Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 8. szerda
Hírek témák szerint

KOMLÓSKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. június 12., szombat 06:56

Kormányzati falu ajándékba
Komlóska Község Önkormányzata, a keresztény, polgári kormány megalakulásának alkalmából, a Nemzeti Zarándoklat elindításának egy éves évfordulóján úgy határozott, hogy kormányzati falu kialakításának lehetőségével ajándékozza meg a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettesek, a miniszterek, a közjogi méltóságok hivatalait, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzatát, valamint a Görögkatolikus Egyházat.
A 2010. április 1-jén hatályba lépett Településrendezési tervünkben a 90 újonnan kialakítandó telek közül a 16 egyforma, nagy alapterületű telket a legszebb fekvésű területen a kormányzati döntéshozó szerveknek különítettünk el.
Az új Kormányzati Falu kialakításához szükséges, hogy a kormányzat támogassa a terveinkben szereplő fejlesztéseinket. Kérjük, hogy segítsen az infrastrukturális hálózat kiépítésében.
Önkormányzatunk ajándékozási szándékát 4 évig tartja fenn.


Döntésünk indoka, hogy Komlóska a Zemplén gyöngyszemeként ismert kis hegyi falu, csodálatos természeti környezetben, a Zempléni hegyek között fekszik a Zempléni Tájvédelmi Körzet déli, és a Tokaji történelmi borvidék északi határán, Tokaj és Sárospatak között.
Itt található a sziklatornyokat, ritka és értékes növénytársulásokat, kalcit telért, bentonit bányát, Ruszin tájházat bemutató Természetvédelmi és erdészeti tanösvényünk. Komlóskát érinti az Országos Kék Túra, a Rákóczi Túra útvonala. Jelentős a nagyvad állománya.
Egyedülálló a görögkatolikus templomunk aranyozott stukkó díszítése, az arany szállal szőtt miseruhái és az írásos emlékei.
Az itt élők vele születet tulajdonsága a vendégszeretet.
Mára kedvelt turistaparadicsom lett Komlóska.


Első írásos említése 1396. Ebben az időben már itt állott a település határában Solymos vára és a Darnói Apátság. Középkori aranybányászat miatt is nevezték Aranyos Komlóskának, majd a Ruszinok betelepedése idején Szent Annaasszonyfalvának. II. Rákóczi Ferenc a „Gens Fidelissima” azaz a „Leghűségesebb Nép” jelzővel illette az őseinket.
Komlóska rendkívül hányatott sorsú közösség volt, a Rákóczi szabadságharc leverése után. A községet a II. világháború után felszámolásra ítélték.
1990-től van önálló önkormányzatunk, ezáltal saját vezetésünk és gazdálkodásunk. Komlóska érzékenyen reagált az elmúlt időszak leépítő és megszorító intézkedéseire. Nagy küzdelmet folytattunk a mindennapi létfenntartásunk mellett a kisposták és alapvető intézményeink megmentéséért, melyek egy faluközösség számára létfontosságúak. Máig megőriztük postánkat, intézményeinket, létrehoztuk az ország első és egyetlen Ruszin Nemzetiségi Általános Művelődési Központját, melyben bölcsőde, óvoda, iskola működik, ami méretében is a legkisebbek közé tartozik. Ezért komoly árat fizettünk, mert önkormányzatunkat kizárták az ÖNHIKI-ből, a pályázati lehetőségekből és az elmúlt 8 évben alig jutott számunkra támogatás.


Komlóska 330 lakosának összefogásával sokat tett felemelkedéséért. A mai napig őrizzük hagyományainkat, egyházi ünnepeinkhez kapcsolódó népszokásainkat, beszéljük a ruszin nyelvet már a bölcsődében, óvodában és iskolában is.
Településünk mára Európai szintű komfortos faluvá vált, főképp a korábbi polgári kormány támogatásainak köszönhetően. A gazdasági nehézségek után egy vállalkozóbarát településsé váltunk.
Komlóskán jelenleg a virágzó Ökofalu megvalósításának irányába tartunk.


Ezért üdvözöljük, és minden eszközzel támogatjuk Orbán Viktor miniszterelnök úr új kormányát és bízunk abban, hogy az előző kormányzásához hasonlóan felkarolja a magyar vidéket, nem hagyja tovább sorvadni falvainkat. Önkormányzatunk ajándékozási szándékával közelebb akarja hozni a kormányzati döntéshozókat a vidéki emberekhez, a kis falvakhoz. Szeretnénk, ha nem születnének további faluromboló döntések és megvalósulhatnának a vidéki emberek életéhez szükséges alapvető fejlesztések.


Bízunk az újonnan alakult keresztény, polgári kormányban, hogy vidékbarát szándékát kifejezi a kormányzati falu létesítésével. Magyarországon a minisztériumoknak már alig van rekreációs intézménye és olyan nem is volt, hogy egy adott területen valamennyi kormányzati szervnek legyen létesítménye. Kis falunk kormánybarát felajánlását azért tesszük, hogy az elkövetkező kormány is falubarát legyen. Ne fordulhasson elő, hogy döntéshozó szervek vezetői többszáz éves településeinket sorvadásra, vagy felszámolásra ítéljék, hanem a 4 éves ciklusra választott vezetőink inkább segítsék a magyar vidék felemelkedését.


Komlóska, 2010. június 10.


                                                                                  Köteles László
                                                                                   polgármester




1 csatolt kép látkép
1 csatolt dokumentum szab
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.