Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 28. vasárnap
Hírek témák szerint

ZALASZEGVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2024. március 25., hétfő 19:45

Új köntösben Zalaszegvár korszerűsített Művelődési háza
Befejeződtek Zalaszegvár Művelődési házának átfogó, energetikai felújítási munkálatai az elmúlt napokban. Az elavult gépészettel működő és az elmúlt években csak egyre drágábban üzemeltethető közösségi épület energiafelhasználásának ésszerűsítése már rég időszerű volt, de a település a megvalósításhoz szükséges támogatást csak tavaly tudta lehívni az Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése című fejlesztési forrásból (TOP-Plusz-2.1.1). A fenntarthatóbban és olcsóbban üzemeltethető, modernizált épület március végétől új külsővel és magasabb komforttal áll a település lakóinak rendelkezésére.

Az energetikai projektek általában három cél együttes megvalósítására törekszenek: a fejlesztésbe bevont épületek primer energiaigényének és károsanyag-kibocsátásának csökkentésére, valamint az épületek energiaellátásában alkalmazott megújuló energia részarányának növelésére. Az olcsóbb üzemeltetés valójában nem is cél, hanem már a megfogalmazott és elért célok egyenes következménye.

Zalaszegvár az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja és Magyarország Kormánya közös finanszírozásából 72,5 millió Forint támogatáshoz jutott, amelyből megvalósulhatott az épület átfogó felújítása, energetikai korszerűsítése. A homlokzati falak 15 cm-es hőszigetelést kaptak, amelyre vízlepergető nemes vakolat került, a padlás födémszerkezetére pedig a homlokzati szigetelés duplája. Lecserélték az épület valamennyi külső nyílászáróját alacsony hőáteresztő képességű, háromrétegű üveggel szerelt ablakokra, a tetőzet déli oldalára pedig egy 2,4 kW-os napelemes rendszert telepítettek.

A szigetelések hatására állandósult a belső hőmérséklet, vagyis az épület energiaigénye jelentősen lecsökkent, így már csak arra kellett figyelni, hogy a fűtésrendszer ezt az állandó belső hőmérsékletet hatékonyan és olcsón biztosítsa. Ezt a feladatot egy új, kondenzációs kazán látja el a korszerűsítésnek köszönhetően, a belső hőleadók (radiátorok) pedig helyileg is szabályozhatóvá váltak, hogy az épület helyiségeinek hőmérséklete egymástól függetlenül is kialakítható legyen, és igazodjon az épület kihasználtságának dinamikájához, használóinak igényeihez. A régi idők hangulatáról a megkímélt cserépkályha gondoskodik. 

Elmondható tehát, hogy a korábban említett hármas cél Zalaszegváron is teljesült az elnyert támogatásból megvalósított beruházással. A településvezetésnek nem titkolt szándéka, hogy a projektet úgy mutassa be a helyieknek, hogy ők a jó példát látva átgondolják háztartásuk energiafelhasználását, szakítsanak a rossz gyakorlatokkal és saját eszközeikkel, lehetőségeikhez képest igyekezzenek javítani rajta.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.