Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. július 14. vasárnap
Hírek témák szerint

PEST VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2010. november 24., szerda 09:08

Múzeumi könyvtár fejlesztések a megyében
Sajtótájékoztatón mutatták be a „Fókusz Program a Pest megyei múzeumi könyvtári hálózat kialakítására” pályázati programban tervezett fejlesztéseket. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága eredményes pályázatot nyújtott be a Társadalmi Megújulás Program „Tudásdepó-Expressz” c. kiírására. A kiírás célja, hogy a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálja a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást, a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését. A program támogatja a tanulást segítő szolgáltatásainak és adatbázisainak, dokumentum- és információ-szolgáltatási rendszerének fejlesztését és összehangolását, a könyvtárak ehhez kapcsolódó humánerőforrásának fejlesztését.

Szabó István, Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének alelnöke a pályázat sikerének apropóján Széchenyi István sokat idézett mondatával példálózott: „Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.” - megemlékezve arról is, hogy a legnagyobb magyar élete a legjobb bizonyíték arra, hogy leginkább akkor tudjuk sikeresen leküzdeni az akadályokat, ha kiforrott elképzeléseink – jövőképünk – van arról, hogy hova szeretnénk eljutni. Mint kiemelte, Pest Megye Önkormányzata 4 éve hirdette meg a szolgáltató megye, a szolgáltató közigazgatás koncepcióját, amely a hivatali működés helyett a Pest megyei közösségeknek nyújtott szolgáltatásokat és az embereket állította, a PMMI működése, és ez a pályázat maradéktalanul képviseli ezeket az alapelveket.

Kovács Judit igazgató-helyettes beszámolójában rámutatott arra, hogy a PMMI rendelkezik hosszú távú stratégiával, és a nyertes pályázattal pedig egy olyan projekt kezdődhet meg, amelyet már régóta eltervezett a szolgáltatások fejlesztése és a meglévő könyvtári állomány bővítése iránt elkötelezett intézmény. Különösen fontos ugyanis, hogy a múzeumokban szétszórtan fellelhető, viszont összetételükben igazán különlegesnek mondható szakkönyvi állomány végre hozzáférhető legyen az eddigihez képest sokkal több ember számára. A munka jelentősnek mondható – a kereshetőség, az online hozzáférés biztosítása, és főleg az állomány digitalizálása nem mindennapi feladatot jelent. De megéri felépíteni a digitális rendszert, és különösen egy olyan kiforrott könyvtári informatikai rendszer alapjain, mely már bizonyította a működőképességét.

A megvalósításban résztvevő partnerek beszámolójából kiderült, hogy a projekt valójában milyen összetett. Az informatikai használhatóság (lelőhely szerinti katalogizálás, az online adatbázisok összekapcsolása) egyfelől, másfelől pedig a múzeumpedagógia, illetve az oktatási intézményekben folyó specifikus szakmai munkához való hozzájárulás maximalizálása a Szentendrei Ferenczy Múzeumoz tartozó képzőművészeti könyvtár nyilvánossá tételével, az Országos Könyvtári Rendszerekbe való bekapcsolódás lehetőségének megteremtésével. Megyei szinten 9 múzeumi könyvtár anyagából, 3 fókuszkönyvtár kialakítására kerül sor, melyek az egész életen át tartó tanulás színtereivé válhatnak szolgáltatásaik és a könyvtárhasználó célcsoportok bővülésének eredményeként. Digitalizálják a több mint 100.000 tételt tartalmazó könyvtári katalógus, mely elérhető lesz az interneten keresztül, a könyvtár nyilvánossá válásával, amely így alkalmassá válik arra, hogy partnere legyen a minőségi köz- és felsőoktatásnak jelentős művészeti könyvállományával.

A kiemelt célcsoportba tartozó diákok elérése érdekében együttműködési megállapodás született a könyvtár és Szentendrén a Móricz Zsigmond Gimnázium, a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola, valamint Cegléden, a Kossuth Lajos Gimnázium között, amelynek értelmében az oktatást a továbbiakban múzeumi könyvtár-informatikai és könyvtár-pedagógiai programokkal támogatják. A minőségi munkát segíti elő három munkatárs továbbképzése, az Országos Széchenyi Könyvtárban.

Adatok:
Projektgazda: Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága
Projekt megnevezése: Fókusz Program a Pest megyei múzeumi könyvtári hálózat kialakítására
TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0003
Projekt időtartama: 2010.09.01 – 2011.08.31.
Elnyert támogatás: 23.571.986 HUF

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.