Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2014. október 10., péntek 08:20

Szent Mihály-napi tűzvirágok táncát mindenkinek látni kell! „Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!” Balatonkeresztúr 2014.
Az ősz jeles napjai közül kiemelkedik szeptember 29. Szent Mihály napja. Kétféle tekintetben is ünnep: egyházi és gazdasági-természeti okon. Mihály arkangyal, egyházi tanítás szerint a mennyei seregek vezére, aki majd az utolsó ítélet harsonáját megfújja.
Mihály-nap fordulópont a parasztkalendáriumban is. A Szent György napkor legelőre hajtott juhokat akkor hajtották haza. Ez volt a pásztorolás befejeztének, a juhok átvételének, a pásztorbér kifizetésének, a pásztorfogadásnak a napja. Szent mihályi vásárokkal, kiforrt újborral, mulatságokat, bálokkal ünnepelték meg.
Szombat délután a szomorkás idő ellenére, amerre jártak vidám hangulatot teremtve, magyar népzenére táncolták, vonulták végig Balatonkeresztúr utcáit a Szüreti Felvonulók. A családok apraja és nagyja leste, várta őket, az idősebbek egy - két jó szóra, pogácsára, a kisgyermekek cukorkára, táncolásra, és a szüleik a keresztúri szőlőhegy finom borával koccintásra. Több helyen már hagyományt teremtettek abból, ahogy a felvonulókat várták. Kovács Józsefék, Mikola Róberték és a Treier testvérek ágyas pálinkával, Fáy Gáboréknál a gyerekeket édességgel, Tóthné Marika néniéknél frissen sült pogácsával, Újhelyi Aranka néninél és több háznál süteménnyel kínálták őket. Somogyi Feriék portáján ismét „lakodalmat” terítettek és a házi gazda muzsikájára ropta a táncot a sokadalom.
Este a Szent István térre pásztor muzsika hangjai csalogatták a falu lakóit. A Szent Mihály-napi tűzgyújtásra gyülekezőket pogácsával kínálták és üdítővel, borral koccintva emlékeztek a pásztorkodás hagyományainak emlékére a jelenlévők. Fél kilenckor az országosan összehangolt tűzgyújtáshoz kapcsolódóan Kovács József Balatonkeresztúr polgármestere meggyújtotta a máglyát. Németh Cintia varázslatos tűztánca után, somogyi népzene hangjaira, a tűz körül táncolt a falu népe, egy-két „pásztorember” vezetésével. A tűzet körbe állva sokáig gyönyörködött mindenki a tűzvirágok táncában.
Szüreti Mulatsággal zárták a napot. A batyus bál bevételét a Csillagvirág Művészeti Modellóvoda javára – az óvoda apróságainak szervezett művészeti programok támogatására ajánlották fel a szervezők. Kovács József polgármester úr köszöntője után a Fergeteges Forgatag Táncbarát Kör ünnepi műsorral szórakoztatta a vendégeket, amelyből a vidámság és a humor sem hiányozhatott. Hajnalig mulatoztak a bálozók, amihez a Bale-Seen zenekar húzta a talpalávalót.
Vasárnap Családi Délután-kézműves és népi játszóházas programra látogattak el kicsik és nagyok, ahol mindenki próbára tehette erejét és ügyességét, szabadon alkothatott kedve szerint. Erős Judit néni fazekas mívességgel, Lakos Mónika néni nemezeléssel, Ujságh Andrea néni kézműves alkotásokkal örvendeztette meg az oda betérőket, és a Moccantó Játszóda minden játékának is nagy sikere volt. Örömteli élmény és vásárfia nélkül senki sem ment haza.
Hétfőn, népszokás jeles napján, Mihály-napi vásárba, a Csillagvirág Művészeti Modellóvoda kertjébe invitálták a kedves vendégeket. A kisbíró is szorgalmasan gyakorolta tisztét, a vásári árusok pedig vevő csalogató rigmusokat faragtak, kántáltak. A vevőket a nagyobbak népi játékkal örvendeztették meg. A vásárban a természet kincseiből készített „portékákat”, gyümölcsért árultak, cseréltek. A csere nagyságát a vevő-eladó alkuja határozta meg. A portékák hamar gazdára találtak, így mindenkinek jutott vásárfia.
 Balatonkeresztúr község, a Magyarország – Balatonkeresztúr értékeit és kincseit bemutató „Itthon vagy - Magyarország, szeretlek” Szent Mihály-napi rendezvényeinek sikeres megszervezésével hagyományteremtő szándékkal folytatja helyi gyökereinek megerősítését, hiszen településünkön a helyi hagyományok őrzése, a magyar népszokások felelevenítése eddig is szorosan összekapcsolódtak a falu életével. A példaértékű nemzeti és helyi összefogásnak köszönhetően gyermekeink a település értékeinek megbecsülését és a lokálpatrióta szemléletet kapják örökségül.

3 csatolt kép Kovács József polgármester meggyújtja a tüzetSomogyiék udvarábanTánc a Rákóczi utcában
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.