Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. június 17., hétfő 18:46

Lerakták a Kaposvári Naperőmű alapkövét
– Közép-Európa legnagyobb naperőműve épül meg Kaposváron – emelte ki Szita Károly polgármester az ünnepélyes alapkőletételen. A több mint kétszáz hektáron megépülő, mintegy 100 megawatt teljesítményű erőmű decemberre fog elkészülni, a beruházás értéke 32 milliárd forint.

– Több mint egy évtizede határoztuk el, hogy zöld várost építünk. Magunk szeretnénk kielégíteni az energiaigényünket, hogy ezzel is csökkentsük a monopóliumoktól való függőségünket. A célunk az, hogy 2030-ra a megújuló energiák felhasználásával a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el, és növeljük a környezetbarát és olcsó energiák használatát. Éppen ezért energiahatékonysági beruházások keretében szigeteltük az intézményeinket, alternatív fűtési és hűtési rendszereket, napkollektorokat, hőszivattyúkat, fotovoltaikus erőműveket hoztunk létre. Répaszeletből előállított biogázt használunk fűtésként a fürdőnknél, sűrített földgázzal járnak a buszaink, bővítettük a távfűtési-rendszerünket, így mostanra már a kórházunk, az iskoláink, a sportcsarnokunk és a színházunk is távfűtött lett. A távhő melegét biomasszából fogjuk előállítani, a hulladékot feldolgozzuk és abból is energiát nyerünk ki. Továbbá az új szennyvíztelepünkön a szennyvíziszapból biogázt fogunk készíteni, és abból üzemeltetjük majd az új telepet – mondta el a polgármester, aki hozzátette, hogy Kaposvár az ország legolcsóbb közszolgáltatást nyújtó városa.
– Hamarosan létrejön egy olyan telep, amely tiszta forrásból képes kielégíteni egy ötvenezres város teljes energiaigényét. Nagy ünnep ez a kaposváriak számára és megtisztelő, hogy a kínai befektető és a magyar állam is városunkat találta a legalkalmasabbnak arra, hogy ezt a beruházást közösen megvalósítsuk. Egy ekkora projektet csak ott érdemes megépíteni, ahol a napsütötte órák száma magas, de fontos az is, hogy egy olyan városba, egy olyan közegbe kerüljön a létesítmény, ahol a környezetvédelem iránt elkötelezett emberek élnek, és ahol folyamatosan azon dolgozunk közösen a kaposváriakkal, hogy élhetőbb jövőt építsünk. Olyan programoknak álltunk az élére, amelyek egyaránt szolgálják a klímavédelmet, a minőségi szolgáltatásokat és a megfizethető árakat – jegyezte meg Szita Károly, aki megköszönte a magyar kormánynak a partnerséget és a támogatást, a beruházóknak pedig a bizalmat. Hozzátette: reméli, hogy további közös projekteket valósítanak majd meg a jövőben!
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eseményen elmondta a most épülő naperőműpark támogatja Magyarország klímapolitikai céljait, szeretnék elérni, hogy 2050-re a felhasznált energiát karbonsemlegesen tudják előállítani. A miniszter megjegyezte: a napelempark nagyban hozzájárul az ország energiabiztonságához. Jelenleg Magyarországon 700 megawatt energiát állítanak elő megújuló forrásokból, 2022-re ez már 2700 megawatt, míg 2030-ra 7000 megawatt lehet – tette hozzá a miniszter.
Ruan Guang, a beruházó kínai állami cég elnöke kiemelte, hogy amennyire lehetséges, magyar cégeket foglalkoztatnak a kivitelezés során. Elmondása szerint a Kaposvári Naperőmű 130 millió kilowatt energiát termel majd meg, amelyet ha szénnel állítanának elő, akkor az 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával, és számos további környezetkárosító hatással járna.  
Liu Bo, a kínai nagykövetség kereskedelmi attaséja az egyre jobb kínai-magyar kapocslatokat emelte ki az alapkőletételen.
A China National Machinery Import & Export Corporation (CMC), mint beruházó Kaposvár határában építi meg a naperőművet, a 61-es főút mellett. Szita Károly, Palkovics László, Ruan Guang és Liu Po mellett az alapkő lerakásában részt vett Lu Yimin, a Genertec vezérigazgatója és Borhi Zsombor alpolgármester is, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a naperőmű Kaposváron épüljön meg.
A CMC kaposvári fejlesztését is magába foglaló, április végén, Kínában kötött együttműködési megállapodás alapján a cég további energetikai és az energia tárolásával, valamint kutatással kapcsolatos beruházásokat is tervez Magyarországon. A vállalat azt tervezi, hogy hazánkban hozza létre regionális központját, ahonnan 16 európai országba irányuló fejlesztéseinek előkészületeit koordinálja majd.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.