Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. április 4. szombat
Hírek témák szerint

SEGESD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. április 17., péntek 11:23

Korszerű szennyvízkezelés Segesden
Hat hónapos próbaüzem során bizonyította megfelelő működését az újonnan felépült segesdi szennyvíztiszttó telep és a hozzá csatlakozó csatornahálózat. Az április első napjaiban tartott hivatalos műszaki átadás után ma az ünnepélyes projektzárásra is sor kerülhetett.

A somogyi település lakóinak régi kívánsága teljesült, amikor 2011-ben benyújtott pályázatuk támogatásban részesült. Több mint egy évtizede keresték a megoldást arra, hogy a háztartásokban keletkező szennyvizet környezetbarát módon kezeljék. Az e célból összeállított nettó 920 millió forintos költségvetésű program 91,28 %-os támogatást nyert, ezzel az Európai Unió Kohéziós Alapja és a magyar állam 840 millió forinttal járult hozzá a beruházás megvalósításához. Az önerőt az ingatlantulajdonosok hozzájárulása biztosította.

Éppen két évvel ezelőtt, 2013. április 19-én helyezték el a jelképes alapcsövet a csatornaépítés indításaként. A kivitelezés során a szakemberek 931 bekötést alakítottak ki az ingatlanokhoz, több mint 18 kilométernyi vezetéket helyeztek a föld alá és 7 szennyvízátemelőt építettek. A beruházás során megbontott valamennyi utcában befejeződött mára a végső helyreállítás. A program része volt egy korszerű szennyvíztisztító-telep építése is Segesd külterületén. A létesítmény magában foglal egy kezelőépületet, napi 250 köbméter  kapacitású biológiai medencét, vegyszeradagolót, iszapvíztelenítőt, fertőtlenítő medencét, tisztított víz kivezetést és iszaptároló csarnokot, valamint egy fúrt kutat. A segesdi telepen a tisztítást alacsony terhelésű, biológiai nitrogén és foszfor eltávolításra képes eleveniszapos biológiai tisztítómű végzi. A biológiai tisztítás és fázisszétválasztás kiegészül mechanikai fokozattal, iszapvíztelenítő vonallal, továbbá biztosított a vegyszeres fertőtlenítés lehetősége is. A tisztított víznek a segesdi Rinya a befogadója, minőségét a későbbiekben is folyamatosan ellenőrzik. A technológia végén megmaradt iszapot víztelenítés után veszélyeshulladék-kezelőbe szállítják.

A mai projektzáró rendezvényen részt vett Szászfalvi László országgyűlési képviselő, aki elismeréssel szólt  arról a közösségi összefogásról, amely e jelentős környezetvédelmi beruházást a megvalósuláshoz segítette. Jakó Gergely, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke az egészség védelmére, természeti értékeink megbecsülésére hívta fel a figyelmet. Péntek László polgármester beszámolt arról, hogy a 2014. októberében indított próbaüzemmel együtt megkezdődött az ingatlanok hálózatra csatlakozása is. Jelenleg 400-nál több igényt fogadtak el, de naponta érkeznek újabb és újabb jelentkezések. A szennyvíztelep üzemeltetésére a DRV Zrt.-vel kötött szerződést Segesd Község Önkormányzata.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.