Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 8. szerda
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. június 18., szerda 15:57

Debrecenben ülésezett az MJVSZ Jegyzői Kollégiuma
A Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma 2014. június 17-én Debrecenben tartotta ez évi első ülését. A nagyvárosok címzetes főjegyzői és jegyzői az érintett szaktárcák államtitkáraival, illetve a szakmai intézmények vezetőivel folytattak tanácskozást.

 

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) a 23 megyei jogú várost tömöríti. Ez a magyar lakosság közel egynegyedének képviseletét jelenti, ami önmagában jelzi ennek e szervezet jelentőségét a magyar önkormányzati struktúrában. A szövetségnek több szakmai fóruma van, melyek egyike a jegyzői kollégium.
Az MJVSZ elnöke, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a tanácskozás bevezetőjében többek közt arról beszélt, miképpen erősödhet a megyei jogú városok szerepe. Véleménye szerint a jövőben általános jelleggel és egységes módon rendezni kell az önkormányzatok bevételi hátterét, ezzel stabilizálni az önkormányzati rendszer működésének anyagi feltételeit. Ezen kívül kiemelt fontosságú tennivalónak tartja Kósa Lajos a jövőben a magyar jogrendszer egyszerűsítését és ésszerűsítését, a deregulációt.
Az ülést követő sajtótájékoztatón Szekeres Antal, az MJVSZ Jegyzői Kollégiumának elnöke, Debrecen jegyzője elmondta: az MJVSZ tagvárosainak jegyzői azokat a polgármesteri hivatalokat vezetik, melyekben minden olyan ügy előfordul, ami a magyar önkormányzati igazgatásban egyáltalán előfordulhat. Így nem mindegy, hogy ezek a hivatalok hogyan látják el a feladatukat. Ezért gyűlnek össze az MJVSZ tagvárosainak jegyzői évente általában két alkalommal olyan szakmai konferenciákra, melyek keretében több aktuális témát igyekeznek megvitatni. Arról ejtenek szót, milyen új feladatok érkeznek a hivatalokhoz, hogyan értelmezzék az ezekhez kapcsolódó jogszabályokat, a feladatokat hogyan lehetne egységes módon, a lakosság legnagyobb megelégedésére megoldani, s ehhez milyen erőforrásokat kell igénybe venni.
A debreceni tanácskozáson részt vevők az új számviteli szabályoknak megfelelő gazdálkodási és könyvelési rendszerrel ismerkedtek. Ebben a Magyar Államkincstár elnöke, dr. Dancsó József is segítségükre volt. Ezt követően áttekintették az anyakönyvi igazgatás új szabályait, hiszen 2014. július 1-jétől az országban egységesen elektronikus anyakönyvezést vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy az országban bármely anyakönyvvezetőnél lehet anyakönyvi ügyeket intézni, akik egységes informatikai rendszert kezelnek majd. A földforgalmi törvénnyel kapcsolatos szabályok is terítékre kerültek. Az új nemzeti birtokpolitika elvei szerint a termőföldek adás-vétele, haszonbérlete kapcsán a jegyzőknek is feladatai vannak. A földhivatalokkal és az agrárkamarával való kapcsolattartás részleteit vitatták meg most a szakemberek.
A jegyzők – mint jogalkalmazók – folyamatosan figyelik, melyek azok a törvények vagy alacsonyabb szintű, országos hatókörű jogszabályok, amelyek a jogalkalmazás területén problémát jelentenek, nem egyértelműek, egymásnak ellentmondóak, ezért további finomításra szorulnak. Tapasztalataikat problématárba gyűjtik össze, s megoldási javaslatokat dolgoznak ki az illetékes minisztériumok részére arról, hogy az ellentmondások, a jogszabályi problémák hogyan lennének megszüntethetők. Az MJVSZ tagvárosainak jegyzői nemrég egy 180 oldalas – közel 100 javaslatot tartalmazó – anyagot készítettek, melyet eljuttatnak az érintett minisztériumoknak, bízva abban, hogy az őszi jogalkotási programba javaslataik már bekerülnek.
A szakmai programot megelőző napon a házigazdák igyekeztek bemutatni azokat a debreceni önkormányzati fejlesztéseket, melyekre büszke lehet a város. Így a tanácskozás résztvevői megnézhették a Nagyerdei Stadiont, és megismerkedhettek a Nagyerdei park területén zajló rekonstrukciós munkálatokkal is.
A Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiumának következő tanácskozására ez év őszén Sopronban kerül sor.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.