Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. június 25. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2021. október 5., kedd 19:32

A II. kerület felavatta a Szabó Magda sétány utcanévtábláját
Kevesen érezték annyira Buda lelkét, mint Szabó Magda. Pedig nála debrecenibb debrecenit nehéz lenne elképzelni, mégis itt talált otthonra, Pasaréten. Szomszédunk lett, ahogy számtalan másik alkotó. A történelem során időről időre vannak olyan helyek, ahol szinte felfoghatatlan mennyiségű alkotó energia gyűlik össze.
 Ilyen hely Pasarét is, ahol Szabó Magda otthonra lelt. Ez a budai városnegyed is magához vonzotta a magyar irodalom legnagyobb szellemeit. Annak a magyar irodalomnak, amely az elmúlt bő évszázadban olyan mélységeit és magasságait mutatta meg a világnak, mint kevés más nemzet. Itt élt velünk Szabó Magda, ahogy Konrád György, Szabó Lőrinc, Szerb Antal, Szepes Mária vagy éppen Örkény István is. A sor hosszan folytatható lenne, Szabó Magda azonban igazán megérdemli, hogy ma, születése 104. évfordulóján róla, és csak róla legyen szó.
Ha valaki szeretné megérteni, milyen hely is Buda, elég Szabó Magdához fordulni, Szüret című versében minden benne van, amit otthonunkról tudni érdemes:
„Jó a hegyek közt. Vidéki a talpam,
ha földre hághat, szívesen lelép
az aszfaltról, próbálgatja a hajlat
görbületén izmai erejét.
Pest város. Ha dudái rámrivallnak,
megtorpan léptem. Ám Buda vidék:
úgy bódorgok szép válla hajlatában,
akár a Hajdúságon hajdanában.”
Szabó Magda a 20. század összes traumája, diktatúrája, embertelensége ellenére szabadnak született, szabadnak nevelték és szabad is maradt. Bármi is történt vele, a saját döntéseit senkinek nem engedte át, senki véleménye nem érdekelte, bízott magában, mert tudta, a szabadság az igazi éltető erő. Emiatt is vált Szabó Magda példaképpé. Olyan hősnő volt, akit férfiak és nők sokasága tekint példaképének.
 Itt az ideje, hogy mi, budaiak, a szomszédai is méltón emlékezzünk rá. Szabó Magda kerületünk díszpolgáraként halt meg, azonban ez az elismerés önmagában nem elég. Igazi, mindenki által látható, bármikor megismerhető emléket köztéren tudunk állítani neki.
Ezzel hatalmas adósságot törlesztünk nem csak Szabó Magda, hanem nők milliói felé is. Egészen mostanáig a legtöbb utcát férfiakról neveztük el, a legtöbb szobrot férfiaknak állítottuk.
Mi itt, Budán elsőként négy közterületet nevezünk el hősnőinkről. Sétányt kap Szabó Magda, utcát Psota Irén, teret Solt Ottília, közt Komlós Jucit.
Szabó Magda mostantól nemcsak az otthoni könyvespolcokon, hanem a róla elnevezett sétányon, Buda egyik találkozóhelyén is velünk lesz.
/A sétány elnevezése valódi közösségi döntés volt. Idén februárban tettünk közzé felhívást négy eddig névtelen közterület elnevezésére azzal a nem titkolt céllal, hogy valamelyest javíthassunk a városban meglévő női és férfi közterületnevek aranyán, hiszen a budapesti utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el.
A felhívást követően alig néhány nap alatt több mint 1000 javaslatot küldtek nekünk, melyek között toronymagasan vezetett Szabó Magda.
A Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétány utcanévtábláinak avatásán Szabó Magda műveiből olvasott fel Mácsai Pál színművész, Szabó T. Anna író, valamint Vecsei H. Miklós színművész.
A sétányon elhelyeztük Szabó Magda könyvszekrényét is, amibe bárki hozhat, és amiből bárki vihet némi olvasnivalót. A mai estén főleg Szabó Magdai műveivel telt meg a szekrény.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.