Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 29. hétfő
Hírek témák szerint

BORDÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2023. augusztus 14., hétfő 14:08

Sikeres hagyományőrző tábor Bordányban
A Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség és a szabadkai székhelyű Etnolife Egyesület (Udruženje “Etnolife” Subotica) együttműködésében közös táborozás valósult meg Bordányban. A tábor témája a hagyományőrzés, a kézművesség volt.
Az ingyenes táborba összesen negyvenöt gyerek jelentkezett, a szervezők úgy döntöttek, hogy a pályázat keretében vállalt létszámnál nagyobb résztvevői számmal is megvalósítják a programot, hiszen nem akartak csalódást okozni a program iránt érdeklődő gyerekeknek.
A tábor június 26. és július 2. között zajlott. Az egy hét alatt a gyerekek számos dologgal ismerkedhettek meg, azt láttuk hogy jelentősen javultak készségeik és képességeik. Az elsősorban élménypedagógiai elemekre és gyakorlati foglalkozásokra összeállított programon minden gyerek aktívan vett részt. Számos közös alkotás született és sok barátság kötetett a tábornapok alatt.
A mindennapi munkát hét önkéntes vállalta magára, akik rengeteget segítettek a tábor megvalósításában. A tábor első napján a gyerekek ismerkedtek egymással, sokat játszottak és a bordányi hagyományokkal ismerkedhettek. Lekvárt főztek a községben termő őszbarackból, kalácsot hajtogattak és sütöttek, nemezeltek, szütyőt készítettek. A településen nem régen épült meg a Szarmata Régészeti Park, ahol a megismerkedhettek az ide érkező hagyományőrzőknek köszönhetően az íjászkodással, ősi fűszerek neveikkel, illetve, hogy melyik fűszert mire és hogyan kell használni. Ősi hangszereken is játszottak, és táncoltak. Az egyik napon a táborlakók meglátogatták a Kiskőrösön található Safari parkot is, ahol kikapcsolódhattak egy kicsit. Elefántokat, zsiráfot, teheneket, tevéket etettek répával, illetve cirkuszi produkció szórakoztatta a táborozókat.  A lakók számára külön élményt jelentett az esti tábortüzezés. A ropogó tűznél mályvacukrot és szalonnát sütöttek, megkóstolhatták az igazi szarmata lepényt, és közkívánatra éjszakai számháborúban is megmérettették magukat. Számos hagyománnyal találkoztak, ismerkedtek, és rengeteg új élménnyel gazdagodtak a 7 nap alatt. Sokan már várják a következő együttlét lehetőségét, jövőre is szeretnének táborozni, kirándulni, újabb társakkal, hagyományokkal ismerkedni.
A tábor az „Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia 2014-2020” elnevezésű pályázati program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.