Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

VEREB KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 25., péntek 13:22

A község szennyvízelvezetése - KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0026 számú beruházás
Vereb település a Velencei-tó vízgyűjtő területén helyezkedik el, a Vereb-Pázmándi vízfolyás völgyében, mely a Velencei-tavat táplálja, a tótól kb. 15 km-re északra, Pázmándtól 2 km távolságra fekszik. Tengerszint feletti magassága 155-230 m között változik.

Vereb községben a vezetékes vízellátás kiépített, a település jelenleg nem rendelkezik központi szennyvízelvezető rendszerrel. A keletkező szennyvizek ingatlanonként gyűjtő-szikkasztó aknába kerülnek. A régebbi építésű szennyvízaknák nem vízzáró kivitelűek. A község szabályozási terve rögzíti, hogy a területen a szennyvizek szikkasztása nem engedélyezhető. Vereb Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2005.(XII.30.) sz. rendelete Vereb község építési szabályzatáról és szabályozási tervéről (mód.: 9/2007.(V.2.) rend.). A 240/2000 (XII.23.) Kormány-rendelet 1. sz. melléklete alapján a Velencei-tó érzékeny felszíni víz. A rendelet 2. sz. melléklete alapján Vereb község szerepel a „II. Velencei-tó vízgyűjtője” c. lista települései között.
A községben élő emberek aktívan részt vesznek a helyi értékek megőrzésében, a természeti környezet megóvásában, az egészséges életmód és a környezettudatos gondolkodás elterjesztésében.
A lakosság körében alapvető igény mutatkozik a teljes infrastruktúra, - vagyis a hiányzó szennyvízelvezetés – kiépítésére. Ennek elősegítése érdekében 2007-ben Szennyvízelvezető Társulatot hoztak létre.
A fejlesztési igény meghatározása során az egyik lényeges szempontként jelentkezett az ismertetett jogszabályi kötelezéseknek, hatósági előírásoknak való megfelelés. Mindezek értelmében meg kell valósítani a projektterületen keletkező kommunális szennyvizek összegyűjtésére, ártalmatlanítására szolgáló létesítmények fejlesztését, kiépítését.
Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program (KEOP)
A település sikeresen pályázott az Európai Unió Kohéziós Alap KEOP támogatására.
A KEOP-1.2.0. szennyvízelvezetés és -tisztítás, kétfordulós pályázati konstrukció alapvető célja a Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és –tisztítási Programról szóló, hatályos 25/2002(II.27.) kormányrendeletben szereplő határidőkhöz kötött programok megvalósítása.
Vereb település a vonatkozó Kormányrendelet 2. sz. mellékletének 2. táblázatában szereplő, Gárdony központú szennyvíztisztítási agglomerációba tartozik.
Vereb község közüzemi szennyvízcsatornázását a 1117/2003.(XI.28.) „A Velencei-tó – Vértes Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Koncepciójáról” c. Kormányhatározat írja elő.
A fejlesztést indokolja, hogy Vereb község a Velencei-tó, -mint érzékeny felszíni víz vízgyűjtő területén lévő település.
A község nitrát-érzékeny területen helyezkedik el, és a felszín alatti vizek állapota szempontjából érzékeny területen lévő településként sorolták be, ivóvíz kútjai sérülékeny vízbázisként vannak nyilvántartva.
Az agglomerációban keletkező szennyvizeket a Gárdony déli részén üzemelő Agárdi szennyvíztisztító telep fogadja. A Gárdony központú agglomeráció szennyvízelvezető rendszerének fejlesztése, bővítése és az agárdi, központi szennyvíztisztító telep bővítése KIOP beruházás keretében valósult meg, és 2007 óta üzemel. A kiépült Velencei-tavi regionális rendszer és tisztító telep képes fogadni Vereb község szennyvizeit, a települési gravitációs csatornahálózat kiépítésével Vereb község is a rendszer része lehet. A regionális rendszerhez való csatlakozása Pázmánd településen keresztül biztosított,- ezzel gazdaságosabbá és hatékonyabbá téve a települési szennyvizek összegyűjtését és kezelését.
A projekt megvalósulása jól illeszkedik a KEOP céljaihoz, hiszen a projekt a Velencei-tó vízgyűjtőjének védelme révén közvetlen környezeti hasznot hoz. Amennyiben a „Vereb község szennyvízelvezetése” tárgyú projekt megvalósul, akkor teljessé válhat a tó közeli települések szennyvízkezelése, és a kibocsátott szennyvizek elvezetése a vízgyűjtő területről.
A fejlesztés alapvető célja Vereb település szennyvízelvezető csatornahálózatának kiépítése, és bekapcsolása a Velencei-tavi regionális szennyvízelvezető és -tisztító rendszerbe. A fejlesztés Vereb település bel- és külterületén valósul meg.
A beruházás pénzügyi forrásai:

A település sikeresen pályázott az Európai Unió Kohéziós Alap KEOP támogatására.

Az első forduló:
Előkészítő munkák során elkészült a teljes műszaki tervdokumentáció, a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány, az engedélyezési tervek, engedélyek és a megvalósítási szakaszra beadandó pályázat.
Az Előkészítő Munkák nettó összköltsége: 16.600.000,- Ft,
A támogatás mértéke az Előkészítő Munkák elszámolható összköltségének 85%-a, de legfeljebb 14.110.000,- Ft. Az Előkészítő Munkákhoz kapcsolódó ÁFA fizetési kötelezettség a Kedvezményezettet terheli.

Második forduló:
A Megvalósítási Munkák nettó összköltsége: 397.360.000,- Ft. 
A Megvalósítási Munkák elszámolható nettó összköltsége: 397.360.000,- Ft.
A fejlesztéséhez elnyert támogatatáshoz az önrész összegét az önkormányzat saját forrásból biztosítja, melybe beletartozik a lakosság hozzájárulása a Viziközmű társulati befizetésekkel.
A kiépülő szennyvízcsatorna hálózat működtetésére a 16/2006 MeH-VM-PM rendelet közmű beruházások üzemeltetésére vonatkozó szakaszai kerülnek alkalmazásra.


Hullay Gyula
projektmenedzser


10 csatolt kép 11987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.