Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 3. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2023. augusztus 30., szerda 12:47

Önkormányzati tulajdonban marad a Pannonhalmi Főapátság Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskolája
Sikerült megállapodnom Hortobágyi Tamás Cirill főapáttal, így a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság visszavonta az iskola ingatlan tulajdonjogának megszerzésére irányuló igénybejelentését.
Erre az igénybejelentésére egy tavalyi törvénymódosítás adott lehetőséget az egyházaknak bizonyos önkormányzati ingatlanok esetében is, melyek bár nem voltak egyházi tulajdonban, aktuálisan egyházak használták. 
Polgármesterként feladatom védeni az önkormányzati vagyont, de már a főapát úrral történő megbeszélés során is teljesen világos volt, hogy mindkét fél az iskola érdekeit tartja szem előtt, és nincs valós konfliktus vagy érdekellentét az egyház és az önkormányzat között. Úgy vélem utólag is, hogy nem szerencsés politikai ügyet kreálni ilyen esetekből, és kifejezetten káros, ha politikai haszonért bárki mérgezni próbálja egyház és önkormányzat viszonyát, hiszen a cél a Főapátság és a II. kerület részéről is a lehető legjobb oktatás és oktatási környezet biztosítása, és ennek érdekében meg fogjuk találni a közös megoldásokat a jövőben is.
1990. augusztus elsején jött létre a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola, és Póta Gyula polgármestersége idején, 1992 májusában született  határozat az Ökumenikus Iskola új épületének megépítéséről, majd 1995 szeptemberében adták át a jelenlegi 16 tantermes iskolát. 
2020. szeptember 1-jén került a Pannonhalmi Főapátság Ökumenikus Általános Iskola a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága fenntartásába. A közös cél továbbra is az volt, hogy az eredeti szándék szerint a lehető legjobb minőségben megvalósuljon az ökumenikus oktatás.
Idén júniusi értékbecslésünk szerint az iskola ingatlanának értéke 1,6 milliárd forint.
Június 27-i képviselő-testületi ülésünkön tárgyaltuk az ingatlan ügyét. Úgy döntöttünk, hogy megkísérelünk megállapodni a Főapátsággal a ingatlantulajdon átadása nélkül.
Július 24-én levélben kerestem meg Hortobágyi Tamás Cirill főapátot egy olyan lehetséges jogi megoldással, mely megfelelő jogosultságokat biztosít a Főapátság számára úgy, hogy nem sérül az önkormányzati autonómia. 
Augusztus végén személyes egyeztetésen kölcsönösen biztosítottuk egymást arról, hogy mind az Önkormányzatnak, mind a Főapátságnak az a célja, hogy az ingatlan továbbra is köznevelési intézmények adjon otthont, és a gyerekek a lehető legjobb környezetben tanulhassanak.
Ezt követően Hortobágyi Tamás Cirill főapát levélben jelezte, hogy az írásban és megbeszélésünkön tárgyalt együttműködési lehetőségek megfelelnek a Főapátságnak, ezért visszavonja az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére irányuló bejelentését.
Összegezve, önkormányzati tulajdonban marad a Pannonhalmi Főapátság Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság fenntartásában, és továbbra is közösen dolgozunk azért, hogy a diákok jó oktatást kapjanak megfelelő környezetben.
Őrsi Gergely polgármester

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.