Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 29. hétfő
Hírek témák szerint

MOSONSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2023. október 19., csütörtök 12:03

Energetikai fejlesztés Mosonszentmiklóson TOP PLUSZ pályázati forrásból
A Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának területfejlesztési keretéből (Terület - és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) a vármegye közgyűlésének támogató szavazatával 100 millió forintot biztosított a TOP_PLUSZ-2.1.1-21 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű konstrukcióra benyújtott pályázat alapján. Az európai uniós, vissza nem térítendő támogatás felhasználásával Mosonszentmiklós községben energetikai fejlesztés valósul meg.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegye Közgyűlése elnökének támogató szavazatával a vármegye területfejlesztési keretéből (Terület - és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) Mosonszentmiklós Község Önkormányzata támogatást kapott a TOP Plusz 2.1.1-21 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű pályázati konstrukcióra.
Jelen pályázati kiírás fő célkitűzése, hogy az önkormányzatok átálljanak az alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiák alkalmazására, emeljék a megújuló energiaforrások felhasználásának részarányát, ezek révén pedig redukálják a klímaváltozás hatásait, s csökkentsék az azt fokozó CO2 kibocsátását. Projektünk egyik fő célja, az önkormányzati épület épületenergetikai korszerűsítése, a primerenergia igény csökkentése. A további cél háztartási méretű napelem kiserőmű rendszer kiépítése, mely kiválóan alkalmas arra, hogy megtermelje az épület fenntartásához szükséges elektromos áramot. A fejlesztés tehát a kiírás mindkét céljához, az energiatakarékosság növeléséhez és a megújulók részaránya, és az általuk termelt megújuló energia mennyisége növeléséhez hozzájárul.
Mosonszentmiklóson még az 1960-as évek elején épült művelődési ház funkcionál. Az épület részben emeletes, egy része alápincézett. A tervezett megoldás a jelenlegi gázégővel üzemelő légbefúvásos fűtés kiváltása korszerű hőszivattyús fűtésre, amire szükség esetén rásegíthet egy kondenzációs gázkazán. Szigetelni kívánjuk a födémszerkezetet és az épület oldalfalait is a lábazattal együtt, amivel gazdaságosan és észszerűen elérhető a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkentése, valamint a káros anyag kibocsátás minimalizálása. Az épület ablakai már korábban, egy másik pályázat révén műanyag tokszerkezetű, hőszigetelt üvegezésű nyílászárókra lettek cserélve. Az épület tetőszerkezete megmarad, a mostani palafedés helyett cserépfedést kap az épület. A zárófödémre belső oldalon 20 cm szálas hőszigetelés kerül. Az épület fűtését és melegvíz ellátását új kondenzációs gázkazán biztosítja hőcserélővel a gépészeti tervfejezet szerint. A tervezett felújítást követően az épület fajlagos hőveszteségtényezője a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintnek megfelel. A becsült éves fogyasztás az energiahordozókra vetítve közel a harmadára csökken a felújítást megelőző állapotnak.
A beruházás várhatóan 2025. augusztus 31-ig készül el.
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósul meg. Konzorciumi partner a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal.
A beruházás teljes költsége 100 000 000 Ft.
A projektről bővebb információt a   oldalon olvashatnak.
További információ kérhető:
Németh Zoltán, elnök -Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata
96/522-201;
Bedő Csaba, polgármester-Mosonszentmiklós község Önkormányzata
96/360-023; polgarmester@mosonszentmiklos.hu


2 csatolt kép TOP PLUSZ logocímer
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.