Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 3. péntek
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2023. december 22., péntek 12:39

Befejeződött Szentendrén a hat városrészt összekötő kerékpáros nyomvonal kivitelezése
A hat városrészt összekötő, mintegy hét km hosszú kerékpáros nyomvonal, „Városi intézményrendszer és a HÉV kerékpáros összekötése, I. ütem” elnevezésű projekt kivitelezése fejeződött be Szentendrén. Ebből az alkalomból a város önkormányzata zárórendezvényt szervezett december 21-én a Városháza dísztermében. Fülöp Zsolt polgármester, Pilis Dániel alpolgármester és Szabó Szilárd, a kivitelező StoneDekor Kft. tulajdonos-ügyvezetője rövid beszédben foglalta össze a legfontosabbakat a beruházásról, a kivitelezés hét hónapjáról.

Helyes döntés volt, hogy belevágtunk a kerékpáros nyomvonal kivitelezésébe. A viták ellenére a város többet nyert ezzel a beruházással, mint vesztett. A városon belüli autósforgalom csökkentésének a biztonságos kerékpáros közlekedés lehet az alternatívája – hangsúlyozta Fülöp Zsolt. Majd megköszönte mindazok munkáját, akik a megvalósításban részt vettek – kiemelve a kivitelező rugalmasságát, a problémák kezelésében tanúsított együttműködését. Pilis Dániel, a projektet felügyelő alpolgármester a kivitelezésben résztvevők szakmai tudását, a munka, az elvégzendő feladat iránti alázatot emelte ki, ennek jelentőségét a beruházás megvalósulásában. Külön köszönetet mondott Kosztek Gabriella projektmenedzsernek és dr. Havasi Zoltán műszaki ellenőrnek. Szabó Szilárd, a StoneDekor Kft. ügyvezetője elmondta, örül, hogy pályáztak és részt vettek ebben a munkában. Annak ellenére, hogy a tervek sokat módosultak, nem egy problémát kellett kezelni, jó volt itt dolgozni, mert együttműködő, kollegiális szellemben folyt a munka.

A zárórendezvényen részt vett Bánhegyi Sándor StoneDekor Kft. irodavezetője, Pej Kálmán, a projekt tervezője, a Tandem Mérnökiroda Kft. ügyvezetője, Pintér Ádám, az országgyűlési képviselői kabinet tagja, aki részt vett az előző városvezetés idején a projekt menedzselésében.

Két keréken a belvárosból vagy a HÉV-állomástól a Dömörkapui elágazásig

A város 2017-ben, majd 2023-ban összesen 616,14 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5.3.2-15-2016-00010 sz.) keretében. Az Európai Uniós forrásból finanszírozott városi kerékpárút az önkormányzati önrésszel együtt közel 650 millió forintos beruházás. 

A közel 7 km hosszú nyomvonal autós-kerékpáros-gyalogos, úgynevezett vegyes használatú, valamint gyalogos-kerékpáros útszakaszokat és jelentős forgalomtechnikai fejlesztéseket foglal magába. A beruházás megvalósulásával a Duna korzótól vagy a HÉV-állomástól indulva a patak mentén, Izbégen keresztül egészen a Dömörkapui elágazásig lehet kerékpározni a nagyobb biztonságot nyújtó kerékpáros nyomvonalon.

A beruházás keretében több utca, utcaszakasz kapott szilárd burkolatot, a projekt keretében összesen 875 m hosszan készült új szilárd burkolat, egyes utcákban a felújítás során megoldották a csapadékvíz-elvezetést is, összesen 522 méter hosszan.

Izbégnél új híddal gazdagodott a város. A Bükkös patak két partját összekötő 16 méter hosszú kerékpáros-gyalogos híd faoszlopos, faelemekkel kiegészített korlátot kapott. A hídtól a legközelebbi utcáig mintegy 300 méteren új gyalogos-kerékpáros út épült.

A kerékpáros nyomvonal két szakaszán napelemes közvilágítást alakítottak ki. A szentendrei piac területén áthaladó kerékpárút miatt felújították a kockakő-burkolatot is.

A hat városrészt összekötő kerékpáros nyomvonal elsősorban a szentendreiek közlekedését szolgálja, mert nem csak a 11-es főúton, hanem a városon belül is egyre inkább ellehetetlenül az autósforgalom. A nagyobb biztonságot nyújtó nyomvonal talán többeknek kedvet csinál a kerékpáros közlekedéshez.

A városvezetés elkötelezett a természeti értékek védelmében, ezért a projekt befejeztével elindul a Bükkös-patak természetvédelmi felülvizsgálata és kezelési tervének előkészítése. Ezzel elkezdődik – nem csak a projekt által érintett részeken –, hanem a patak teljes városi szakaszának átfogó revitalizációja.


5 csatolt kép Szentendre kerékpáros nyomvonalSzentendre kerékpáros nyomvonalPályázat logoSzentendre kerékpáros nyomvonalSzentendre kerékpáros nyomvonal
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.