy szükség van a terület fejlesztésére. Látjuk a kisgyermekeken, hogy már jobb ruházatban tudnak járni, mint 30 évvel ezelőtt. Viszont még adósak vagyunk azzal, hogy olyan segítséget nyújtsunk ennek a településrésznek, amilyen eddig még nem volt.”- mondta Kovács László.
Deákné Orosz Zsuzsa a Kék Madár Jóléti Alapítvány kuratóriumának elnöke bemutatta a szervezet működését, és ismertette azon korábbi projekteket, melyek a szervezetükhöz köthetők. A mostani fejlesztésekben is aktív szerepet játszanak, több programot is szerveznek a projekt résztvevői számára. A szakember elmondta, hogy busszal vitték a gyerekeket kirándulni a Szolnoki Repülőmúzeumba Szolnokra, és nagy öröm, hogy a mérgesről indult ez a busz, ahonnan korábban csak munkásokat szállító buszok indultak. Ezen kívül még két kirándulást, számos felzárkóztatást segítő programot szerveznek. A nyári tábort már nagy sikerrel rendezték meg, de tervben van főzőtanfolyam is, ahol hagyományos roma ételek szerepelnek majd a repertoárban.
Dr. Kocsis Péter kulturális antropológus, címzetes egyetemi tanár beszédében röviden bemutatta az ESZA + és az ERFA projekteket. Az is a cél, hogy amit a család esetleg nem tud megadni az itt élők számára, abban is segíteni tudjanak.
A következő időszak Mérges városrészen történő fejlesztéseiről folyamatosan beszámolunk.
Abony Sajtó

5 csatolt kép Horváth Olivér főosztályvezető, Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Programvégrehajtási és Módszertani Főosztály balra és Dr. Kocsis Péter kulturális antropológus, címzetes egyetemi tanárA közösségi ház látványterveKovács László, a Városfejlesztési Bizottság elnöke, a körzet önkormányzati képviselőjeDeákné Orosz Zsuzsa a Kék Madár Jóléti Alapítvány kuratóriumának elnökePető Zsolt polgármester egy, a projektben résztvevő kisfiúval
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.