Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. március 25. szombat
Hírek témák szerint

SÜMEG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 9., vasárnap 19:44

Tündérek és manók földjén
Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a fiatal sümegi alkotó, Oszkai Réka keramikus kiállítása Tündérek és manók földjén címmel a művelődési központban.

A látványos tárlatra érkezőket a Peregrinus Együttes köszöntötte zenéjével, majd Láng György Géza újságíró megnyitó képpen beszélgetett Rékával. A kötetlen hangulatú méltatás mellett kiderült, hogy Oszkai Réka Sümegen, majd Kaposváron tanult, ahol már a kerámiával ismerkedett. Azonban nem elégedett meg a korsók készítésével, úgy vélte, az agyagból ennél többet is kihozhat, elkezdett hát egyedi alkotásokat, figurákat készíteni.Azóta jó néhány év eltelt, Réka fejlődése és stílusváltása nyomon követhető korábbi és mai alkotásain. Sok esetben mégis, ma is Kovács Margit munkái jutnak eszünkbe a bájos lány figurák láttán. Bár Réka ezt megtiszteltetésnek veszi, joggal büszke rá, mégis vallja, hogy szeretné már, ha ez kevésbé lenne így a harmincadik tárlatát követően. Ő más irányt szeretne követni és mintha legutóbbi munkái erre is engednének következtetni. A tündérek és manók világa ugyan szemmel láthatóan ma is nagyon vonzza, mégis, megjelennek már a komoly nőarcok is a faliképeken. Mintha belépett volna élete egy újabb korszakába. Talán annak is köszönhető ez, hogy bár báját és vidámságát, játékosságat ma is őrzi, gyermekei már kamaszodnak, kinőnek a mesék világából. Kislánya, Virág lassan már nem tündér szoborhoz állhat modellt, hanem a hölgy alakok elkészítéséhez. Hiszen a családi háttértől képtelenség elvonatkoztatni Réka esetében. Szerencsésnek mondhatja és mondja is magát, hogy férje és gyermekei, valamint testvére és szülei mellette állnak. Így vidékfejlesztő munkája mellett szabaidejének egy részét a kerámia készítésre áldozhatja. Erre szükség is van, hiszen meglehetősen kapósak a szobrai. Az ajkai tárlatra hosszú időn át készült, hogy új munkákkal rukkolhasson elő. Ahogy mondta, a műhelyben aztán megszűnik minden zavaró tényező, nem csörög a telefon, ott egy másik világ nyílik meg előtte. Ő pedig elmélyed a hosszú szoknyás lány szobrok, a tündérek, manók, kedves falidíszek, tükör keretek készítésében. Képtelen két egyformát mintázni, stílusára mégis ráismer, aki egyszer már látta kerámiáit.
A megnyitón Bábics Valériától, az intézmény igazgatójától Dsida Jenő: Töndérmenet című versét hallhatták az érdeklődők, akik még órákig beszélgettek az alkotókkal és jó borukat kínáló családtagjaikkal. Akik pedig lemaradtak a megnyitóról, a kiállítást szeptember 21-ig még láthatják.

1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.