Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 5. vasárnap
Hírek témák szerint

SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. október 12., csütörtök 14:53

A lakosság ötleteit is várják a jubileumi programsorozatra
Szolnok 950 éves jubileuma közeleg, 2025-ben a kerek évfordulót egy éven át számos eseménnyel, programmal, rendezvénnyel ünnepli majd a város. A részletek kidolgozása elkezdődött, örömmel várjuk a lakosság ötleteit is. – mondta el sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester, aki mellett a részletekről Szutorisz-Szügyi Csongor, a 950 éves évfordulót előkészítő munkacsoport tagja és Gacov Katalin - aki szintén a munkacsoport tagja -, a szolnok950.hu honlapot működtető Verseghy Ferenc könyvtár igazgatója beszélt a városházán.
A polgármester hangsúlyozta: a programsorozat azon túl, hogy méltó módon emlékezik meg a jubileumról, alkalmas arra is, hogy erősítse az itt élőkben a megyeszékhelyhez való kötődést, a szolnokiságot. Mivel a város a 2035-ös Európa Kulturális Fővárosa címre is pályázik, a jubileum megünneplése akár főpróbának is tekinthető.
Szolnok alapítására vonatkozóan mindeddig nem kerültek elő írásos emlékek. I. Géza király 1075-re datált, a garamszentbenedeki bencés apátság megalapítására vonatkozó oklevelében jelenik meg először városunk neve. Az eredeti oklevél azonban nem maradt fenn, annak csak későbbi átiratai ismeretek.
1975-ben „900 éves Szolnok” szlogennel és nagyszabású beruházásokkal ünnepelték meg a város jubileumát. Ekkor nyerte el a település mai arculatának jelentős részét is. Ebben az évben készült el többek között a 24 emeletes lakóház, a vasútállomás, a Domus és a Szövetség Áruház, a József Attila úti lakótelep, a 18. emeletes irodaház, a Vízügyi Szakközépiskola Ady Endre úti épülete, a Tallinn Mozi, a Tiszaligeti Sportcsarnok. 1975-ben avatták fel Gyurcsek Ferenc: Tanuhegy című szoborkompozícióját is a Jubileum téren.
Gacov Katalin elmondta: a felkészülés jegyében elkészült a szolnok950.hu weboldal, amit a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény működtet. Az oldal jelenleg fejlesztés alatt áll, tartalma folyamatosan frissül. Azonban már most is elérhetők ezen az oldalon a város 900 éves jubileumáról szóló korabeli híradások. Ezen az oldalon keresztül, vagy a város honlapján és hivatalos facebook oldalán elérhető plakát QR kódjának beolvasásával bárki beküldheti a jubileum megünneplésére vonatkozó ötletét, javaslatát, de a szolnok950.hu weboldalon keresztül is feltöltheti.
2025-ben nagyszabású programsorozattal és számos, a lakosság ajánlásait is figyelembe vevő projekttel szeretnénk méltóképp megünnepelni Szolnok első írásos emlékéhez köthető évfordulóját – emelte ki Szutorisz-Szügyi Csongor,
Szeretettel, érdeklődéssel várjuk a javaslatokat, melyek megvalósítása természetesen az aktuális költségvetési lehetőségektől is függ majd.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.