Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. március 29., szerda 11:49

NEMZETI ÜNNEPÜNK
2017. március 15-én ünneplőbe öltözött emberekkel népesedett be városunk főtere. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára emlékeztünk. A magyar történelem egyik leglényegesebb időszakáról szól ez az ünnep, amelynek mostani megünneplésére került sor.
Első állomás a Petőfi szobornál volt, ahol dr. Csiszár Imre alpolgármester úr köszöntötte a vendégeket és az ünnepségen megjelenteket. Beszédében visszaidézte a forradalom és szabadságharc dicső napjait.

Szólt arról, hogy a ma felnőtt nemzedék fő feladata kell, hogy legyen a múlt emlékeinek őrzése, hagyományainak ápolása és azok továbbadása az utókor számára. Dicső múltunknak kell, hogy mindenkor őrizői legyenek.
Az üdvözlő gondolatok után hagyományőrző táncbemutatókra került sor, miután a résztvevők megkoszorúzták Petőfi Sándor emlékművét.

Az ünneplő közösség ezután zene és énekszó mellett vonult át a Kossuth szoborhoz, ahol folytatódott az ünnepség. A Kossuth Lajosnak emléket állító szavalat után hangzott el prof. dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektor-helyettese ünnepi beszéde, amelyből álljon itt néhány gondolat: „Március a megújulás hónapja. Különösen jó, hogy most egy hosszú, hideg tél után sütött végre ki a Nap, meghozva a megújulást, a feltöltődést…Hogy az előbújó napsugarak, a kipattanó rügyek, a hosszabbodó nappalok teszik-e, nem tudom, de ilyenkor márciusban könnyebb átérezni, hogyan szállhatott olyan magasra a szabadságvágy és a tettvágy Európában a Népek Tavaszán…1848 példát mutatott a hazaszeretetre és az önfeláldozásra. A ’48-asokkal szemben tartozásunk van, hogy az általuk képviselt értékeket tovább vigyük eszmeiségünkben és a jövő nemzedék nevelésében…Mit üzennek a trikolor színei a mai magyarságnak? Vajon tudjuk-e, hogy a piros ereje a nemzeti összefogást, a fehér a hűséget a magyarsághoz, a hazához, önmagunkhoz, a remény zöldje pedig a szabadságot szimbolizálja? Benne él a múltunk és a jövőnk. Ne szégyelljük piros-fehér-zöld zászlónkat. A zászló nem magyarkodás, hanem az összetartozásunk szimbóluma… Vajon miért nem énekeljük ünnepeinken mindannyian a Himnuszt és a Szózatot? Nincs a mának szóló üzenete? Nem a mi közös imádságaink  ezek? Hiszem, hogy minden nemzetnek szüksége van saját jelképrendszerére…

A mi feladatunk, felelősségünk, hogy a következő generációk mit érezzenek, mit tartsanak igaznak és értékesnek, valamint az is, hogy ne vesszenek el a magyarság, a magyar történelem értékei, kiemelkedő egyéniségei. Tegyünk érte!…Valóban itthon vagyunk otthon! Az embernek kell, hogy legyen nemzettudata…Amit ’48 hősei akartak, azt konkrét értékként akarták, amit tettek, olyan célokért tették, amelyeket fontosnak találtak, és nem elvont eszmékért. Hazájukért, egymásért, de nem önmagukért…A nemzettudat, a hazaszeretet, az önfeláldozás három olyan érték, amelyről a ’48-asok még tudták, hogy mit jelentenek, de ma már bajban vagyunk ezekkel a fogalmakkal…’48 hősei egyszerűen, de csupa nagybetűvel BÁTRAK és HŐSÖK voltak…Mit mond 1848 emléke a ma emberének?… Szerintem példát ad, hitet és a magyarság reményét. A haza fogalmától elválaszthatatlan a hazaszeretet és a nemzeti érzés… A hazafiságnak van államot és hazát építő küldetése, ereje és hatalma. Vajon nem ez hiányzik mai társadalmunkból?…De jó is lenne, ha tudnánk, és ’48-as lenne az értékrendünk!…Hiszem, hogy nem az ideát keressük, hanem tudjuk, hogy adott sorshelyzetben mi is hétköznapi hőssé tudnánk válni, mint ’48-as elődeink… Örüljünk a tavasznak és engedjük, hogy átjárja lelkünket!”
Az ünnepi beszéd és a koszorúzás után a Művelődési Központ színháztermében folytatódott az ünneplés. A Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulói mutatták be nagy sikerrel, Haranginé Simon Tímea rendezésében a „Mi nem ingadozunk, mint a nád” című darabjukat.
A műsor után díjak és jutalmak átadására került sor a pályázatokon és versenyeken eredményesen szereplő diákok számára.
A nap rendezvényét színesítették: a Bocskai AMI néptáncosai, a Bürkös Zenekar, a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Hajdúnánási Hajdú darabont Hagyományőrző Egyesület.
Gut István


2 csatolt kép Bocskai István zászlaja vezetésévelKőrösis gimnazisták ünnepi műsora
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.