Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2023. december 14., csütörtök 15:45

Sikeresen zárult Csepelen Csillagtelep szociális célú rehabilitációja
Sikeresen lezárult Budapest XXI. kerületében, Csepelen a „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” című komplex városfejlesztési program. A projekt eredményeként 11 lakóépület energetikai célú korszerűsítése történt meg, egy közterület és egy közintézmény környezete is megújult, valamint új térfigyelő kamerák kerültek telepítésre. Az infrastrukturális beruházások mellett a területen élők társadalmi-gazdasági integrációjának erősítésére számos szociális programelem is lezajlott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió 1,587 milliárd forintos támogatásával valósult meg VEKOP-6.2.1.-15-2016-00006 azonosító számon. 
Lakóépületek energetikai korszerűsítése 
A 2018-ban indult és 2023-ban zárult „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” program eredményeként 11 társasház energetikai korszerűsítése valósult meg Csillagtelepen. Ezzel 740 csepeli család számára váltak komfortosabbá a mindennapok, csökkentek az energiaköltségek, és az érintett ingatlanok felértékelődésére is számítani lehet. A társasházak mindegyikére 15 cm vastag – kőzetgyapot és polisztirol anyagú – homlokzati hőszigetelés, valamint a Települési Arculati Kézikönyvnek megfelelő homlokzatszínezés került. Az épületek lapostetős szerkezete is új hő- és vízszigetelést kapott, átlagosan 25 cm vastagságú bitumenes szigetelési technológiával. Az energetikai korszerűsítés mellett megújult a lakóépületek villámvédelmi rendszere is. 
Az épületkorszerűsítés során több mint öt teljes focipályányi, összesen 38 403 m2 homlokzati hőszigetelés és színezés, és közel még egy focipályányi, 6 507 m2 tetőszigetelés valósult meg. Az épületek az energetikai korszerűsítést követően DD, azaz „korszerűt megközelítő” energetikai tanúsítványt kapnak, amely 30–35% várható energiamegtakarítást jelent a lakóknak. 
Közterületi és intézményi felújítások 
A projekt keretében Csillagtelepen nemcsak a lakóházak korszerűsítésére került sor, hanem a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Vénusz Tagóvodájának udvara is megújult, ahol esésvédő burkolattal ellátott játszótér, összefüggő zöldfelület, új térburkolat, automata öntözőrendszer, az ezt ellátó kút és új kerítés is épült. A Jupiter utca, Tejút utca és Rakéta utca által határolt lakótelepi közterület felújítása is megtörtént, ahol burkolt sétautak és minőségi zöldfelületek jöttek létre. A fokozott közbiztonság érdekében pedig 7 új térfigyelő kamera szolgálja a továbbiakban a Csillagtelepen élőket. 
Szociális programelemek 
A lakóépületek korszerűsítése, a közterületi és közintézményi fejlesztések mellett, a Csillagtelepen élők társadalmi-gazdasági integrációjának erősítésére számos szociális tevékenység és ingyenes program is megvalósult a projekt keretében. Ezek a lakossági célcsoportok és a témák széles körét fedték le öt fő kategóriában: képzési és szociális segítő programok; gyermekprogramok; prevenciós, mentálhigiénés és lelki programok; sportprogramok; közösségi programok.
A projektnek köszönhetően 6 különböző szakmában indult ingyenes OKJ tanfolyam, de kulcsképesség-fejlesztő és motivációs tréning, önvédelmi képzés, nyelvtanfolyam, jogi, pénzügyi, életvezetési, gyermeknevelési, párkapcsolati tanácsadás, családi életre nevelés is helyet kapott a kínálatban. Megvalósultak közösségi integrációt erősítő nyári táborok, sportolást, testmozgást népszerűsítő programok, élménynapok, gyermekeknek szóló művészeti fejlesztő, kézműves, zenei és táncfoglalkozások, szülőknek szóló rendezvények, előadások, baba-mama klubok. A helyi lakosság aktív bevonásával lezajlottak környezetszépítő közterületi közösségi akciók (közös növényültetés, lombgyűjtés, parkrendezés stb.). Számos alkalommal került sor egészségügyi prevenciós, szűrő és felvilágosító programokra, lelki- és életmód-tanácsadásra, egészségnapokra.

 Konzorciumi partnerek

A „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” (VEKOP-6.2.1.-15-2016-00006) projektben Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata mint konzorciumvezető mellett konzorciumi partnerként a következő szervezetek vettek még részt: Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat; Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.; Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda; Humán Szolgáltatások Igazgatósága; Csepeli Birkózó Club; Csepel Utánpótlás Sportegyesület; Budapest Esély NKft.; Csepel-Csillagtelep Katolikus Plébánia, Budapest XXI. Merkúr u. 4–6. Társasház, Budapest XXI. Nap u. 6–8 Társasház.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.