Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 26. vasárnap
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2016. április 15., péntek 17:04

Érdemi párbeszéd a közoktatás valódi szereplői között
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és annak Polgármesteri Tagozata közoktatási konzultációs fórumot tartott 2016. április 15.-én Gödöllőn a közoktatás és köznevelés jelenével és jövőjével kapcsolatban. Az szakmai érdemi párbeszédre épülő rendezvényen kiderült, hogy az érintettek álláspontjai nem is állnak annyira távol egymástól.

„A Magyar Önkormányzatok Szövetsége már 2011-ben, amikor az új önkormányzati törvény kapcsán az érintett önkormányzati és szakmai érdekképviseleti szervezetek vezetőivel áttekintette az állam és önkormányzatok közoktatásban betöltött szerepének újraosztását, megfogalmazta a készülő közoktatási törvényben rejlő kockázati tényezőket. A jelzett problémák azóta bekövetkeztek, és a mostani fórum résztvevői azért gyűltek össze, hogy megoldást találjanak ezekre” – foglalta össze a találkozó életre hívásának célját Gémesi György, a MÖSZ elnöke a rendezvényt követő sajtótájékoztatón.


Sipos Imre, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára a fórumon a Köznevelési Kerekasztal létrehozásáról, működéséről, az ott folyó egyeztetésről számolt be a résztvevőknek. Tájékoztatása szerint javában zajlik a Klik átszervezése, s bár még nem végleges az utódintézmények száma, mindenképpen dekoncentráltabb, illetve decentralizáltabb közoktatási struktúra jön majd létre. A fórumon felmerült kérdések közül az oktatási intézmények szakmai és szervezeti autonómiájának növelését, illetve az állami és önkormányzati szerepvállalás átalakítását emelte ki, amelyek közül előbbiben jobban, utóbbiban kevésbé közeledtek egymáshoz az álláspontok.


Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az elmúlt években világosan kiderült, hogy az oktatási intézmények állami fenntartásba vétele nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a megoldás az lenne, ha mindazok az önkormányzatok visszakaphatnák iskoláikat, amelyek megfelelő anyagi és szakmai kompetenciával rendelkeznek azok fenntartásához.


„Az alapkérdés az, hogy merre van a kivezető út” – summázta szervezete álláspontját Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkról érkezett a fórumra. A szakszervezeti vezető szerint problémák egész sora tapasztalható ma az oktatás minden szintjén, de a mostani találkozón kiderült, hogy van alternatíva, hiszen számítani lehet majd az önkormányzatokra az intézmények fenntartása terén.


Hiller István, volt oktatási és kulturális miniszter szerint a Klik jelenlegi rendszere nem folytatható, strukturális változásra van szükség, amelynek részeként az önkormányzatoknak ismét meg kell kapniuk az intézményfenntartás lehetőségének jogát. Ugyanígy nem módosítható a 2011-ben elfogadott Köznevelési törvény sem, helyette egy új Közoktatási Törvény megalkotására van szükség, amelyet széleskörű szakmai egyeztetésnek, műhelymunkának kell megelőznie.  


A Szülői Összefogás Gyermekeinkért részéről nyilatkozó Neubauer István szerint a jelenlegi közoktatási rendszer jelentős mértékben a szülői részvételnek köszönheti, hogy nem omlott még össze. A Civil Közoktatási Platform (CKP) és a Tanítanék Mozgalom képviseletében Miklósi László pedig azt állapította meg, hogy az állam csak akkor hallgatja meg a szakmai érveket, ha nyomást gyakorolnak rá.


Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke úgy véli, a legfontosabb, hogy az intézmények működtetésére és az abban dolgozók bérének finanszírozására legyen a jövőben mindig elégséges forrás biztosítva, az már másodlagos kérdés, hogy mindez milyen fenntartói struktúra keretében történik. Mindemellett jó lenne, ha a későbbiekben a kerettantervek több mozgásteret hagynának az intézményeknek – tette hozzá az NPK elnöke.


A résztvevő önkormányzati oldal álláspontját Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke foglalta össze. Kiemelte, hogy a helyi feladatok ellátását, így a közoktatási intézmények működtetését is, az önkormányzatok tudják a leghatékonyabban elvégezni, kivéve azokon a településeken, ahol nincs erre lehetőség. Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy az állami fenntartással nem sikerült számottevően javítani a hátrányos helyzetű térségekben az iskolák működését, emellett számos jól működő intézmény esetében visszaesés tapasztalható.

„Az oktatási konzultációs fórum elérte a célját, érdemi szakmai párbeszéd indult el a közoktatás valós szereplői között, és a MÖSZ további felületeket is biztosít az egyeztetés folytatására, vállalva a koordinátori feladatokat” – összegezte Gémesi György, hozzátéve, hogy a párbeszéd folytatásaként májusban egy Közoktatási Konferenciát rendez a szövetség.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.